„Leul a stat în 5 ani de criză într-un continuu echilibru stabil” – Adrian Vasilescu (BNR)

Economica.net
05 01. 2014
1312567162vasilescu_67504400

‘Când leul se depreciază faţă de euro sunt câteva sute de mii de respiraţii care se taie. Sunt cei care au credite în euro şi care sunt plătiţi în lei. De când a început practic criza economică, piaţa noastră valutară a rămas într-un continuu echilibru stabil. Dacă piaţa valutară s-ar fi prăbuşit, lucrurile se petreceau altfel şi criza era mai gravă. Stabilitatea leului a fost un factor pentru ceea ce numim noi stabilitate financiară. Practic, noi am străbătut criza însoţiţi de stabilitate financiară şi de instabilitate în câteva domenii macro şi micro economice. Leul, în cinci ani de criză, a traversat cinci ani de stabilitate (…)’, a afirmat Vasilescu.

Conform unei analize de piaţă publicată la începutul acestui an de către Noble Securities, leul a înregistrat, în 2013, cea mai redusă depreciere în raport cu euro, dintre toate monedele din Uniunea Europeană, moneda naţională marcând, la sfârşitul lui decembrie, o scădere de circa 0,5% comparativ cu valoarea sa de la începutul anului trecut.

La nivelul întregii Europe, lira turcească a marcat cea mai mare depreciere faţă de euro în 2013, moneda prăbuşindu-se cu circa 25%, atât ca urmare a numeroaselor conflicte de stradă care au avut loc în Turcia, cât şi din cauza scandalurilor de corupţie izbucnite în decembrie, care au afectat guvernul de la Ankara.

Din datele citate reiese faptul că, pentru moneda unică europeană, 2013 a fost un an pozitiv, euro apreciindu-se cu aproape 4,4% faţă de dolarul american, iar în decembrie, moneda unică europeană a atins maximul ultimilor doi ani raportat la dolarul american.

În decembrie, Standard & Poor’s a retrogradat cu o treaptă ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la ‘AAA’ la ‘AA+’, agenţia de rating acuzând deteriorarea situaţiei financiare.