Leul, cea mai performantă monedă din Uniunea Europeană în 2013

Economica.net
01 05. 2013
bani_leu_salariu_59996400_80873700

Leul a crescut pe piaţa interbancară cu aproximativ 2% în faţa euro şi cu circa 4,8% faţă de dolarul american în luna aprilie. După primele patru luni ale anului curent, leul s-a apreciat cu aproximativ 2,7% faţă de moneda unică europeană şi cu 2,3% faţă de cea americană.

„Confirmarea de către Fitch a ratingului de credit pe termen lung în valută al României la „BBB-„, cu perspectivă stabilă, precum şi succesul obligaţiunilor guvernamentale româneşti au contribuit în ultima perioadă la aprecierea monedei naţionale”, spune Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Cum au evoluat celelalte monede europene

După performanţele bune din primul trimestru, coroana suedeză s-a depreciat consistent în aprilie în fața euro (cu cca 2,2%), pe fondul creşterii ratei şomajului în Suedia, contrar aşteptărilor analiştilor, spun analiştii Noble Securities.

Zlotul polonez şi coroana cehă au încheiat luna trecută cu variaţii destul de reduse faţă de începutul acesteia comparativ cu moneda unică europeana.

Forintul s-a apreciat cu cca 1,3% în aprilie în fața euro, dar rămâne cu o scădere de cca 2,8% la nivelul primelor patru luni. Zlotul polonez s-a depreciat cu cca 2,1% în perioada ianuarie- aprilie, comparativ cu moneda unică europeană, iar coroana cehă cu aproximativ 2,7%.

Lira sterlină este moneda europeană cu cea mai mare scădere faţă de euro în acest an, respectiv de 4,3%.

„Instituțiile de resort au anunţat în această săptămână o serie de date îngrijorătoare privind zona euro, aşa încât perspectiva startului recuperării economice către finele anului în curs devine din ce în ce mai puțin realistă; astfel, şomajul a urcat la un nou maxim istoric, iar rata inflaţiei a scăzut încă o dată, indicând o cerere în scădere, cu toate urmările de rigoare asupra producţiei şi serviciilor. Cel mai probabil, Banca Centrală Europeană se va afla în continuare sub presiunea de a acţiona pentru stimularea relansării economice, adiacent oricărei decizii privind dobânda de politică monetară. În prezent, condiţiile macroeconomice care ar putea favoriza o apreciere consistentă a euro în raport cu dolarul american sunt reduse”, adaugă analistul Noble Securities.

Ce şanse are leul să spargă pragul de 4,3/euro

„În ceea ce priveşte leul, moneda naţională se află în aceste zile pe un trend de apreciere, testând pe pieţele financiare pragul de 4,3 lei pentru 1 euro; în acest an, în luna ianuarie leul a mai avut o tentativă semnificativă de a cobora sub acest nivel, dar pieţele au respins atunci această mişcare. Din câte se vede până acum, este probabil ca piaţa să reacţioneze la fel şi de această dată”, a adăugat Silviu Pojar.

Luni, Banca Naţională a României a afişat un curs de referinţă de 4,3224 unităţi/euro, aceasta fiind cea mai bună cotaţie la referinţa BNR din ianuarie 2012. În şedinţa de marţi, BNR a afişat un curs de 4,3237 lei/euro, curs valabil şi pentru data de 1 mai, când piaţa interbancară este închisă.