Leul îşi continuă aprecierea pe interbancar

Cursul de schimb a scăzut în prima oră a şedinţei interbancare de luni sub 4,46 lei/euro, pentru prima dată de la finele lunii august, într-o piaţă cu volume ridicate de tranzacţionare şi în care leul a continuat să se menţină pe tendinţa de apreciere pe care s-a înscris joi.
Economica.net - lun, 17 dec. 2012, 08:46
Leul îşi continuă aprecierea pe interbancar

La deschidere, euro a fost tranzacţionat la 4,4720 lei, uşor sub ultimele cotaţii de vineri, de 4,4750 – 4,4780 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile au continuat să scadă treptat, pe fondul unor ordine de vânzare plasate în special de jucători străini, iar după ora 10:00 a coborât sub 4,46 lei/euro.

Astfel, în jurul orei 10:10, euro era tranzacţionat la 4,4575 lei, cu 1,75 – 2,05 bani sub închiderea de vineri, iar cotaţiile erau de 4,4570 – 4,4590 lei/euro. Cursul nu a mai fost sub 4,46 lei/euro de la finele lunii august.

„În continuare, jucătorii străini închid din poziţiile long pe leu (în care mizau pe deprecierea leului şi creşterea cursului de schimb – n.r.). Există optimism pe leu, după ce în urma alegerilor s-a văzut că nu sunt semne de criză politică şi se pare că va fi stabilitate politică în România. Optimismul s-a văzut încă de joi, inclusiv la licitaţiile organizate de Ministerul Finanţelor pentru vânzarea de bonduri. Volumele tranzacţionate sunt ridicate pentru prima oră”, a afirmat un dealer.

Astfel, după prima oră a şedinţei interbancare de la Bucureşti, leul era singura monedă din regiune care se aprecia în raport cu euro, cu aproximativ 0,4%, în timp ce zlotul şi forintul erau în scădere cu câte 0,2%.

Leul a început să se aprecieze încă de joi, când a urcat cu 1% în raport cu euro, pe fondul vânzărilor masive de valută realizate de jucătorii străini, potrivit dealerilor, iar cursul a coborât sub 4,48 lei/euro pentru prima oră din luna septembrie.

Investitorii au fost atraşi şi de randamentele acceptate de Ministerul Finanţelor Publice la licitaţiile de vânzare de titluri de stat, având în vedere că pe pieţele din regiune se aşteaptă tăieri de dobândă.

Cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut la 4,4747 lei/euro şi a atins astfel cel mai redus nivel pentru ultimele trei luni. O paritate oficială mai redusă decât cea de vineri a fost publicată de banca centrală la 7 septembrie, când euro a fost la 4,4741 lei.

Cotaţia afişată vineri este, totodată, cu 3,28 bani sub cea de joi, de 4,5075 lei/euro.

Leul este încă pe minus în raport cu euro de la începutul anului, paritatea oficială fiind cu 3,6% mai sus faţă de nivelul de la închiderea anului trecut, de 4,3197 lei/euro.

Moneda naţională s-a apreciat vineri şi în raport cu dolarul, cursul de referinţă coborând cu 3,17 bani, la 3,4205 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 3,4522 lei/dolar. Astfel, paritatea oficială a atins cel mai redus nivel de din 10 mai, dată când dolarul a fost la 3,4141 lei.

Totodată, a scăzut rata de referinţă pentru francul elveţian, de la 3,7269 lei/franc la 3,7022 lei/franc, atingând minimul pentru ultimele trei luni. Un curs oficial mai redus decât cel de vineri a fost afişat de BNR la 17 septembrie, când francul a fost la 3,6984 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.
Dobânzile practicate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au scăzut la 5,25% – 5,75% pe an, după ce vineri au fost de 5,44% – 5,94% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...