Leul, la cea mai slabă cotaţie din istorie pe interbancar : 4,3908 lei/euro

Leul a continuat să se deprecieze pe parcursul zilei de joi, după ce BNR a afişat un curs de schimb de 4,3672 lei/euro. Perechea EUR/RON a încercat pragul de 4,39.
Mihai Banita - joi, 15 mart. 2012, 14:37
Leul, la cea mai slabă cotaţie din istorie pe interbancar : 4,3908 lei/euro

Potrivit coaţiilor oferite de Bloomberg, perechea EUR/RON a deschis la 4,3679 şi s-a tranzacţionat în intervalul 4,3634 – 4,3908.

Punctul de 4,3908 reprezintă cea mai ridicată valoare atinsă de euro în raport cu moneda naţională din istorie. Precedentul record data din 28 iunie 2010, când EUR/RON a atins vârful de 4,3795. De altfel în perioada respectivă, leul a atins cea mai scăzută valoare faţă de euro şi la cursul BNR.

La ora 16:30, cotaţia a căzut la 4,3825.

Moneda naţională a continuat să se deprecieze în a doua parte a sesiunii interbancare de joi, iar rata de schimb a atins un maxim de 4,39 unităţi faţă de euro, după care banca centrală a intervenit în favoarea leului, potrivit dealerilor, într-o piaţă cu volume de transfer în creştere.

Cursul de schimb a deschis şedinţa interbancară de joi peste 4,37 lei/euro, după ce, potrivit dealerilor, în cursul nopţii, pe piaţa din SUA cotaţiile au urcat până la 4,3710 – 4,3730 lei/euro, ca urmare a întăririi dolarului în raport cu euro, mişcare care a determinat corecţii semnificative şi pentru valutele din regiune.

La deschiderea şedinţei de la Bucureşti cursul a început să scadă, întrucât jucătorii se aşteaptau ca BNR să intervină indirect pentru a tempera deprecierea leului, iar pentru scurt timp schimburile s-au perfectat la 4,3665 – 4,3684 lei/euro.

Volumul tranzacţiilor de pe piaţa locală a fost redus în prima parte a sesiunii, iar revenirea leului a fost corelată cu recuperarea valutelor din regiune, deşi în ultima perioadă evoluţia monedei naţionale nu s-a potrivit cu cele ale monedelor din regiune. Leul a rezistat în faţa presiunilor de depreciere spre sfârşitul anului 2011 şi la începutul acestui an.

Ulterior, cotaţiile au început să urce, iar la jumătatea zilei euro era cotat la 4,3715 – 4,3725 lei. În a doua parte a zilei, a fost atins un maxim de 4,39 lei/euro.

„Străinii mizau pe intervenţia băncii centrale, însă paritatea a continuat să urce, iar unii jucători au început să-şi închidă poziţiile pe leu. Cursul a urcat până la 4,39 lei/euro, iar la acest nivel banca centrală a intervenit prin vânzarea de euro. Astăzi (joi, n.r) s-au înregistrat printre cele mai mari volume din acest an”, a spus dealerul unei bănci.

Maximul absolut a fost atins pe piaţa interbancară în iunie 2010, când euro a fost cotat la 4,4010 lei/euro. Sentimentul negativ din acea perioadă a avut la bază majorarea TVA de la 19% la 24% şi incertitudinile legate de acordul cu FMI, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate propuse de Guvern.

Leul s-a decorelat în a doua parte a zilei de evoluţia monedelor din regiune, care au înregistrat aprecieri de circa 0,7% faţă de euro.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă cu 0,64 bani mai mare decât miercuri, de 4,3672 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele 21 luni şi aproape de nivelul record, de 4,3688 lei/euro, înregistrat în iunie 2010. Cursul de miercuri s-a plasat la 4,3608 lei/euro.

Leul a scăzut şi în raport cu dolarul, rata de schimb urcând cu 1,03 bani, la 3,3478 lei/dolar. Un curs mai mare a fost publicat de banca centrală la 21 ianuarie, de 3,3507 lei/dolar.

Referinţa pentru francul elveţian a urcat joi cu 0,38 bani, la 3,6063 lei/franc elveţian.

Băncile comerciale au practicat joi dimineaţă dobânzi de 1,59% – 2,09% pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, apropiate de cele de miercuri. În schimb, au urcat uşor dobânzile practicate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, de la 1,88% – 2,39% la 1,93 – 2,43%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...