Leul, mai rezistent decât alte valute la atacurile de panică globală

Moneda naţională ar putea fi mai puţin afectată decât zlotul polonez şi sigur mai puţin decât forintul maghiar, la următorul val de panică globală, spun analiştii companiei de brokeraj şi servicii de tranzacţii valutare Admiral Markets.
Adrian N. Ionescu - mar, 20 mart. 2012, 14:32
Leul, mai rezistent decât alte valute la atacurile de panică globală

Scenariul cel mai probabil pentru moneda naţională este o revenire spre 4,3 lei/ euro, prag care va reaprinde interesul cumpărătorilor, potrivit analizei Admiral Markets, care estimează că „suntem foarte aproape de un astfel de moment“.
Analşiştii de la Admiral Markets cred că leul va redeveni interesant pentru cumpărători chiar dacă „tendinţa pozitivă a burselor de acţiuni este epuizată şi corecţia va afecta valutele de risc şi în special pe cele cu dobândă superioară“. Adica excat cazul leului.
Totuşi, leul va fi mai puţin afectat decât zlotul şi forintul „pentru că randamentul scăzut în viitor a fost inclus în preţ“.
Leul a atins în această săptămână cel mai scăzut nivel faţă de euro.
Deocamdată pieţele au evoluat contrar estimării. Până de curând, „2012 a fost un an euforic în pieţele financiare“, dar, spre deosebire de forint şi zlot, leul s-a depreciat uşor de la începutul anului şi până în prezent.
Florintul a marcat o apreciere de 8%, iar zlotul de 9%, ca o „consecinţă a apetitului ridicat faţă de risc din primele 3 luni ale anului, în care bursele de acţiuni au înregistrat aprecieri record’, spune analistul Admiral Markets Cristian Cochintu.
Leul, forintul şi zlotul fac parte din categoria valutelor de risc şi se apreciază faţă de dolar şi yen când există optimism în pieţele financiare, depreciindu-se în momente de panică şi instabilitate, când investitorii se refugiază în valute lichide şi stabile.
Chiar dacă, „surprinzător, leul nu a urmat tendinţa valutelor din regiune în aceste trei luni, valutele emergente sunt teoretic mai performante decât euro în primul scenariu şi mai puţin performante în cel de-al doilea“.
Două cauze majore au determinat comportamentul advers faţă de cel obişnuit: „interesul speculativ a fost afectat de perspectivele negative de politica monetară, practic de randament în scădere, iar aspectele tehnice au impulsionat speculatorii după ce raportul Eur/Ron a depăşit pragul critic de rezistenţă al ultimilor 3 ani, 4,3 – 4,32, în condiţiile unei tendinţe ascendente“, a precizat analistul Admiral Markets.
În ultimii ani, moneda naţională a arătat o slăbiciune evidentă faţă de euro în momentele de aversiune faţă de risc la nivel global: 38% în criza financiară din iulie 2007 – martie 2009, 7% la primele temeri legate de situaţia din Grecia spre a doua jumătate a lui 2010 şi 8% începând cu luna mai 2011, când criza deficitelor s-a extins în întreaga regiune.

Te-ar mai putea interesa și
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, librăria Șt. O. Iosif, din Brașov, prima și singura unitate fizică a......
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 ...
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis ...
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...