Leul s-a apreciat în a doua parte a zilei, iar cotaţiile au coborât spre 4,53 lei/euro

Moneda naţională s-a apreciat în a doua parte a zilei, iar cotaţiile au coborât spre 4,53 lei/euro, în contrast cu evoluţia din regiune, iar dealerii spun că leul a fost susţinut de vânzările de valută realizate indirect de banca centrală.
Economica.net - vin, 10 aug. 2012, 14:26
Leul s-a apreciat în a doua parte a zilei, iar cotaţiile au coborât spre 4,53 lei/euro

În jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,5320 – 4,5350 lei pe piaţa interbancară, sub nivelul de la aceeaşi oră de joi, când operaţiunile se realizau aproape de 4,55 lei/euro.

La deschidere, euro era cotat la 4,5460 – 4,5490 lei, aproape de nivelul de joi,după care cotaţiile au început să coboare treptat, iar vânzările de valută au venit în principal din partea băncii centrale, afirmă dealerii. În jurul orei 13:00 băncile afişau cotaţii de 4,5400 – 4,5420 lei/euro.

„Probabil BNR vinde indirect pentru Ministerul Finanţelor, care nu reuşeşte să mai atragă fonduri la randamente mici şi schimbă din buffer”, a comentat dealerul unei bănci.

MFP a anunţat în 24 iulie că suma din buffer se ridică la 3,3 miliarde euro, cu 1,5 miliarde euro sub nivelul de la finele lunii aprilie.

În sesiunea de joi, Finanţele au respins ofertele băncilor pentru obligaţiuni cu scadenţa la doi ani.

În sesiunea de vineri, valutele din regiune au consemnat pierderi faţă de euro, iar la ora transmiterii ştirii erau în scădere cu până la 0,8%, din cauza datelor sub estimări privind comerţul din China, care subliniază încetinirea creşterii economice globale.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă în creştere cu 0,34 bani, la 4,5396 lei/euro, după patru şedinţe consecutive de scădere, perioadă în care leul a recuperat peste jumătate din deprecierea de la începutul lunii iulie, când au început tensiunile politice.

Cu o zi în urmă, rata de schimb a fost de 4,5362 lei/euro, cel mai redus nivel începând cu 12 iulie, când euro a fost cotat la 4,5252 lei.

Pentru dolar rata de referinţă a crescut de asemenea, cu 2,34 bani, de la 3,6745 lei/dolar la 3,6984 lei/dolar, iar cursul pentru franc a urcat de la 3,7767 lei/franc la 3,7800 lei/franc.

Băncile comerciale au afişat vineri dobânzi de 5,23 – 5,71% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, uşor mai sus faţă de cele de joi , 5,14% – 5,62%. În acelaşi timp, dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au crescut de la 5,24% – 5,74% pe an la 5,29 – 5,76% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...