Leul se apreciază puternic. Cursul scade sub 4,52 lei/euro

Moneda naţională s-a apreciat vizibil în prima parte a zilei, până la un curs de 4,5135 lei/euro, în principal ca urmare a intervenţiilor indirecte realizate de banca centrală şi a dobânzilor în creştere, potrivit dealerilor.
Economica.net - mar, 14 aug. 2012, 10:08
Leul se apreciază puternic. Cursul scade sub 4,52 lei/euro

„Au fost mai mulţi factori care au contribuit la evoluţia leului. Printre aceştia se numără dobânzile ridicate din piaţa monetară, ca urmare a deciziilor BNR de a plafona sumele cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo, datele peste aşteptări privind creşterea economică, precum şi intervenţiile indirecte ale băncii centrale”, a spus dealerul unei bănci.

De asemenea, dealerii spun că sentimentul pozitiv a fost susţinut şi de unele comentarii FMI care susţin că leul este uşor subevaluat. Şeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a afirmat marţi că rata de schimb este aproape de nivelul de echilibru, având în vedere fundamentele economice, iar leul are un mic spaţiu de apreciere după ce situaţia va reveni la normal.

La deschidere, băncile cotau euro la 4,5355 – 4,5375 lei, peste nivelul de la finalul sesiunii de luni, când schimburile se perfectau la 4,5325 – 4,5350 lei/euro.

În prima oră de tranzacţionare, cursul a coborât nesemnificativ, iar după ora 10:00 şi-a accelerat scădere, până la un minim de 4,5135 lei/euro. În jurul orei 12:15, schimburile se perfectau la 4,5130 – 4,5160 lei/euro.

Dobânzile practicate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au crescut la 6-6,5%, de la 5,27 – 5,75% cu o zi în urmă. Astfel, randamentele au depăşit cu mult rata de politică monetară, ca urmare a deciziei BNR de a reduce sumele pe care le împrumută băncilor comerciale prin licitaţia repo.

Deficitul de lei din piaţa monetară interbancară a pus presiune şi pe dobânzile la obligaţiunile cu scadenţă mai mare, cum ar fi titlurile care ajung la maturitate în octombrie 2014, a căror randament a crescut la 6,5%, de la 6,2% în sesiunea de vineri.

Dealerii spun că presiunea a fost generată şi de randamentul ridicat, de 6,15%, plătit de Ministerul Finanţelor, în şedinţa de luni, pentru certificate la opt luni.

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, după două trimestre consecutive de scădere, astfel că în primul semestru economia a urcat cu 0,8%, serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...