Leul se depreciază pe interbancar. Cursul a urcat spre 4,47 lei/euro

Cursul de schimb a urcat uşor spre 4,4700 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de vineri, într-o piaţă cu volume reduse de tranzacţionare, iar dealerii cred că BNR va interveni din nou indirect prin vânzare de euro pentru a nu lăsa rata de referinţă să atingă un nou maxim istoric.
Economica.net - vin, 22 iun. 2012, 08:06
Leul se depreciază pe interbancar. Cursul a urcat spre 4,47 lei/euro

La deschidere euro a fost cotat la 4,4655 – 4,4675 lei, foarte aproape de ultimele cotaţii de joi, de 4,4655 – 4,4665 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a urcat până la un nivel maxim al primei ore de 4,4695 lei/euro, iar apoi s-a întors uşor. Astfel, la ora 10:00, băncile cotau euro la 4,4670 – 4,4690 lei.

„Deprecierea leului este foarte uşoară, însă cel mai probabil faptul că rata de schimb se apropie din nou de 4,47 lei/euro va determina BNR să intervină din nou indirect în piaţă, prin vânzare de euro, pentru ca referinţa să nu depăşească maximul istoric (de 4,4662 lei/euro, atins în data de 24 mai – n.r.). Întrucât volumele de tranzacţionare sunt foarte reduse, BNR s-ar putea să intevină aproape de mijlocul şedinţei, când sunt luate cotaţiile din piaţă pentru a fi anunţat cursul de referinţă”, a afirmat un dealer.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă în creştere foarte uşoară, de la 4,4630 lei/euro la 4,4635 lei/euro.

Pentru dolar, cursul a urcat cu 0,56 bani, de la 3,5146 lei/dolar la 3,5202 lei/dolar. În acelaşi timp, cursul pentru franc a crescut nesemnificativ, de la 3,7161 lei/franc la 3,7163 lei/franc.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile practicate vineri dimineaţă de bănci pentru depozitele cu scadenţa la o zi au revenit pe creştere uşoară şi au ajuns la 2% – 2,5% pe an, de la nivelurile de joi, de 1,08% – 1,55% pe an. Evoluţia este determinată de unele bănci care se pregătesc deja pentru noua perioadă în care trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR, perioadă care va începe duminică.

În precedentele zile, dobânzile au scăzut vizibil ca urmare a excesului de lichiditate de la finalul actualei perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, precum şi a injecţiei de lichiditate realizată luni de BNR. Banca centrală a împrumutat la începutul săptămânii 13 bănci comerciale, printr-o licitaţie repo, cu 11,95 miliarde lei (2,68 miliarde euro), pentru şapte zile.

Te-ar mai putea interesa și
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și a simplifica serviciile de suport....
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii ...
Un incendiu a izbucnit luni în nordul Capitalei, cartierul Băneasa, la o clădire aflată în construcţie, şi a fost ...
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul 1 al tronsonului Ploieşti-Buzău, spune Grindeanu
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul ...
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat luni, cu ocazia unei vizite de lucru pe şantierul autostrăzii Moldova ...