Leul se depreciază pe interbancar în ziua accizelor

Moneda naţională se tranzacţiona la cotaţii uşor sub 4,54 lei/euro la începutul sesiunii interbancare de luni, aproape de nivelul de vineri, într-o piaţă cu volume reduse de valută tranzacţionată.
Economica.net - lun, 01 oct. 2012, 08:14
Leul se depreciază pe interbancar în ziua accizelor

La deschidere, euro era cotat la 4,5365 – 4,3585 lei/euro, uşor mai sus faţă de nivelul de vineri, când schimburile se perfectau la 4,5345 – 4,5375 lei/euro.

În prima oră de tranzacţionare transferurile s-au perfectat în intervalul 4,5365 – 4,5395 lei/euro. În jurul orei 10:15, operaţiunile se perfectau la 4,5375 – 4,5390 lei/euro.

Piaţa este liniştită, potrivit dealerilor, cu volume reduse de transfer.

În funcţie de cursul leu/euro pe care îl va anunţa Banca Centrală Europeană pentru prima zi lucrătoare din luna octombrie (1 octombrie),  se vor calcula accizele pentru anul viitor la pentru alcool, tutun, produse energetice (benzina, motorina, gaze naturale) si cafea şi pentru taxa auto.

Anul trecut, cursul pentru data de 1 octombrie din Jurnalul Comisiei Europene a fost de 4,30 lei pentru un euro. Cum azi cursul va fi în jurul valorii de 4,53 lei, rezultă accize mai mari, în lei, deci preţuri mai mari tot anul viitor.

Guvernul încaseaza aproape 1,6 euro pe pachetul de tigari. La cafea, acciza este de 0,9 euro pe kilogram. Guvernul a anuntat ca acciza la tona de motorina va creste cu 17 euro de la 1 ianuarie 2013.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României a urcat vineri la 4,5331 lei/euro şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele şapte săptămâni. O paritate oficială mai mare decât cea de vineri a fost afişată pe 10 august, când cursul a fost la 4,5396 lei/euro.

În schimb, leul s-a apreciat în raport cu dolarul. Astfel, cursul de referinţă leu/dolar a scăzut cu 1,02 bani, la 3,5029 unităţi, după ce joi a fost la 3,5131 lei/dolar. Moneda naţională a scăzut şi în faţa francului elveţian, paritatea oficială avansând cu 1,18 bani, de la 3,7360 lei/franc la 3,7478 lei/franc.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...