Leul şi forintul, monedele lovite cel mai tare de o destrămăre a zonei euro – manager Investec

În contextul în care la 17 iunie va avea loc un nou tur de scrutin pentru Parlamentul Greciei, interviuri cu profesionişti ai pieţei valutare dezvăluie atât presentimente profunde, cât şi o lipsă de consens puternic cu privire la pregătirile pentru ce este mai rău pentru o monedă care ocupă locul al doilea după dolar ca volum de tranzacţionare la nivel global.
Economica.net - vin, 15 iun. 2012, 09:46
Leul şi forintul, monedele lovite cel mai tare de o destrămăre a zonei euro - manager Investec

Werner Gey Van Pittius, manager de portofoliu şi titluri de creanţă de pe pieţele emergente la Investec Asset Management, a apreciat că forintul şi leul vor fi perdanţii direcţi ai unei eventuale destrămări a zonei euro, relatează joi Wall Street Journal /WSJ/.

„Forintul şi leul (românesc) sunt perdanţii evidenţi direcţi ai unei eventuale dezmembrări a zonei euro, din cauza vulnerabilităţii externe a Ungariei şi expunerii bancare greceşti în România”, a declarat Van Pittius, a cărui companie are active sub gestiune de 61,5 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Profesioniştii pieţei valutare sunt puternic presaţi să se focalizeze pe evenimentul electoral ce are un mare potenţial de a declanşa un cataclism la nivel mondial pe o piaţă de schimb valutar care vehiculează peste 4 trilioane de dolari pe zi.

Piaţa este paralizată de a doua serie de alegeri greceşti în mai multe luni, la 17 iunie, în esenţă un referendum naţional privind rămânerea în zona euro, care ar putea duce la ieşirea ţării din clubul celor 17 ţări care împart moneda. Riscul ca alte ţări presate fiscal, cum ar fi Portugalia sau chiar Spania, să fie obligate să-i urmeze Greciei, a ridicat spectrul colapsului euro sau al unui număr redus de membri ai zonei euro, ancorat de Germania.

„În termeni de scenariu de tip Armaghedon al euro nu există niciun precedent istoric. Prin urmare, piaţa se luptă realmente pentru a decide ce este de făcut”, a declarat John Bearman, chief investment officer (CIO) la Thomas Miller Investments, care are active în administrare de peste 2,7 miliarde de lire sterline (4,2 miliarde dolari).

Sondaje recente au arătat că partidele greceşti pregătite să-şi onoreze angajamentele de austeritate necesare pentru a rămâne în zona euro ar obţine suficiente voturi pentru a forma un guvern de coaliţie. Dar ”Syriza” de stânga şi anti-austeritate, a fost cotat de sondaje ca având suficientă forţă pentru a introduce un element de risc. Întrebarea dacă UE ar putea acţiona rapid sau suficient de hotărât pentru a opri contagiunea adaugă incertitudini suplimentare, potrivit WSJ.

Planificarea de urgenţă merge dincolo de scrutinul de duminică din Grecia. Mulţi economişti avertizează că chiar şi un nou guvern elen pro-reformă, care moşteneşte o economie în deteriorare şi o serie de provocări fiscale grave, nu ar putea face mai mult decât să amâne plecarea Greciei, extinzând un ciclu de austeritate şi mai mare cu şi mai puţină creştere economică.

Întrebarea pentru investitori este cum să protejeze portofoliile sau profitul de orice declin care urmează. Pentru mulţi, a decide următorii paşi înseamnă a şterge cu buretele un deceniu de analiză bazată pe moneda europeană comună.

„În cel mai rău scenariu, dacă are loc o prăbuşire completă a situaţiei europene, va trebui să se reanalizeze totul”, a declarat Giovanni Leonardo de la Swiss & Global Asset Management din Zurich, care a avut în gestionare active de 110,6 miliarde de franci elveţieni (115 miliarde dolari) la sfârşitul lunii martie. Chiar dacă riscul unei astfel de prăbuşiri este scăzut, „impactul este atât de mare încât schimbă scenariul principal”, a adăugat el.

Leonardo spune că compania sa a înlocuit deja o parte din participaţiile în aşa-numitele obligaţiuni guvernamentale super-sigure cu obligaţiuni corporative atent selectate, care sunt susţinute de activele companiei şi ar trebui să aibă legături mai slabe cu guvernele naţionale cu probleme.

Analiştii spun că este greu să se prevadă o destrămare parţială sau totală a euro fără o lovitură grea dată economiei din zona euro deja fragilă – o schimbare care ar putea trage în jos moneda. Cu cât daunele cauzate sunt mai mari în nucleul mai puternic al zonei euro, în special în Germania, cu atât este mai probabil ca fondurile şi depozitele să fugă din bloc.

Până în prezent, investitorii nervoşi au avut tendinţa să se retragă din datoriile emise de membrii cu probleme ai zonei, plasându-le în obligaţiunile guvernamentale germane. O retragere en-gros, chiar din nucleul centrat în jurul Germaniei, ar lovi greu euro.

”Sentimentul meu este că euro ar trebui să continue să slăbească”, a declarat Adrian Owens, director de investiţii la GAM, un manager independent de investiţii, cu active în gestionare de 60,2 miliarde dolari. Owens a precizat că nu doar speculatorii ci şi persoane şi companii încearcă să vândă moneda acum.

Undele de şoc de la o zonă euro dezmembrată ar putea lovi partenerii comerciali ai blocului din întreaga lume. Economiile europene emergente şi monedele lor vor simţi un impact imediat. Monedele din această regiune au scăzut după alegerile parlamentare din Grecia, din 6 mai, în mare parte, spun analiştii, din cauza temerilor ridicate privind destrămarea euro. Zlotul polonez şi forintul unguresc au scăzut cu aproximativ 3,5% faţă de euro, în timp ce lira turcească, care este deosebit de sensibilă la posibilitatea unei încetiniri a investiţiilor, a scăzut cu peste 3% faţă de dolar.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...