Leul şi forintul, monedele lovite cel mai tare de o destrămăre a zonei euro – manager Investec

În contextul în care la 17 iunie va avea loc un nou tur de scrutin pentru Parlamentul Greciei, interviuri cu profesionişti ai pieţei valutare dezvăluie atât presentimente profunde, cât şi o lipsă de consens puternic cu privire la pregătirile pentru ce este mai rău pentru o monedă care ocupă locul al doilea după dolar ca volum de tranzacţionare la nivel global.
Economica.net - vin, 15 iun. 2012, 09:46
Leul şi forintul, monedele lovite cel mai tare de o destrămăre a zonei euro - manager Investec

Werner Gey Van Pittius, manager de portofoliu şi titluri de creanţă de pe pieţele emergente la Investec Asset Management, a apreciat că forintul şi leul vor fi perdanţii direcţi ai unei eventuale destrămări a zonei euro, relatează joi Wall Street Journal /WSJ/.

„Forintul şi leul (românesc) sunt perdanţii evidenţi direcţi ai unei eventuale dezmembrări a zonei euro, din cauza vulnerabilităţii externe a Ungariei şi expunerii bancare greceşti în România”, a declarat Van Pittius, a cărui companie are active sub gestiune de 61,5 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Profesioniştii pieţei valutare sunt puternic presaţi să se focalizeze pe evenimentul electoral ce are un mare potenţial de a declanşa un cataclism la nivel mondial pe o piaţă de schimb valutar care vehiculează peste 4 trilioane de dolari pe zi.

Piaţa este paralizată de a doua serie de alegeri greceşti în mai multe luni, la 17 iunie, în esenţă un referendum naţional privind rămânerea în zona euro, care ar putea duce la ieşirea ţării din clubul celor 17 ţări care împart moneda. Riscul ca alte ţări presate fiscal, cum ar fi Portugalia sau chiar Spania, să fie obligate să-i urmeze Greciei, a ridicat spectrul colapsului euro sau al unui număr redus de membri ai zonei euro, ancorat de Germania.

„În termeni de scenariu de tip Armaghedon al euro nu există niciun precedent istoric. Prin urmare, piaţa se luptă realmente pentru a decide ce este de făcut”, a declarat John Bearman, chief investment officer (CIO) la Thomas Miller Investments, care are active în administrare de peste 2,7 miliarde de lire sterline (4,2 miliarde dolari).

Sondaje recente au arătat că partidele greceşti pregătite să-şi onoreze angajamentele de austeritate necesare pentru a rămâne în zona euro ar obţine suficiente voturi pentru a forma un guvern de coaliţie. Dar ”Syriza” de stânga şi anti-austeritate, a fost cotat de sondaje ca având suficientă forţă pentru a introduce un element de risc. Întrebarea dacă UE ar putea acţiona rapid sau suficient de hotărât pentru a opri contagiunea adaugă incertitudini suplimentare, potrivit WSJ.

Planificarea de urgenţă merge dincolo de scrutinul de duminică din Grecia. Mulţi economişti avertizează că chiar şi un nou guvern elen pro-reformă, care moşteneşte o economie în deteriorare şi o serie de provocări fiscale grave, nu ar putea face mai mult decât să amâne plecarea Greciei, extinzând un ciclu de austeritate şi mai mare cu şi mai puţină creştere economică.

Întrebarea pentru investitori este cum să protejeze portofoliile sau profitul de orice declin care urmează. Pentru mulţi, a decide următorii paşi înseamnă a şterge cu buretele un deceniu de analiză bazată pe moneda europeană comună.

„În cel mai rău scenariu, dacă are loc o prăbuşire completă a situaţiei europene, va trebui să se reanalizeze totul”, a declarat Giovanni Leonardo de la Swiss & Global Asset Management din Zurich, care a avut în gestionare active de 110,6 miliarde de franci elveţieni (115 miliarde dolari) la sfârşitul lunii martie. Chiar dacă riscul unei astfel de prăbuşiri este scăzut, „impactul este atât de mare încât schimbă scenariul principal”, a adăugat el.

Leonardo spune că compania sa a înlocuit deja o parte din participaţiile în aşa-numitele obligaţiuni guvernamentale super-sigure cu obligaţiuni corporative atent selectate, care sunt susţinute de activele companiei şi ar trebui să aibă legături mai slabe cu guvernele naţionale cu probleme.

Analiştii spun că este greu să se prevadă o destrămare parţială sau totală a euro fără o lovitură grea dată economiei din zona euro deja fragilă – o schimbare care ar putea trage în jos moneda. Cu cât daunele cauzate sunt mai mari în nucleul mai puternic al zonei euro, în special în Germania, cu atât este mai probabil ca fondurile şi depozitele să fugă din bloc.

Până în prezent, investitorii nervoşi au avut tendinţa să se retragă din datoriile emise de membrii cu probleme ai zonei, plasându-le în obligaţiunile guvernamentale germane. O retragere en-gros, chiar din nucleul centrat în jurul Germaniei, ar lovi greu euro.

”Sentimentul meu este că euro ar trebui să continue să slăbească”, a declarat Adrian Owens, director de investiţii la GAM, un manager independent de investiţii, cu active în gestionare de 60,2 miliarde dolari. Owens a precizat că nu doar speculatorii ci şi persoane şi companii încearcă să vândă moneda acum.

Undele de şoc de la o zonă euro dezmembrată ar putea lovi partenerii comerciali ai blocului din întreaga lume. Economiile europene emergente şi monedele lor vor simţi un impact imediat. Monedele din această regiune au scăzut după alegerile parlamentare din Grecia, din 6 mai, în mare parte, spun analiştii, din cauza temerilor ridicate privind destrămarea euro. Zlotul polonez şi forintul unguresc au scăzut cu aproximativ 3,5% faţă de euro, în timp ce lira turcească, care este deosebit de sensibilă la posibilitatea unei încetiniri a investiţiilor, a scăzut cu peste 3% faţă de dolar.

Te-ar mai putea interesa și
Slovacia şi Ungaria susțin că Ucraina a oprit livrările de petrol făcute de grupul rusesc Lukoil, dar că primesc în continuare petrol de la alte companii ruse
Slovacia şi Ungaria susțin că Ucraina a oprit livrările de petrol făcute de grupul rusesc Lukoil, dar că primesc în ...
Slovacia şi Ungaria au anunţat joi că nu mai primesc petrol de la principalul lor furnizor, grupul petrolier rus Lukoil, după ce Ucraina a impus un embargou cu privire la tranzitul resurselor de......
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Metodologia de determinare şi colectare a contribuţiei aferente contractelor pentru diferenţă
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Metodologia de determinare şi colectare a contribuţiei aferente contractelor ...
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat joi Ordinul preşedintelui ANRE nr. 51/2024 pentru adoptarea Metodologiei de ...
Companiile Repsol şi EDF își unesc forțele pentru a participa la licitațiile pentru construirea de centrale eoliene maritime în Spania și Portugalia
Companiile Repsol şi EDF își unesc forțele pentru a participa la licitațiile pentru construirea de centrale eoliene ...
Repsol şi EDF Renewables, filiala companiei franceze EDF, au ajuns la un acord să "îşi unească forţele" în perspectiva ...
Preşedintele slovac Peter Pellegrini anunță că țara sa nu va boicota președinția ungară a Consiliului UE
Preşedintele slovac Peter Pellegrini anunță că țara sa nu va boicota președinția ungară a Consiliului UE
Slovacia nu se va alătura niciunei tentative sau acţiuni vizând boicotarea preşedinţiei ungare a Consiliului UE, a declarat ...