Leul, singura monedă din UE care rezistă în faţa dolarului american – Noble Securities

Pe anul în curs Leul este deocamdată singura monedă din UE care şi-a păstrat valoarea în faţa Dolarului american, înregistrând pe piețele financiare o variaţie nesemnificativă la finele lunii mai, comparativ cu începutul lui 2013. "Chiar dacă luna trecută moneda naţională s-a depreciat în faţa dolarului american, avansul anterior a permis Leului "să reziste" în faţa acestuia.
Economica.net - Dum, 02 iun. 2013, 09:34
Leul, singura monedă din UE care rezistă în faţa dolarului american - Noble Securities

În ceea ce priveşte evoluţia faţă de Euro, leul a încheiat luna mai cu o scădere comparativ cu moneda unică, dar pe anul curent rămâne, deocamdată, moneda din UE cu cea mai mare apreciere faţă de Euro. Creşterea economică a României de 0,5% în primul trimestru din 2013 față de perioada precedentă, precum şi recomandarea Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru ţara noastră au fost pilonii principali care au susţinut Leul”, a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

În mai, Leul a scăzut cu cca 1,5% faţă de Euro pe piețele financiare, a doua mare depreciere după Zlotul polonez, care a scăzut cu aproximativ 2,7%. „Polonia înregistrează o rată anuală a inflaţiei în scădere (0,8% în aprilie faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă), în contextul unei încetiniri economice, iar investitorii iau în calcul posibilitatea ca Banca Centrală a Poloniei să scadă încă o dată dobânda de referinţă, fapt care desigur că dezavantajează Zlotul”, a precizat Silviu Pojar. Lira sterlină şi Coroana suedeză s-au depreciat, de asemenea, luna trecută, înregistrând variaţii de sub 1% comparativ cu moneda unică. La polul opus, în mai s-a aflat Forintul, care a crescut cu aproape 1% faţă de Euro, în contextul unor „victorii” marcate de economia Ungariei, care a înregistrat o creştere (0,7%) în primul trimestru din acest an, iar pe de altă parte țara a intrat pe lista Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv. Coroana cehă a marcat o variaţie redusă, înregistrând pe parcursul lunii trecute o apreciere nesemnificativă.

Leul rămâne, după primele cinci luni ale anului curent, moneda din UE cu cea mai mare apreciere faţă de Euro, înregistrând o creştere de aproape 1,3%.

În ceea ce priveşte evoluţiile faţă de Dolarul american, monedele din UE s-au depreciat luna trecută, inclusiv Leul (cu cca 2,7%). Pe primele cinci luni ale anului 2013 însă, moneda naţională rămâne singura din UE care şi-a menţinut valoarea comparativ cu USD, înregistrând o variaţie nesemnificativă la sfârșitul perioadei comparativ cu începutul acesteia; restul monedelor din Uniunea Europeană au marcat scăderi importante (cuprinse între cca 1,5%-6,5%) faţă de Dolarul american. De altfel, moneda americană a crescut în acest an faţă de cele mai multe monede, pe fondul rezultatelor majoritar încurajatoare înregistrate de economia americană.

„România este în prezent într-un „con de lumină favorabilă”, iar Leul a păstrat încrederea investitorilor. Desigur că, dacă BNR va reduce dobânda de referință, atunci o anumită volatilitate a Leului va fi de aşteptat”, a arătat Silviu Pojar.

Te-ar mai putea interesa și
Țigările se vor scumpi dramatic și în România. UE vrea să dubleze accizele, nu scapă nici tutunul încălzit
Țigările se vor scumpi dramatic și în România. UE vrea să dubleze accizele, nu scapă nici tutunul încălzit
UE urmează să propună o taxă de vaping la nivelul întregului bloc comunitar, ca parte a unei schimbări a impozitării industriei tutunului, care ar dubla, de asemenea, accizele în statele......
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR
Parlamentarii USR anunţă că au depus o iniţiativă legislativă care simplifică şi descentralizează procedurile de ...
Legume și fructe românești în magazine: Casa Unirea a livrat 150 de tone în patru mari rețele de retail
Legume și fructe românești în magazine: Casa Unirea a livrat 150 de tone în patru mari rețele de retail
Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea a livrat peste 150 de tone de legume şi fructe proaspete în reţelele a patru mari ...
Elon Musk: Aş putea face o alternativă la iPhone şi Android
Elon Musk: Aş putea face o alternativă la iPhone şi Android
Noul proprietar Twitter spune că, eventual, ar putea chiar să dezvolte un smartphone care să reprezinte o alternativă ...