Liber la produsele lactate pentru copii din China. UE a renunţat la interdicţiile impuse după scandalul melaminei

05 02. 2015
baby_milk_47374600

Comisia Europeană a aprobat, pe 4 februarie, un regulament intrat în vigoare în 2009 prin care UE interzicea importul în Comunitate de produse care conțin lapte, produse din lapte, soia sau produse pe bază de soia destinate alimentației speciale a sugarilor și a copiilor de vârstă mică, originare sau expediate din Republica Populară Chineză. În consecinţă, începând de săptămîna viitoare, statele membre pot importa astfel de marfă din China. 

Măsura a fost luată ca urmare a faptului că, din iulie 2009, a fost raportat un singur eșantion neconform de către autoritățile competente din statele membre. Rezultatele privind acest eșantion, raportate în 2011, au indicat o ușoară depășire a nivelului maxim de melamină din bicarbonatul de amoniu. „Prin urmare, este necesar să se abroge condițiile speciale de reglementare a importurilor de lapte pentru sugari, de alte produse lactate, de soia și de produse pe bază de soia, precum și de bicarbonat de amoniu destinat alimentelor și furajelor, care sunt originare sau expediate din China”, se arată în documentul publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Lapte infestat cu melamină

În septembrie 2008, Comisia a fost informată de faptul că în China s-au detectat niveluri ridicate de melamină în laptele pentru sugari și în alte produse din lapte. Or, pentru a contracara riscul pentru sănătate care poate decurge din expunerea la un conținut ridicat de melamină în produsele pentru hrana animalelor și produsele alimentare, a decis  interzicerea importurilor de astfel de produse (produse care conțin lapte sau de produse din lapte, de soia sau de produse pe bază de soia destinate alimentației speciale a sugarilor și a copiilor de vârstă mică) din această ţară.

Autoritatile chineze au verificat, în 2008, un numar total de 154 de companii, care reprezintă peste 70% din piaţa de lapte praf. Au găsit melamină în 31 de produse pe bază de lapte praf. Atunci, cel puţin 4 bebeluşi au murit, iar alţi 53.000 de copii au primit îngrijiri medicale din cauza intoxicaţiei cu melamină. Aproximativ 13.000 de copii au fost spitalizaţi.

Melamina este o substanta toxică utilizată în producţia de mase plastice.