Liberalizarea pieţei de energie ar putea fi grăbită. Care sunt motivele

ANRE ar putea accepta cererea înaintată de administratorul judiciar al Hidroelectrica privind scoaterea consumatorilor industriali din sectorul reglementat, ceea ce ar presupune o liberalizare mai rapidă a pieţei de energie decât prevăd angajamentele asumate de Guvern faţă de FMI.
Economica.net - joi, 09 aug. 2012, 11:56
Liberalizarea pieţei de energie ar putea fi grăbită. Care sunt motivele

„Este, deocamdată, doar o discuţie. Încă nu a fost hotărât nimic”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa de energie.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a anunţat miercuri că a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să păstreze în piaţa reglementată de energie doar consumatorii casnici şi instituţiile publice, nu şi consumatorii industriali, care ar urma să îşi achiziţioneze energia la preţul pieţei.
Hidroelectrica, companie aflată în insolvenţă din luna mai, are dificultăţi să asigure energia pentru toate contractele, din cauza secetei care a dus la scăderea producţiei.

Pe lângă asta, ANRE obligă compania să livreze energie pe piaţa reglementată la 71 lei/MWh, mult sub costul de producţie de 125 lei/MWh.

În opinia Euro Insol, Hidroelectrica nu poate livra electricitate pentru toate aceste categorii de consumatori, întrucât ar înregistra pierderi.

Piaţa reglementată, la nivel naţional, are un consum total de energie de 28 TWh pe an. Din total, populaţia consumă 12 TWh, instituţiile publice – 8 TWh, iar consumatorilor industriali la revin 8 TWh de energie electrică.

Liberalizarea treptată a preţurilor energiei electrice a fost cerută Guvernului de FMI şi va fi aplicată separat pentru consumatorii industriali şi pentru cei casnici.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în negocierile cu GMI şi CE, pentru consumatorii industriali, preţurile reglementate vor fi eliminate, în etape, începând cu luna septembrie. Aceste tarife ar urma să fie complet eliminate până la 31 decembrie 2013. În septembrie, consumatorii industriali ar urma să fie obligaţi să renunţe la tarifele reglementate şi să cumpere energie de pe piaţă, în proporţie de 15%.

Eliminarea preţurilor reglementate pentru consumatorii casnici va începe în 2013 şi se va încheia în 2017.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...