1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Companii

Liberalizarea pieţei gazelor naturale intră în vigoare de la 1 aprilie 2017. Preţurile cresc cu 1-2%

Liberalizarea preţurilor gazelor nu va mai fi amânată şi va intra în vigoare de la 1 aprilie, a anunţat într-un comunicat de presă Ministerul Energiei.

30 mar, 2017 | ECONOMICA.net

Ca urmare a dezbaterii parlamentare pe tema liberalizării pieţei gazelor începând cu 1 aprilie 2017, conform OUG 64/2016, dar și ca urmare a adresei Comisiei pentru Servicii și Industrii din Camera Deputaților privind amânarea datei de intrare în vigoare a liberalizării, Ministerul Energiei a purtat mai multe discuții la nivelul Executivului, Parlamentului și Comisiei Europene.

Citeşte şi Havrileţ, ANRE: Preţul final al gazelor pentru populaţie va creşte cu 1-2% de la 1 aprilie

              Liberalizarea preţului gazelor a rămas în aer. Ce urmează şi care sunt scenariile

              ANRE: comparator pentru preţul gazelor pe tot teritoriul ţării, de săptămâna viitoare

              Ministrul Energiei: Gazele pentru populaţie s-ar putea scumpi cu maximum 8,5% în 2017. Liberalizarea, în două etape, finalizată în 2021

”Am analizat toate observațiile si nu au fost identificate argumente tehnice suficiente pentru ca România să amâne din nou un proces care ar fi trebuit implementat încă din 2007, anul intrării țării noastre în Uniunea Europeană, existând în schimb o serie de riscuri. Mă refer, în primul rând, la reluarea de către Comisia Europeană a procedurii prin care statul român poate suferi amenzi europene, dar și la pierderea a peste 180 de milioane de euro pentru interconectorul BRUA, atât de necesar pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale a României. Legat de temerile din spațiul public privind o posibilă creștere substanțială a prețului gazelor la populație după momentul liberalizării, aceasta este, de asemenea, nejustificată. Populația va fi protejată până la 30 iunie 2021 prin prețuri finale reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Un alt avantaj ar fi că, după 1 aprilie 2017, tranzacționarea gazelor naturale se va face în condiții de eficiență economică printr-un proces transparent de achiziție care va permite accesul nediscriminatoriu al tuturor participanților la piață”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.

La 1 aprilie se va liberaliza strict prețul de achiziție a gazelor naturale, care reprezintă doar un element din prețul final plătit de consumatorii casnici, alături de tarifele de transport, distribuție, furnizare și înmagazinare care compun factura consumatorului final.

Liberalizarea pieței gazelor este necesară pentru a se crea un mediu competitiv, transparent și echitabil, atât pentru operatorii din această piață, cât și pentru consumatori, au adăugat oficialii din ministerul Energiei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO