Liberty Global, compania mamă a UPC, a vândut divizia de televiziune prin satelit pentru 180 milioane de euro

Liberty Global, compania care deţine UPC în România, a vândut divizia de televiziune prin satelit către M7 Group pentru aproximativ 180 milioane de euro. Operaţiunea are loc în Europa de Est, inclusiv România.
Lidia Neagu - vin, 21 dec. 2018, 09:40
Liberty Global, compania mamă a UPC, a vândut divizia de televiziune prin satelit pentru 180 milioane de euro

Tranzacţia urmează să fie aprobată de către autorităţile de reglementare, iar compania estimează că acest lucru se va întâmpla în prima jumătate a anului viitor.

Operaţiunile TV prin satelit ale Liberty Global servesc patru pieţe din Europa de Est:Ungaria sub marca UPC Direct din Republica Cehă și Slovacia sub brandul freeSAT, iar în România sub marca Focus Sat. Veniturile din vânzări sunt de așteptat să fie utilizate în scopuri corporative generale.

Merrill Lynch International, o filială a Bank of America Corporation, este consultantul financiar al Liberty Global privind tranzacția.

Vodafone va prelua operaţiunile din Germania, România, Ungaria şi Cehia ale gigantului american de cablu Liberty Global, controlat de miliardarul John Malone, într-o tranzacţie de 19 miliarde de euro. Printre companiile cumpărate de Vodafone se numără şi UPC România. Tranzacţia ar crea, în România, un operator convergent fix-mobil cu peste 11 milioane de clienţi şi o cifră de afaceri anuală de aproape 900 de milioane de euro, însă nu va include operațiunile UPC România de televiziune prin satelit, Focus Sat.

Luna aceasta, Comisia Europeană a demarat o investigaţie amănunţită asupra tranzacţiei prin care operatorul britanic de telefonie Vodafone vrea să preia operaţiunile Liberty Global, fiind îngrijorată că această preluare ar putea duce la diminuarea concurenţei pe pieţele din Germania şi Cehia.

În mai, operatorul britanic de telefonie mobilă Vodafone a acceptat să plătească 21,8 miliarde de dolari pentru a cumpăra o parte din activele Liberty Global din Europa. Tranzacţia ar urma să facă din Vodafone cel mai mare furnizor de servicii broadband, cablu şi telefonie mobilă din Europa cu 54 de milioane de consumatori şi o acoperire de 110 milioane case şi companii.

Executivul comunitar are la dispoziţie 90 de zile lucrătoare, până la data de 2 mai 2019, pentru a lua o decizie. Demararea unei investigaţii amănunţite nu influenţează rezultatul investigaţiei, subliniază Comisia.

În România, achiziţia operaţiunilor Liberty Global de către Vodafone va crea o companie cu o cotă totală de piaţă de 25% după veniturile totale. Vodafone România este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă, iar UPC România operează a doua cea mai mare reţea de cablu din România, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodării (41% din numărul total). Compania creată în urma achiziţiei va putea oferi servicii TV interactive, de internet în bandă largă şi de telefonie fixă, precum şi servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienţi mobili ai Vodafone România şi pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România. 

Liberty Global este cea mai mare companie de televiziune internațională și bandă largă, cu operațiuni în zece țări europene sub mărcile de consum Virgin Media, Unitymedia, Telenet și UPC. Compania are 21 milioane de clienți abonați la 45 de milioane de televiziune, servicii de bandă largă și servicii de telefonie. De asemenea, deserveşte şase milioane de abonați mobili și oferă servicii Wi-Fi prin intermediul a 12 milioane de puncte de acces.

În plus, Liberty Global deține 50% din Vodafone Ziggo, o societate mixtă în Olanda, cu patru milioane de abonaţi la 10 milioane de servicii fixe și 5 milioane de servicii mobile, precum și investiții semnificative în ITV, All3Media, ITI Neovision, Casa Systems, LionsGate, seria de curse Formula E și mai multe rețele regionale de sport.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la Bucureşti a câştigat 460,43 milioane de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat 460,43 milioane de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat, în această săptămână, 460,43 milioane de lei din capitalizare, respectiv 0,28%, însă valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a înregistrat o......
Deficitul de semiconductori pentru industria auto se va atenua, următoarele victime ar putea fi producătorii de smartphone-uri
Deficitul de semiconductori pentru industria auto se va atenua, următoarele victime ar putea fi producătorii de smartphone-uri
Deficitul global de semiconductori ar putea dura şi în 2022, afectând apoi producţia de smartphone-uri, prefigurând ...
Cîmpeanu: Un val patru al pandemiei nu va fi atât de agresiv încât să pună probleme derulării normale a procesului de învăţământ
Cîmpeanu: Un val patru al pandemiei nu va fi atât de agresiv încât să pună probleme derulării normale a procesului ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este convins că un eventual val patru al pandemiei de COVID-19 nu ...
Grecia: 25 de oameni arestaţi după un protest anti-vaccinare
Grecia: 25 de oameni arestaţi după un protest anti-vaccinare
Poliţia greacă a raportat 25 de arestări în weekend, după ce sâmbătă a fost nevoită să disperseze un protest anti-vaccinare ...