Licitația pentru 20 de trenuri inter-regionale în România, contestată de chinezi

Abia lansată pe 3 aprilie, licitația Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF) privind achiziția a 20 de trenuri inter-regionale a și fost contestată. Chinezii de la CRRC Qingdao Sifang cer eliminarea unui factor de evaluare a ofertelor, pe motiv că acesta i-ar favoriza pe concurenții care au vândut deja trenuri în Europa.
Anemona Andone - joi, 16 apr. 2020, 18:43
Licitația pentru 20 de trenuri inter-regionale în România, contestată de chinezi

Parteneri ai Astra Vagoane Călători la marile licitații de achiziții material rulant din România, chinezii de la CRRC Qingdao Sifang par interesați și de cea mai nouă licitație, lansată luna aceasta de către ARF, pentru achiziția a 20 de trenuri inter-regionale.

Nemulțumiți însă de un factor de evaluare a ofertelor, chinezii au depus pe 13 aprilie o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Mai exact, chinezii contestă legalitatea factorului de evaluare denumit „Validare tehnică”, prin care se acordă 10 puncte pentru oferta care „conține o ramă pusă în funcțiune pe o rețea europeană, recunoscută de Agenția Uniunii Europene pentru Căile Ferate – ERA. În caz contrar, nu se acordă niciun punct”.

Chinezii susțin că acest factor de evaluare „favorizează discreționar operatorii economici ale căror unități circulă deja pe rețeaua europeană față de cei ale căror unități circulă pe alte rețele și sunt în curs de autorizare în cadrul Uniunii Europene. Acest criteriu arbitrar descurajează concurența efectivă, întrucât defavorizează operatorii economici cu un preț mai bun, spre exemplu, din a concura cu cei care dețin unități care deja circulă în rețeaua europeană”.

„În acest mod, în baza unui temei aleatoriu, autoritatea distorsionează concurența, favorizând din start anumiți operatori economici în lipsa oricărui beneficiu pentru contractul ofertat”, mai spun chinezii în contestația depusă la CNSC.

Ei cer în principal eliminarea acestui factor de evaluare și, în subsidiar, reducerea punctajului pentru acest factor, de la 10 puncte la 3 puncte.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a lansat pe 3 aprilie licitație pentru achiziția a 20 de trenuri electrice inter-regionale și servicii de mentenanță. Valoarea estimată (fără TVA) se regăsește în intervalul:

– 1,31 miliarde de lei, pentru 20 rame electrice inter-regionale (RE-IR) + 15 ani mentenanță

– 3,71 miliarde de lei, pentru 40 rame electrice cu 30 ani mentenanță.

Durata acordului-cadru, în baza căruia se vor semna contracte de achiziții, va fi de 210 luni (17 ani și cinci luni).

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 3 iunie 2020, acestea urmând să fie evaluate până pe 20 noiembrie 2020, potrivit datelor din SEAP.

Pentru achiziția de noi trenuri, ARF va beneficia de fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Chinezii de la CRRC Qingdao Sifang participă alături de Astra Vagoane Călători la cealaltă licitație lansată de ARF, pentru achiziția a 40 de trenuri regionale. Mai mult, oferta acestei asocieri a și fost declarată câștigătoare, ceea ce a stârnit apoi un adevărat război al contestațiilor cu rivalii europeni Siemens Mobility și Alstom, încă în derulare.

Totodată, chinezii sunt asociați cu producătorul din Arad și la licitația pentru 100 de tramvaie în București, unde au fost declarați câștigători rivalii turci de la Durmazlar. Asocierea chinezilor a depus contestație iar acum procesul privind cel mai mare contract de tramvaie din România este suspendat pe perioada stării de urgență.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...