Licitaţia pentru noile trenuri Metrorex pare că se amână fără explicații. Sunt în joc 350 de miloane de euro

Cei cinci participanţi la licitaţia pentru furnizarea a 51 de trenuri noi de metrou pentru Metrorex şi-au extins valabilitatea ofertelor  până în mai, deşi, în mod normal, câştigătorul ar trebui anunţat în 10 martie. Firmele au informaţii potrivit cărora perioada de evaluare a ofertelor se extinde cu încă 45 de zile.
Sorin Andone - Dum, 08 mart. 2015, 22:02
Licitaţia pentru noile trenuri Metrorex pare că se amână fără explicații. Sunt în joc 350 de miloane de euro

Toţi participanţii la licitaţia de 350 de milioane de euro pentru trenuri noi de metrou la Metrorex au extins valabilitatea ofertei până la finalul lunii aprilie, deşi Regia ar trebui să anunţe un câştigător în data de 10 martie. Potrivit reprezentanţilor uneia dintre firme, „sentimentul” este că anunţarea unui câştigător la această licitaţie se va amâna, din nou, până în luna mai. „Am prelungit valabilitatea ofertei, toţi participanţii au făcut-o. Am considerat că e mai bine aşa”, a precizat sursa citată.

Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători Arad, unul dintre participanţii la licitaţia Metrorex, a prelungit şi el, până în mai, valabilitatea ofertei şi se aşteaptă ca licitaţia pentru trenurile de metrou să nu fie finalizată în martie, aşa cum a anunţat, la finalul anului trecut, conducerea Metrorex. „Probabil au foarte multe documente de analizat. Sunt sute de pagini pentru fiecare dosar de participare. Aşteptăm  cu interes să vedem ce se anunţă”, arată Blidar.

Data de 10 martie reprezintă deja o prelungire a termenului iniţial de evaluare a ofertelor din 14 noiembrie 2014.

ECONOMICA.NET a solicitat Metrorex prezentarea tuturor ofertelor de tren participante la licitaţie, machete plus minime caracteristici tehnice. Răspunsul Regiei a fost: „În acest moment procedura de achiziţie a 51 de trenuri pentru Magistrala 5 de metrou este în stadiul evaluării ofertelor.

Conform art. 12, alin. 1, lit. „c” din Legea nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi coroborat cu faptul că înainte de finalizarea evaluării ofertelor nu se pot publica informaţii privind procesul de evaluare a acestora, nu vă putem transmite machete, poze, schiţe sau orice alte informaţii privind caracteristicile trenurilor”.

O eventuală prelungire pentru a doua oară a termenului de evaluare a ofertelor ar fi curioasă. Mai ales că, în OUG 34/2006, articolul 200, alineatul 2, cu modificările ulterioare, se arată că „în cazuri temeinic motivate, autoritatea contractantă poate prelungi o singură dată perioada de evaluare”.  Astfel, o nouă decalare a termenului de anunţare a unui câştigător nu este cuprinsă în lege. Cu o excepţie. OUG  34/2006 lasă dechisă posibilitatea unei a doua prelungiri a evaluării, dar doar  în situaţia  în care „autoritatea contractantă reevalueaza ofertele ca urmare a unei decizii a Consiliului, a unei hotărâri judecătoresti sau a recomandarilor observatorilor Unităţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP – n.r.)”.

Directorul Metrorex, Aurel Radu, nu a putut fi contactat ca să ofere lămuriri în legătură cu probabila decizie a Regiei.

Metrorex a primit, în octombrie 2014, cinci oferte pentru livrarea a 51 de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei-Eroilor. Cea mai ridicată ofertă este a PESA  Polonia, 341 de milioane de euro, iar cea mai mică a Astra Vagoane Călători – 260 de milioane de euro. Chinezii au venit cu o ofertă de  272 de milioane de euro, CAF a ofertat 310 milioane de euro, iar Alstom a prezentat o ofertă de 322 de milioane de euro.

 Preţul contează în proporţie de 60%, restul fiind condiţiile tehnice.

Licitaţia Metrorex nu va beneficia de niciun fel de offset, adică câştigătorul ei nu va fi obligat să construiască niciun tren în ţară. „Noi am încercat să impunem în caietul de sarcini punctaj suplimentar pentru minim 15% offset, însă ANRMAP şi Comisia Europeană au refuzat”, arăta, la acea dată, directorul Metrorex.

Ultima achiziţie masivă a Metrorex a fost cea a trenurilor spaniole CAF. Pentru 24 de trenuri se plătesc 135 de milioane de euro. Doar 25% din această sumă este plătită de Regie, restul fiind finanţare europeană nerambursabilă.

În acest moment, Metrorex deţine 44 de trenuri Bombardier, 24 garnituri CAF – dar care nu sunt toate sosite şi un număr de 25 de trenuri IVA, produse de Astra Arad, dar care nu sunt toate funcţionale. Compania de stat transportă zilnic în jur de 650.000 de călători.

Te-ar mai putea interesa și
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta a COVID-19
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta ...
Aeroportul din Shenzhen, oraş în sudul Chinei, a anulat sâmbătă sute de zboruri şi a dispus intensificarea verificărilor, după ce angajata unui restaurant de pe aeroport a prezentat rezultate......
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va ...
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...