Licitaţia Metrorex de 440 de milioane de euro : Astra Arad, CSR şi PESA au fost descalificate. Cum a câştigat CAF

Firmele descalificate la licitaţia pentru trenurile de metrou nu au corespuns cerinţelor Comisiei de Evaluare Metrorex, menţionate în caietul de sarcini. Românii Astra Vagoane Călători Arad au pierdut din start pentru că, potrivit Metrorex, nu au putut prezenta experienţă relevantă în domeniu în ultimii ani.  
Sorin Andone - joi, 12 mart. 2015, 11:58
Licitaţia Metrorex de 440 de milioane de euro : Astra Arad, CSR şi PESA au fost descalificate. Cum a câştigat CAF

Câştigătorul licitaţiei de 440 de milioane de euro, cu TVA, pentru livrarea a 51 de trenuri noi pentru Metrorex a fost decis într-o finală între spaniolii de la CAF şi francezii de la Alstom, spaniolii având câştig de cauză. Celelalte firme participante, Astra Vagoane Călători Arad, chinezii de la CSR şi polonezii de la PESA au fost descalificate.

Potrivit unei surse apropiate Metrorex, firmele descalificate au picat la evaluarea Metrorex a performanţelor tehnice, potrivit caietului de sarcini, dar şi la cerinţa de a prezenta activitatea relevantă din domeniu din ultimii ani. La acest ultim capitol, Astra Vagoane Călători Arad a fost direct respinsă pentru că nu a mai livrat trenuri de metrou în ultimii 25 de ani (Astra este producătorul vechilor trenuri IVA din care Metrorex mai are în funcţiune doar 24 de unităţi). Comisia de Evaluare Metrorex a considerat aşadar că arădenii nu sunt apţi pentru acest proiect. „Oricum ofertele Astra Arad şi a chinezilor erau considerate exotice, fără şanse reale. Dar şi PESA a fost descalificată, pentru că proiectul lor de tren nu îndeplinea cerinţele tehnice”, au precizat sursele.

În finala dintre CAF şi Alstom, Comisia a apreciat că spaniolii au punctat decisiv la preţ, 307,8 milioane de euro faţă de 322 de milioane de euro (sume fără TVA), la masa trenului fără pasageri, la termenul de livrare pentru primele 13 trenuri, la timpul de parcurgere traseu dus-întors pe Magistrala 5 şi la costurile de mentenanţă pentru primul an şi pe toată durata de viaţă a trenurilor. Alstom a fost mai bună la garanţia oferită, patru ani faţă de doi ani.  

Metrorex nu dezvăluie toate atributele ofertei cu care CAF  a luat faţa Alstom pentru că „menţionarea acestora ar prejudicia interesele comerciale legitime ale ofertantului”.

Per total, potrivit caietului de sarcini al licitaţiei, preţul a contat în proporţie de 60%. Performanţele tehnice au contat în proporţie de 15%, termenii de livrare – 12%, costurile de mentenanţă – 8% şi termenii  de garanţie – 5%.

Compania spaniolă CAF a câştigat licitaţia pentru livrarea a 43 de trenuri de metrou pentru Metrorex, cu opţiune pentru încă 8 cu o ofertă acceptată de 307,6 milioane de euro fără TVA.

Trenurile spaniole sunt aceleaşi pe care Metrorex le are deja în funcţiune pe Magistrala 2, urmare a unui alt contract de 145 de milioane de euro câştigat acum patru ani de CAF. Acestea sunt trenurile care nu încăpeau în staţii, fiind nevoie de tăierea câtorva centrimetri din peron.

Tot despre trenurile CAF, ECONOMICA.NET a relatat că le-ar lipsi piese din fabrică şi că ar cădea şuruburi din ele, situaţia fiind monitorizată şi de SRI.

Participanţii care au pierdut la licitaţia Metrorex pot contesta rezultatul până la data de 20 martie.

Metrorex a primit, în octombrie 2014, cinci oferte pentru livrarea a 51 de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei-Eroilor – Pantelimon. Cea mai ridicată ofertă a fost a PESA Polonia, 341 de milioane de euro, iar cea mai mică a Astra Vagoane Călători – 260 de milioane de euro. Chinezii au venit cu o ofertă de 272 de milioane de euro, CAF a ofertat 310 milioane de euro, iar Alstom a prezentat o ofertă de 322 de milioane de euro.

În acest moment, Metrorex deţine 44 de trenuri Bombardier, 24 garnituri CAF – dar care nu sunt toate sosite şi un număr de 25 de trenuri IVA, produse de Astra Arad, dar care nu sunt toate funcţionale. Compania de stat transportă zilnic în jur de 650.000 de călători.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...