1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 23 º

Finanţe şi bănci

Licitaţie repo la BNR: 16 bănci au împrumutat 10 miliarde lei

Un număr de 16 bănci au atras suma de 10 miliarde de lei oferită de Banca Naţională a României (BNR) prin operaţiunea repo, iar ofertele depuse de instituţiile de credit au fost de trei ori mai mari, de 29,86 miliarde lei.

25 feb, 2013 | Mediafax

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Banca centrală a majorat luni la 10 miliarde lei suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo, de la plafonul de 9 miliarde lei stabilit săptămâna trecută.

Săptămâna trecută un număr de 13 bănci au împrumutat 8,989 miliarde lei (2,049 miliarde euro) de la banca centrală, iar valoarea ofertelor a fost de 23,167 miliarde lei.

La finele lunii ianuarie, banca centrală a ridicat la 9 miliarde lei suma pusă la dispoziţie pentru operaţiunile repo, după ce în perioada 8 octombrie - 21 ianuarie sumele au fost cuprinse între 4 miliarde lei şi 6 miliarde lei.

Majorarea sumei disponibile pentru licitaţiile repo a venit după ce BNR a anunţat la începutul anului întoarcerea la o gestionare "adecvată" a lichidităţii.

Aceasta este a 21-a săptămână consecutivă în care banca centrală limitează împrumuturile acordate prin licitaţia repo.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat între 4 miliarde lei şi 11 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o săptămână se plasau la 5,24 - 5,74% pe an.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO