Lider sindical Mechel: Soluţia pentru plăţile compensatorii – vânzarea a 4.000 de tone de fier

Liderul de sindicat de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, consideră că singura soluţie pentru plata salariilor compensatorii celor peste 700 de foşti angajaţi ar fi vânzarea a circa 4.000 de tone de fier, din cadrul combinatului, altfel acordarea banilor poate întârzia.
Economica.net - mie, 06 mart. 2013, 19:39
Lider sindical Mechel: Soluţia pentru plăţile compensatorii - vânzarea a 4.000 de tone de fier

Ioan Pascu a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, după o întâlnire pe care a avut-o la Bucureşti cu reprezentanţii noului acţionar al Mechel, că a primit asigurări din partea acestora că se va întocmi un grafic de acordare a plăţilor compensatorii.

„Concluzia întâlnirii este că nu au bani şi caută soluţii pentru surse de finanţare. Singura variantă este de a se vinde fier din cadrul combinatului, să se taie ce se mai găseşte, dar nu utilaje bune care funcţionează şi care ar putea fi folosite la o eventuală repornire a activităţii. Ar fi necesare cam 4.000 de tone de fier pentru a acoperi plata salariilor compensatorii celor peste 700 de angajaţi disponibilizaţi. Am primit asigurări din partea reprezentanţilor noului acţionar al Mechel că vor întocmi un grafic de acordare a salariilor compensatorii. Nu pot estima când va începe acordarea plăţilor compensatorii, există posibilitatea să se treacă de termenul de 15 martie”, a spus Pascu.

Acesta a adăugat că va prezenta, joi, concluziile întâlnirii angajaţilor care au mai rămas în combinatul de la Câmpia Turzii.

Ioan Pascu a afirmat că planurile noului acţionar prevăd repornirea producţiei la Mechel Câmpia Turzii pentru 2500 de tone de produse zincate, dar pentru aceasta este nevoie de repornirea activităţii la societatea Ductil Buzău, care face parte, de asemenea, dintre cele cinci unităţi care au aparţinut grupului Mechel şi care au fost vândute.

„Reprezentanţii noului acţionar au mai afirmat în cadrul discuţiilor purtate că sunt dispuşi chiar să închirieze hale ale combinatului Mechel Câmpia Turzii unor firme interesate şi chiar pentru proiectul întreprinderii sociale lansat de AJOFM Cluj”, a declarat Pascu.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a dispus, miercuri, declanşarea unor anchete sociale în cazul angajaţilor disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii, în vederea acordării de ajutoare financiare.

Un bărbat – disponibilizat de la Mechel în 10 februarie – Ioan Bozdog, s-a sinucis marţi, foştii colegi ai acestuia spunând că a recurs la acest gest din cauza disperării întrucât nu mai avea bani să îşi achite ratele la bănci. Bărbatul era strungar, avea o vechime în muncă de 36 de ani şi urma să se pensioneze anul viitor, afirma liderul de sindicat de la Laminorul 3 al combinatului Mechel Câmpia Turzii, Dorin Vâţă.

Angajaţii disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii protestează de trei zile faţă de neacordarea salariilor compensatorii.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, a declarat, joia trecută, că noul acţionar al Mechel are intenţii bune şi face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foştilor angajaţi de la Câmpia Turzii, însă are conturile blocate.

Tot atunci, prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a declarat, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii noului acţionar al Mechel, că aceştia au dat asigurări că până în 15 martie vor încerca să plătească salariile compensatorii angajaţilor disponibilizaţi de la Câmpia Turzii.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților. ...
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa ...