Lider sindical Oltchim: Nu s-a discutat la CA despre insolvenţă, vom vorbi joi despre acest lucru

Corneliu Cernev, liderul sindicatului din Oltchim, companie care va intra în insolvenţă, a declarat că la şedinţa Consiliului de Administraţie al companiei, care a avut loc miercuri seară, nu s-a vorbit despre acest lucru, problema insolvenţei urmând să fie discutată joi, la o nouă şedinţă a CA.
Economica.net - mie, 23 ian. 2013, 20:13
Lider sindical Oltchim: Nu s-a discutat la CA despre insolvenţă, vom vorbi joi despre acest lucru

„Astăzi (n.r. – miercuri), în şedinţa Consiliului de Administraţie, nu s-a discutat despre insolvenţă la Oltchim, ci s-au discutat doar punctele aflate oricum pe ordinea de zi”, a declarat, miercuri, seară, liderul sindical Corneliu Cernev, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Acesta a precizat că, în cursul dimineţii de joi, va avea loc o nouă şedinţă a Consiliului de Administraţie în cadrul căreia va fi propusă în mod oficial declanşarea procedurii de insolvenţă la Oltchim.

„Mâine (n.r. – joi), la ora 11.00, va fi o nouă şedinţă a CA care va fi completat cu doi membri, consilierul ministrului Economiei şi directorul adjunct de la OSPI. Aceştia vor veni în mod oficial cu memorandumul de finantare şi vor propune în mod oficial, în cadrul Consiliului de Administraţie, declanşarea procedurii de insolvenţă la Oltchim. După această întâlnire vom putea trage concluzii, vom vorbi la finalul ei”, a mai spus liderul de sindicat Corneliu Cernev.

Liderul sindical Mihai Diculoiu a declarat, tot miercuri, că salariaţii Oltchim vor „o insolvenţă cu sprijin financiar”, şi anume 20 de milioane de euro de la Guvern şi 25 de milioane de euro de la bănci, pentru rentabilizarea combinatului.

„Noi vrem ca Guvernul să ne sprijine financiar cu 20 de milioane de euro, băncile să aloce alte 25 milioane de euro, şi, în acest mod să asigurăm rentabilizarea Oltchim. Insolvenţa poate fi benefică, deoarece protejează combinatul de creditori, dar noi vrem şi decizii clare prin care să lucrăm în cel mai scurt timp la 65 la sută capacitate de producţie. Altel nu vom accepta insolvenţa, vrem o insolvenţă cu sprijin financiar”, a declarat liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.

Acesta a mai spus că, în urma discuţiilor avute cu şeful Oficiului pentru Privatizare a „înţeles” că nu se prevăd disponibilizări de personal şi că se vor respecta prevederile contractului de muncă.

„În urma discuţiilor pe care le-am avut cu şeful Oficiului pentru Privatizare am înţeles că nu se prevăd disponibilizări de personal şi se vor respecta prevederile contractului de muncă. Repet: vrem o insolvenţă cu sprijin financiar”, a mai declarat Diculoiu.

Anterior, Corneliu Cernev, liderul sindicatului din Oltchim, declara că principala preocupare a sindicatului este în prezent păstrarea cât mai multor locuri de muncă şi că sindicatul va accepta o reorganizare şi o restructurare, dar nu „o insolvenţă în vederea falimentului”.

„Noi acum vrem să păstrăm cât mai multe locuri de muncă, cât mai mulţi angajaţi, să le plătim salariile, iar societatea trebuie pregătită pentru privatizare”, afirma liderul sindical Corneliu Cernev.

El a spus că sindicatul va accepta o reorganizare şi o restructurare, dar nu „o insolvenţă în vederea falimentului”.

Compania Oltchim va intra în insolvenţă, cererea în acest sens urmând să fie transmisă Tribunalului Vâlcea, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Propunerea în acest sens a fost prezentată Guvernului în şedinţa de miercuri, iar Consiliul de Administraţie al companiei se va întruni pentru a adopta o decizie în acest sens.

Cererea de intrare în insolvenţă a Oltchim va fi transmisă Tribunalului Vâlcea.

Surse oficiale au declarat marţi seară, pentru MEDIAFAX, că premierul Victor Ponta a discutat cu oficialii FMI despre situaţia combinatului Oltchim, iar principala variantă luată în calcul este intrarea companiei în insolvenţă ca soluţie ulterioară pentru privatizarea mai uşoară a societăţii, proces care să presupună şi disponibilizări.

Intrarea în insolvenţă presupune ca Guvernul să se adreseze tribunalului cu o cerere de deschidere a procedurii şi să aştepte decizia judecătorului sindic, au adăugat sursele.

Tot marţi seara, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat că, în opinia sa, ca fost ministru al Economiei, insolvenţa este singura variantă de a viabiliza compania Oltchim, care necesită un proces de restructurare.

El a confirmat, la Realitatea TV, că în acest caz vor exista disponibilizări şi vor fi închise unele activităţi conexe, precizând că, în mandatul său la Ministerul Economiei, firma Alvarez&Marsal, administrator special, a redactat schiţa unui plan de reorganizare a companiei, inclusiv cu necesarul de concedieri.

Chiţoiu a adăugat că ştie că actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a început discuţiile cu potenţiali investitori interesaţi de Oltchim.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat anterior, după întrevederea cu misiunea FMI, CE şi Băncii Mondiale, că va propune Guvernului o soluţie pentru Oltchim.

El a refuzat să prezinte soluţia pe care o va propune miercuri în şedinţa de guvern, argumentând că nu poate face o astfel de impoliteţe, de a anunţa public înainte de a discuta cu colegii de cabinet.

Restructurarea datoriilor poate fi realizată prin intrarea companiei în insolvenţă.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...