1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

News

UPDATE - Protest la Dacia: "Este ultimul miting paşnic pentru autostradă. Se anunţă disponibilizări" - Sindicat

Viceliderul Sindicatului Autoturisme Dacia, Ion Iordache, a declarat joi la mitingul de la Mioveni că acesta este ultimul demers paşnic pentru construcţia Autostrăzii Sibiu-Piteşti şi că la următoarele mişcări sindicale muncitorii vor trebui să-şi radicalizeze protestele pentru ca Guvernul să înţeleagă prioritatea acestui proiect de infrastructură.

16 apr, 2015 | Agerpres
(update 16 apr, 2015 15:19) Ponta: Dacă sindicaliştii de la Dacia o mai ţin în mitinguri, producţia se va muta în Maroc
Premierul Victor Ponta a făcut joi un apel către protestatarii de la Uzina Dacia din Mioveni, cerându-le să dea dovadă de "raţiune" pentru a nu-şi periclita locurile de muncă.

"Eu ştiu că sunt pe profit, unu. Şi mai ştiu că, dacă o mai ţin în mitinguri, o să mute producţia în Maroc. Deci, fac un apel la liderii de sindicat. Eu ştiu foarte bine care este nivelul de salarizare la Dacia, ştiu foarte bine câte proiecte am sprijinit cu ajutor de stat, ştiu că Dacia e foarte importantă pentru noi, pentru România şi fac un apel la raţiunea din partea liderilor sindicali (...) Au fost foarte aproape, în decembrie dacă nu mă înşel, de o criză mare cu patronatul (...) Deci, întotdeauna să fie rezonabili pentru că altfel, nu uitaţi, Dacia are o variantă şi eu nu vreau să îi văd, din cauza grevelor şi sindicatelor, că se mută în altă parte. Haideţi să fim toţi raţionali şi o să fie bine", a declarat Victor Ponta la Codlea, unde a participat la inaugurarea unei noi investiţii a unei companii germane.

'Am fost minţiţi în ultimii ani că se va face această autostradă subvenţionată de Uniunea Europeană. În schimb, Guvernul insistă pentru construcţia acelei autostrăzi Comarnic-Braşov subvenţionată din bani guvernamentali. Se pare că Guvernul nu înţelege că prioritatea României este păstrarea locurilor de muncă şi că există riscul ca după 2020 cea mai mare companie auto din România să plece efectiv de aici. Deja se anunţă disponibilizări în acest an de la Dacia, costurile de transport, din cauza infrastructurii, se ridică la minim 30 de euro pe fiecare autoturism transportat din cauza lipsei acestei autostrăzi Constanţa-Bucureşti-Piteşti-Sibiu-Frankfurt', a spus liderul de sindicat.

Conform DIGI24, 500 din cei 14.000 de angajaţi de la Uzina de automobile Dacia din Mioveni vor fi daţi afară în acest an. La mitingul din centrul oraşului Mioveni participă aproximativ 6.000 de sindicalişti reprezentând atât Uzina Dacia, cât şi celelalte fabrici de subansamble. 

Lucrările la Autostrada Sibiu- Piteşti vor începe peste doi ani, a spus ieri ministrul Transporturilor Ioan Rus.

Pe parcursul anului trecut, Dacia a restrâns producţia de la Piteşti cu până la 10%. Francezii de la Renault anunţau însă că nu este exclus ca şi alte activitati de la Mioveni sa fie reorientate catre platformele din Maroc si Turcia. 

Autostrada Sibiu - Piteşti figurează în Master Planul General de Transport (MPGT) ca prioritate zero, astfel că va fi construită în perioada de implementare a proiectelor 2014-2020, proiectul fiind evaluat la 1,6 miliarde euro, fără TVA, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor (MT) de săptămâna trecută.

'Autostrada are o lungime de 120 de kilometri, din care 20 de kilometri sunt în zona de munte. Proiectul este evaluat la 1,6 miliarde euro, fără TVA, iar execuţia lucrărilor este prevăzută în perioada 2017-2020', conform unui comunicat al MT.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO