Liderii din sudul Europei caută un aliat anti-austeritate în persoana lui Hollande

Victoria lui Francois Hollande în alegerile prezidenţiale din Franţa dă liderilor de state din sudul Europei un nou aliat în eforturile de a tempera austeritatea rigidă promovată de Germania, care le-a amplificat problemele economice, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 07 mai 2012, 19:39
Liderii din sudul Europei caută un aliat anti-austeritate în persoana lui Hollande

Alegerea lui Hollande a spart tandemul de centru-dreapta format de Nicolas Sarkozy cu cancelarul german Angela Merkel, al căror pact fiscal a impus reduceri drastice ale cheltuielilor în Italia, Spania, Portugalia şi Grecia.

Liderii ţărilor din sudul Europei, inclusiv unii de centru-dreapta care public l-au susţinut pe Sarkozy, vor saluta perspectiva unei perioade mai lungi în care să respecte ţintele deficitului bugetar şi sprijinul pentru propuneri precum crearea unor obligaţiuni ale zonei euro şi măsuri de stimulare a cheltuielilor.

În Grecia, alegătorii au abandonat partidele tradiţionale de stânga şi de dreapta care au susţinut austeritatea, dând o nouă lovitură politicilor Sarkozy-Merkel, care au devenit consens la nivel european.

„Rezultatele alegerilor din Franţa şi Grecia impun necesitatea unei analize a politicilor europene. Politica responsabilă a finanţelor publice este o condiţie necesară dar nu şi suficientă pentru obiectivul fundamental, o creştere economice sustenabilă care să creeze locuri de muncă şi echitate socială”, a afirmat într-un comunicat premierul italian Mario Monti, după discuţii cu Hollande, Merkel şi premierul britanic David Cameron.

El a spus că, din acest motiv, este esenţial ca Europa să adopte urgent măsuri concrete de susţinere a creşterii economice.

Divizarea nord-sud s-ar putea dovedi o forţă mult mai puternică în sudul Europei decât politicile tradiţionale de stânga şi de dreapta.

Premierul spaniol Mariano Rajoy ar fi fost de aşteptat să îl prefere pe conservatorul Nikolas Sarkozy, dar va avea de câştigat de pe urma alegerii unui socialist la Paris.

„Rajoy a câştigat la loterie ieri, într-un fel. Din punct de vedere economic, trăim de la săptămână la săptămână, astfel că dacă va avea loc o relaxare a măsurilor de reducere a cheltuielilor va fi grozav pentru Spania şi pentru Portugalia”, a declarat Narciso Michavila, preşedinte al firmei de consultanţă GAD3 din Madrid.

Un parlamentar al Partidului Poporului, de guvernământ în Spania, a declarat că victoria socialistului francez a provocat uşurare în ţara sa.

Miguel Murado, analist independent din Madrid, a spus că este o ironie faptul că liderii conservatori din Spania se bucură în secret de succesul unui socialist în Franţa.

„Motivul este evident. Este de aşteptat să ajute Spania să convingă toate ţările că ajustarea bugetului şi a deficitului nu trebuie să fie atât de rapidă”, a spus Murado.

Politicienii de centru-dreapta din Italia par şi ei gata să treacă dincolo de ideologie şi să se alieze cu Hollande. Conservatorii italieni au cerut crearea euroobligaţiunilor, în contradicţie cu Sarkozy şi Merkel.
„Există şanse mai mari ca Italia să joace un rol de reechilibare a politicilor de austeritate, spre creştere şi dezvoltare. Germania nu poate continua să respingă eurobondurile şi excluderea cheltuielilor pentru investiţii din calculul deficitului bugetar”, a afirmat fostul ministru de Externe Franco Frattini, într-un interviu acordat Corriere della Sera.

Liderii politici şi populaţia din sudul Europei ascultă argumentele analiştilor care afirmă că austeritatea poate adânci recesiunea, afectând finanţele publice.

În Portugalia, afectată de cea mai gravă recesiune după anii ’70, guvernul de centru-dreapta condus de Pedro Passos Coelho a respectat programul strict de austeritate prevăzut în acordul de salvare de 78 de miliarde de euro.

În Franţa, Hollande este aşteptat să fie pragmatic şi să respecte politica de stabilitate fiscală a UE, dar să aplice majorări de taxe şi ale investiţiilor. Analiştii anticipează că noul preşedinte francez nu se va alia la fel de strâns cu Merkel pentru a impune austeritatea în ţări ca Portugalia şi Grecia.

Italia şi Spania au reuşit să evite până acum să ceară sprijin financiar internaţional, dar ambele au alarmat pieţele de obligaţiuni în acest an, anunţând că vor avea nevoie de mai mult timp pentru respectarea ţintelor deficitelor bugetare.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de stabilitate, potrivit unei declarații făcute la Prima TV...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță, fondator și CEO Hils Development, spune că în următoarele luni, prețurile la locuințe vor crește. ...
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa ...