Liderii din zona euro discută un plan de închidere a Bank of Cyprus şi Cyprus Popular Bank

Miniştrii de Finanţe din zona euro discută un plan de închidere a Bank of Cyprus şi Cyprus Popular Bank, considerat extrem înainte de propunerea de taxare a depozitelor, respinsă de Parlamentul cipriot, au declarat vineri patru surse europene citate de Bloomberg.
Economica.net - vin, 22 mart. 2013, 16:21
Liderii din zona euro discută un plan de închidere a Bank of Cyprus şi Cyprus Popular Bank

Sursele au spus că miniştrii de Finanţe din cele 17 state din uniunea monetară analizează un plan de închidere a celor mai mari două bănci din Cipru şi îngheţarea activelor deponenţilor neasiguraţi.

Bank of Cyprus şi Cyprus Popular Bank ar urma să fie divizate, astfel încât depozitele asigurate, cu o valoare sub plafonul de garantare de 100.000 de euro din Uniunea Europeană, să intre într-o „bancă bună”, care nu va suporta niciun fel de pierderi, iar depozitele neasigurate vor merge într-o „bancă rea” şi vor fi îngheţate până la vânzarea activelor, au explicat sursele.

Bank of Cyprus este prezentă şi pe piaţa românească, cu o cotă de piaţă de 0,7% la nivelul activelor sistemului bancar.

Pierderile provocate creditorilor neasiguraţi, inclusiv deponenţilor, ar putea atinge 40%, potrivit planului, care are sprijinul FMI şi al Băncii Centrale Europene (BCE). Propunerea, care a fost respinsă într-o versiune de săptămâna trecută, este considerată o opţiune mai bună decât taxarea depozitelor asigurate, sau falimentul dezordonat al băncilor cipriote, dacă acestea vor pierde ajutorul BCE, au arătat sursele.

„Două bănci cipriote sunt în pericol de insolvenţă, situaţia este serioasă. Este posibilă o soluţie, dar numai cu implicarea investitorilor”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel.

Autorităţile din Cipru analizează şi alte opţiuni pentru a evita provocarea unor pierderi mari investitorilor neasiguraţi. Niciuna dintre alternative, precum înfiinţarea unui fond de solidaritate, nu a obţinut sprijinul autorităţilor europene.

Liderii zonei euro sunt de acord să furnizeze Ciprului 10 miliarde de euro dacă statul cipriot va contribui cu 5,8 miliarde de euro, preferabil din sectorul bancar.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat săptămâna trecută un plan de taxare a tuturor depozitelor bancare din Cipru, care a fost însă respins de Parlamentul de la Nicosia.

Activele bancare din Cipru au atins la sfârşitul lunii ianuarie 126,4 miliarde de euro, de şapte ori mărimea PIB-ului ţării, de 18 miliarde de euro, faţă de 78 miliarde de euro în 2007, potrivit datelor BCE.

Banca Centrală Europeană a avertizat că dacă planul de salvare nu va fi aprobat până luni va opri accesul la lichidităţi al băncilor cipriote.

Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a anunţat vineri că diviziile din Grecia ale băncilor cipriote vor fi preluate de instituţii de credit elene, în urma unui acord între cele două ţări, el adăugând că înţelegerea va aduce „beneificii semnificative” ţării sale.

Potrivit cotidianului elen Kathimerini, biroul preşedintelui Anastasiades a anunţat că acesta a comunicat cu premierul elen, Antonis Samaras, în privinţa tranzacţiei.

Ministerul de Finanţe de la Atena a confirmat, de asemenea, acordul dintre cele două părţi. În continuare, sunt aşteptate oferte din partea băncilor elene pentru diviziile Hellenic Bank, Bank of Cyprus şi Cyprus Popular Bank (Laiki).

Acestea vor avea nevoie de fonduri pentru capitalizare de 1,5 miliarde de euro. Potrivit unor informaţii apărute recent în presa internaţională, costul ar putea fi suportat în comun de Grecia şi Cipru, însă informaţia nu a fost confirmată.

Piraeus Bank, Alpha Bank, National Bank şi Hellenic Postbank au fost toate menţionate ca posibili ofertanţi pentru activele şi sucursalele din Grecia ale băncilor cipriote.

Potrivit acordului dintre statele zonei euro şi Cipru privind un pachet de împrumuturi externe, diviziile din Grecia ale băncilor au fost excluse de la taxarea depozitelor, sub condiţia să fie preluate de instituţiile de credit elene.

Te-ar mai putea interesa și
Liderii statelor UE ar urma să ceară Bruxelles-ului plafonarea prețului la importurile de gaze – proiect
Liderii statelor UE ar urma să ceară Bruxelles-ului plafonarea prețului la importurile de gaze – proiect
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene ar urma să ceară Bruxelles-ului să propună plafonarea preţurilor la gazele naturale, când se vor întâlni vineri, 7 octombrie, conform proiectului......
Nicolae Ciucă: Chestiunile procedurale legate de aderarea Ucrainei la NATO trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state
Nicolae Ciucă: Chestiunile procedurale legate de aderarea Ucrainei la NATO trebuie făcute în logica în care s-au făcut ...
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că toate chestiunile procedurale legate de aderarea Ucrainei la NATO sunt "consumatoare ...
Parlamentul maghiar a votat în favoare unor legi anticoruție, pentru ca Ungaria să reușească să ajungă la un acord cu Bruxelles-ul pentru primirea banilor europeni
Parlamentul maghiar a votat în favoare unor legi anticoruție, pentru ca Ungaria să reușească să ajungă la un acord ...
Parlamentul ungar a adoptat luni primele măsuri anticorupţie menite să reducă îngrijorările Comisiei Europene, care ...
Jurnalista Marina Ovsiannikova, care a protesta în direct împotriva războiului din Ucraina, a fost dată în urmărire de autoritățile ruse
Jurnalista Marina Ovsiannikova, care a protesta în direct împotriva războiului din Ucraina, a fost dată în urmărire ...
Jurnalista disidentă Marina Ovsiannikova a fost plasată pe lista persoanelor date în urmărire în Rusia, potrivit unei ...