Liderii europeni au aprobat relaxarea rigorii bugetare, din cauza recesiunii

Liderii europeni au aprobat un sistem de evaluare a bugetelor din punct de vedere structural, astfel încât state precum Franţa, Spania şi Portugalia să poată obţine timp suplimentar pentru reducerea deficitelor bugetare, având în vedere agravarea recesiunii şi creşterea şomajului.
Economica.net - vin, 15 mart. 2013, 17:15
Liderii europeni au aprobat relaxarea rigorii bugetare, din cauza recesiunii

Apelurile de promovare a creşterii economice au venit chiar şi din partea cancelarulu igerman Angela Merkel, liderul european cel mai asociat măsurilor de austeritate, relatează Bloomberg.

Participanţii la summit au aprobat un sistem de evaluare a bugetelor din punct de vedere structural, folosind un cod pentru acordarea unor ţări ca Franţa, Spania şi Portugalia a unei perioade de timp suplimentare pentru reducerea deficitelor bugetare. Totuşi, obiectivul principal rămâne echilibrarea bugetelor şi nu s-a vorbit despre programe mari de cheltuieli sau emisiuni de obligaţiuni.

„Dacă este prea multă austeritate, va fi prea mult şomaj. Este nevoie de flexibilitate, dacă dorim să facem o prioritate din creşterea economică”, a spus preşedintele francez Francois Hollande.

Declinul economic a devenit cea mai mare problemă a zonei euro, înlocuit criza datoriilor suverane, astfel că statele UE sunt nevoite să prelungească termenele de reducere a deficitelor.

Liderii europeni vor pe de altă parte să asigure investitorii că ajustarea bugetară va continua, dar într-o manieră diferenţiată, care să permită creşterea economică.

„Susţin consolidarea, dar măsurile de ajustare bugetară nu trebuie să reprezinte un risc pentru creştere”, a declarat premierul din Luxembourg, Jean-Claude Juncker.

Problema susţinerii financiare a Ciprului va fi discutată separat în această după-amiază, de miniştrii de Finanţe din zona euro.

Premierul în exerciţiu al Italiei, Mario Monti, care a obţinut în alegerile de luna februarie numai 10% din voturi, a cerut la summit marje de flexibilitate bugetară.

Drept răspuns, declaraţia summitului stipulează că regulile zonei euro conferă spaţiu pentru investiţii publice în ţările cu deficite bugetare de sub 3% din PIB. Italia este una dintre cele opt ţări din zona euro care a îndeplinit acest criteriu în 2012.

Comisia Europeană anticipează că economia zonei euro se va contracta în acest an cu 0,3%, după un declin de 0,6% în 2012. Şomajul la nivelul regiunii va atinge 12,2%, cu un maxim de 27% în Grecia şi 26,9% în Spania.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...