Liderii europeni pregătesc răspunsul în faţa anexării Crimeii, dar se tem de represaliile Moscovei

Economica.net
20 03. 2014
world_russia_flag_of_the_russian_federation_035272__55639500

Şefii de stat şi de guvern ar putea decide anularea summitului UE-Rusia, programat pentru luna iunie în staţiunea balneară rusă Soci, dar este puţin probabil să meargă până la instituirea unor sancţiuni ce le-ar prejudicia interesele economice. De asemenea, este posibilă o lărgire a listei personalităţilor ruse şi ucrainene proruse cărora le vor fi îngheţate averile din UE şi nu vor mai primi vize pentru spaţiul comunitar, deşi instituirea acestor sancţiuni împotriva unor astfel de oficiali la reuniunea de luni a miniştrilor europeni de externe a fost ironizată de Moscova.

Unele ţări, precum Grecia, Finlanda sau Bulgaria, sunt dependente de gazele ruseşti. Franţa nu vrea să piardă contractul de vânzare a două nave militare Mistral către armata rusă şi avertizează că noi sancţiuni împotriva Rusiei vor conduce la represalii din partea Moscovei. În această ultimă eventualitate, ‘trebuie să ne asigurăm că impactul lor va fi împărţit echitabil’ între ţările europene, afirmă un oficial francez citat de AFP. La rândul ei, Marea Britanie se teme că societăţile ruse ar putea părăsi City-ul londonez. Germania, şi ea mare importatoare de gaze ruseşti, a suspendat deocamdată un important contract militar cu Rusia.

În acelaşi timp, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat miercuri la Washington că intervenţia Moscovei în Crimeea face parte dintr-o ‘strategie globală’ a Rusiei, care ar putea interveni şi în estul Ucrainei, dar preşedintele Barack Obama a exclus orice acţiune militară în Ucraina.

Cât despre reacţia autorităţilor ucrainene, ele au decis introducerea obligativităţii vizelor pentru ruşi şi părăsirea Comunităţii Statelor Independente (CSI), această a doua măsură arătând intenţia Kievului de a se îndepărta de sfera de influenţă a Rusiei. Într-un climat tot mai tensionat, guvernul de la Kiev a dat miercuri seară un ultimatum conducerii proruse a Crimeii să elibereze toţi ostaticii ucraineni, printre care şi comandantul forţelor navale ucrainene capturat de ruşi în timpul ocupării unei baze militare. Ei au fost eliberaţi ulterior în cursul nopţii.

În paralel, continuă ‘războiul fulger’ al Rusiei pentru ocuparea militară şi politică a Crimeii. Detaşamentele înarmate proruse, secondate de soldaţii ruşi, continuă să preia controlul asupra bazelor militare ucrainene. Societăţile ucrainene au fost naţionalizate şi grivna a fost înlocuită cu rubla, iar prima bancă ucraineană, PrivatBank, a anunţat încetarea completă a activităţii în Crimeea.