Liderii europeni resping din nou ideea integrării imediate a Ucrainei în Uniunea Europeană

Uniunea Europeană trebuie să analizeze cu seriozitate posibilitatea de a oferi Ucrainei statutul de ţară candidată ca parte a încercării sale de a adera la blocul comunitar, a declarat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel (foto), în timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenţia că drumul Kievului spre UE va fi unul lung, relatează DPA, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 01 mart. 2022, 18:28
Liderii europeni resping din nou ideea integrării imediate a Ucrainei în Uniunea Europeană

Solicitarea Kievului de a adera la UE a fost „simbolică, politică şi legitimă”, a declarat Michel în cadrul unei reuniuni speciale a Parlamentului European.

Preşedintele Consiliului European a spus că înţelege apelul emoţional al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca ţara sa să fie primită rapid în UE, dar că deciziile trebuie luate pe baza unor „alegeri corespunzătoare”.

„Este dificil, ştim că există diferite viziuni în UE” în privinţa extinderii, a afirmat Michel, potrivit Reuters.

În cadrul aceleiaşi sesiuni speciale a PE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenţia că urmează un „drum lung” până când Ucraina va putea să adere la UE.

Războiul din Ucraina trebuie să înceteze şi trebuie discutaţi paşii suplimentari, a spus ea.

Cu toate acestea, Ucraina „aparţine familiei noastre europene”, a adăugat preşedinta Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a mai afimat că decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina a avut ca efect unirea ţărilor împotriva Rusiei.

„Dacă Putin a vrut să dividă Uniunea Europeană, să slăbească NATO şi să spargă comunitatea internaţională, a obţinut exact opusul”, a subliniat ea.

Cei doi oficiali europeni au dat același răspuns și ieri la solicitarea făcută de președintele Zelenski ca țara sa să fie acceptată imediat în Uniunea Europeană.

„Avem multe subiecte asupra cărora lucrăm în strânsă colaborare. Sunt de-ai noştri şi vrem ca ei să fie în interiorul UE”, a declarat duminică şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Euronews.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că Ursula von der Leyen a exprimat un punct de vedere în calitate de preşedintă a executivului european, subliniind în acelaşi timp că trebuie respectată procedura pentru a se ajunge acolo. „Nu decide ea singură”, a precizat purtătorul de cuvânt.

„Ea a făcut clar referire la faptul că Ucraina are o perspectivă europeană”, considerând că acest stat „este unul de-al nostru în sensul că este o ţară europeană”, a nuanţat el.

„Aderarea este o cerere exprimată de mult timp de Ucraina. Însă există diferite opinii şi sensibilităţi în cadrul UE despre extindere. Ucraina va transmite o cerere oficială, Comisia Europeană va trebui să dea un aviz oficial, iar apoi se va pronunţa Consiliul”, a explicat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...