Liderii europeni salută activitatea lui Mario Monti

Liderii Uniunii Europene, care s-au reunit luni cu ocazia acordării Premiului Nobel pentru Pace, au salutat, la Oslo, activitatea premierului italian Mario Monti, care şi-a anunţat demisia iminentă, după ce a pierdut susţinerea lui Silvio Berlusconi, relatează AFP.
Economica.net - lun, 10 dec. 2012, 17:38
Liderii europeni salută activitatea lui Mario Monti

„Mario Monti a făcut o muncă foarte bună în calitate de premier”, a declarat preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, în timpul unui interviu acordat pentru câţiva jurnalişti chiar înainte de ceremonia de acordare a premiului.

„El a refăcut încrederea faţă de Italia (…) şi, de asemenea, a fost de ajutor pentru menţinerea stabilităţii în zona euro”, a adăugat el.

Italia se pregăteşte de alegeri anticipate, după ce fostul şef al Guvernului, Silvio Berlusconi, a anunţat că se va prezenta la alegerile legislative prevăzute la începutul anului 2013, în timp ce Mario Monti şi-a anunţat demisia iminentă, din cauza faptului că Parlamentul a adoptat Legea finanţelor.

Oricum, eventuale alegeri legislative vor avea loc la o dată apropiată de cea a scrutinului prevăzut în martie 2013, a precizat Van Rompuy.

Şi preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a spus că regretă plecarea lui Monti. „Îmi pare foarte rău că Monti nu poate să meargă până la capăt”, a declarat el, precizând că este „destul de preocupat” cu privire la stabilitatea politică a Italiei.

„Este uşor de înţeles că nu sunt entuziasmat să-l susţin pe Berlusconi”, a spus el în timpul unui interviu, în limba franceză, pentru AFP.

În 2003, Berlusconi, pe atunci premier, a spus despre Schulz că va fi „perfect” în funcţia de „kapo”, nume dat prizonierilor însărcinaţi să încadreze alţi prizonieri în taberele de concentrare naziste.

Decernat Uniunii Europene pentru rolul pe care l-a jucat în transformarea „unui continent în război într-un continent al păcii”, Premiul Nobel pentru Pace a fost înmânat lui Van Rompuy, Schulz şi José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, în cadrul unei ceremonii organizate la primăria oraşului Oslo, care a început la ora 12.00 GMT (14.00, ora României).

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...