Liderii G8, în căutare de soluţii pentru criza Europei

Liderii celor mai industrializate naţiuni ale lunii, membre ale G8, se reunesc în acest weekend în Statele Unite, la Camp David, pentru căutarea unor soluţii la criza datoriilor din Europa, unde temerile legate de posibila ieşire a Greciei din zona euro sunt în creştere, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 13:32
Liderii G8, în căutare de soluţii pentru criza Europei

Gazda reuniunii, preşedintele american Barack Obama, a cerut în repetate rânduri liderilor europeni să facă mai mult pentru stimularea creşterii, îngrijorat că problemele din Europa pot afecta economia Statelor Unite şi şansele sale de câştigare a unui nou mandat prezidenţial în noiembrie.

Premierul britanic David Cameron, care a fost tot mai vocal în apelurile ca Europa să facă mai multe pentru rezolvarea crizei datoriilor, va spune participanţilor că trebuie să lucreze împreună pentru a opri contagiunea.

La reuniune nu sunt aşteptate decizii majore de politică economică, dar unii oficiali au spus că Obama speră să declanşeze o discuţie pentru o abordare cuprinzătoare pentru rezolvarea crizei.

Obama va încerca vineri să creeze o legătură cu noul preşedinte francez Francois Hollande, la o întâlnire la Casa Albă, înainte de a merge la Camp David.

Hollande, învestit în această săptămână, a făcut deja valuri prin contestarea concentrării Europei pe austeritate, dar şi prin afirmaţia că va retrage trupele combatante din Afganistan, până la sfârşitul acestui an.

Obama ar putea să se folosească de întâlnirea de prezentare din Biroul Oval pentru a-l încuraja pe liderul socialist francez să regândească planurile referitoare la Afganistan.

Cei doi lideri, care şi-au exprimat susţinerea pentru politicile pro-creştere în Europa, sunt aşteptaţi să facă front comun în problema crizei din zona euro, care va domina discuţiile G8.

Administraţia Obama a cheltuit masiv pentru combaterea recesiunii din 2007-2009, iar Hollande vrea să facă investiţii în infrastructură pentru crearea de locuri de muncă.

Cameron vrea la rândul său măsuri decisive din partea Europei, premierul canadian Stephen Harper a fost un critic fervent al politicilor UE, în timp ce premierul italian Mario Monti cere măsuri profunde de stimulare a creşterii, încă dinaintea lui Hollande.

Cancelarul german Angela Merkel, care insistă că programele de reducere a datoriilor nu pot fi atenuate, ar putea rămâne o figură singulară.

Summitul G8 va avea loc în condiţiile în care grecii îşi retrag masiv banii din bănci, de teamă că ţara ar putea ieşi din zona euro.

Pe pieţele financiare există temeri mari legate de viitorul zonei euro, iar sectorul bancar spaniol este suspus unor presiuni semnificative. Dolarul este în creştere, acţiunile în scădere, iar costul datoriilor germane a atins vineri un minim record, investitorii preferând plasamentele sigure.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...