Liderii G8, în căutare de soluţii pentru criza Europei

Liderii celor mai industrializate naţiuni ale lunii, membre ale G8, se reunesc în acest weekend în Statele Unite, la Camp David, pentru căutarea unor soluţii la criza datoriilor din Europa, unde temerile legate de posibila ieşire a Greciei din zona euro sunt în creştere, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 13:32
Liderii G8, în căutare de soluţii pentru criza Europei

Gazda reuniunii, preşedintele american Barack Obama, a cerut în repetate rânduri liderilor europeni să facă mai mult pentru stimularea creşterii, îngrijorat că problemele din Europa pot afecta economia Statelor Unite şi şansele sale de câştigare a unui nou mandat prezidenţial în noiembrie.

Premierul britanic David Cameron, care a fost tot mai vocal în apelurile ca Europa să facă mai multe pentru rezolvarea crizei datoriilor, va spune participanţilor că trebuie să lucreze împreună pentru a opri contagiunea.

La reuniune nu sunt aşteptate decizii majore de politică economică, dar unii oficiali au spus că Obama speră să declanşeze o discuţie pentru o abordare cuprinzătoare pentru rezolvarea crizei.

Obama va încerca vineri să creeze o legătură cu noul preşedinte francez Francois Hollande, la o întâlnire la Casa Albă, înainte de a merge la Camp David.

Hollande, învestit în această săptămână, a făcut deja valuri prin contestarea concentrării Europei pe austeritate, dar şi prin afirmaţia că va retrage trupele combatante din Afganistan, până la sfârşitul acestui an.

Obama ar putea să se folosească de întâlnirea de prezentare din Biroul Oval pentru a-l încuraja pe liderul socialist francez să regândească planurile referitoare la Afganistan.

Cei doi lideri, care şi-au exprimat susţinerea pentru politicile pro-creştere în Europa, sunt aşteptaţi să facă front comun în problema crizei din zona euro, care va domina discuţiile G8.

Administraţia Obama a cheltuit masiv pentru combaterea recesiunii din 2007-2009, iar Hollande vrea să facă investiţii în infrastructură pentru crearea de locuri de muncă.

Cameron vrea la rândul său măsuri decisive din partea Europei, premierul canadian Stephen Harper a fost un critic fervent al politicilor UE, în timp ce premierul italian Mario Monti cere măsuri profunde de stimulare a creşterii, încă dinaintea lui Hollande.

Cancelarul german Angela Merkel, care insistă că programele de reducere a datoriilor nu pot fi atenuate, ar putea rămâne o figură singulară.

Summitul G8 va avea loc în condiţiile în care grecii îşi retrag masiv banii din bănci, de teamă că ţara ar putea ieşi din zona euro.

Pe pieţele financiare există temeri mari legate de viitorul zonei euro, iar sectorul bancar spaniol este suspus unor presiuni semnificative. Dolarul este în creştere, acţiunile în scădere, iar costul datoriilor germane a atins vineri un minim record, investitorii preferând plasamentele sigure.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să crească la 160 km/h
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să ...
Lucrările de reabilitare a liniei ferate pe ruta Sighișoara-Brașov nu sunt încă finalizare, iar călătorii din gara Sighisoara sunt confuzi, la prima vedere, atunci când trebuie să se......
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente ...
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...