Liderii grupurilor din Parlamentul European au aprobat reforme în materie de lobby

Liderii grupurilor din Parlamentul European au aprobat noi reforme în urma scandalului major de corupţie din legislativul UE, a anunţat miercuri preşedinta acestui for, Roberta Metsola, transmite dpa.
AGERPRES - joi, 09 feb. 2023, 10:19
Liderii grupurilor din Parlamentul European au aprobat reforme în materie de lobby

Pentru a reface încrederea publică în instituţia UE aflată în dificultate, Metsola a propus un număr de măsuri vizând creşterea transparenţei şi descurajarea influenţării membrilor PE, scrie Agerpres.

Măsurile intervin după ce fosta vicepreşedintă a PE, Eva Kaili, a fost demisă în urma arestării sale, împreună cu alte trei persoane, sub acuzaţia de corupţie, spălare de bani şi legături cu crima organizată.

‘Am promis acţiune rapidă şi decisivă ca răspuns la pierderea de încredere. Aceste reforme convenite astăzi sunt un nou început pentru întărirea integrităţii, independenţei şi responsabilităţii în Parlamentul European’, a declarat Metsola într-un comunicat.

‘Reformele sunt primii paşi în refacerea încrederii în procesul decizional european şi sper că vor contribui la a arăta că politica este o forţă a binelui’, a adăugat ea.

Primele măsuri includ reguli mai stricte pentru foştii europarlamentari care vor să facă lobby în PE după ce şi-au încheiat mandatul, încetarea emiterii de permise de acces permanent pentru aceştia şi declaraţii de interese financiare mai detaliate pentru eurodeputaţi.

Totodată, pagina web a Parlamentului European va include un nou capitol, intitulat ”Integritate”, care va centraliza informaţii despre cadourile pe care le declară eurodeputaţii, vizitele de lucru care nu sunt plătite de legislativul european, reuniunile pe care le-au avut şi sancţiunile care le-au fost impuse în cazul în care nu au respectat normele, relatează EFE.

În plus, deputaţii care au responsabilităţi în negocierea unor dosare sau rezoluţii vor trebui să declare eventuale conflicte de interese înainte de începerea discuţiilor.

Transpunerea reformelor convenite va începe imediat astfel încât acestea să intre în vigoare cât mai curând posibil, a indicat Parlamentul European, potrivit căruia sunt luate în considerare şi alte măsuri pe termen lung.

Te-ar mai putea interesa și
Ambalajele pentru care nu se percepe garanția de 50 de bani vor putea fi comercializate până la finalul anului, cu șase luni mai mult
Ambalajele pentru care nu se percepe garanția de 50 de bani vor putea fi comercializate până la finalul anului, cu șase ...
Guvernul vrea să prelungească până la 31 decembrie termenul limită de când este interzisă comercializarea de băuturi în ambalaje fără sigla SGR, pentru care nu se percepe garanția de 50......
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
În lumea realității virtuale (VR), nu vorbim doar despre experiențe de joc captivante, ci despre o transformare care ...
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără ...
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...