Liderii grupurilor din Parlamentul European au aprobat reforme în materie de lobby

Liderii grupurilor din Parlamentul European au aprobat noi reforme în urma scandalului major de corupţie din legislativul UE, a anunţat miercuri preşedinta acestui for, Roberta Metsola, transmite dpa.
AGERPRES - joi, 09 feb. 2023, 10:19
Liderii grupurilor din Parlamentul European au aprobat reforme în materie de lobby

Pentru a reface încrederea publică în instituţia UE aflată în dificultate, Metsola a propus un număr de măsuri vizând creşterea transparenţei şi descurajarea influenţării membrilor PE, scrie Agerpres.

Măsurile intervin după ce fosta vicepreşedintă a PE, Eva Kaili, a fost demisă în urma arestării sale, împreună cu alte trei persoane, sub acuzaţia de corupţie, spălare de bani şi legături cu crima organizată.

‘Am promis acţiune rapidă şi decisivă ca răspuns la pierderea de încredere. Aceste reforme convenite astăzi sunt un nou început pentru întărirea integrităţii, independenţei şi responsabilităţii în Parlamentul European’, a declarat Metsola într-un comunicat.

‘Reformele sunt primii paşi în refacerea încrederii în procesul decizional european şi sper că vor contribui la a arăta că politica este o forţă a binelui’, a adăugat ea.

Primele măsuri includ reguli mai stricte pentru foştii europarlamentari care vor să facă lobby în PE după ce şi-au încheiat mandatul, încetarea emiterii de permise de acces permanent pentru aceştia şi declaraţii de interese financiare mai detaliate pentru eurodeputaţi.

Totodată, pagina web a Parlamentului European va include un nou capitol, intitulat ”Integritate”, care va centraliza informaţii despre cadourile pe care le declară eurodeputaţii, vizitele de lucru care nu sunt plătite de legislativul european, reuniunile pe care le-au avut şi sancţiunile care le-au fost impuse în cazul în care nu au respectat normele, relatează EFE.

În plus, deputaţii care au responsabilităţi în negocierea unor dosare sau rezoluţii vor trebui să declare eventuale conflicte de interese înainte de începerea discuţiilor.

Transpunerea reformelor convenite va începe imediat astfel încât acestea să intre în vigoare cât mai curând posibil, a indicat Parlamentul European, potrivit căruia sunt luate în considerare şi alte măsuri pe termen lung.

Te-ar mai putea interesa și
Germania și Comisia Europeană au ajuns la un acord în negocierile privind vânzarea mașinilor echipate cu motoare pe combustie după 2035
Germania și Comisia Europeană au ajuns la un acord în negocierile privind vânzarea mașinilor echipate cu motoare pe ...
Guvernul german a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în disputa cu privire la interzicerea vânzării de noi autoturisme echipate cu motoare cu ardere internă, au anunţat sâmbătă oficiali......
Mihai Tudose, despre negocierea compensațiilor pentru fermieri: Vina lui Daea este că a crezut în bunul-simţ şi în buna credinţă a celor de la Comisie
Mihai Tudose, despre negocierea compensațiilor pentru fermieri: Vina lui Daea este că a crezut în bunul-simţ şi în ...
Europarlamentarul PSD Mihai Tudose afirmă despre negocierile purtate de ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu reprezentanţii ...
OpenAI a dezactivat pentru câteva ore accesul la ChatGPT, după ce un bug a expus datele mai multor utilizatori
OpenAI a dezactivat pentru câteva ore accesul la ChatGPT, după ce un bug a expus datele mai multor utilizatori
OpenAI a dezactivat accesul pentru mai multe ore la ChatGPT, după ce unii dintre utilizatori au ajuns să vadă informaţiile ...
Faliment Euroins. Când își vor încasa banii șoferii păgubiți și când îi primesc înapoi clienții cu RCA la companie
Faliment Euroins. Când își vor încasa banii șoferii păgubiți și când îi primesc înapoi clienții cu RCA la companie
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația societății Euroins România pentru că aceasta nu îndeplinea ...