Liderii statelor G20 pun accentul pe stabilizarea băncilor în discuţiile privind criza din Europa

Liderii statelor G20, organizaţia celor mai mari 20 de economii ale lumii, reuniţi în Mexic, au pus accentul pe stabilizarea băncilor în discuţiile despre criza financiară din Europa, iar capacitatea de finanţare a FMI a fost aproape dublată, la 456 miliarde dolari, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 19 iun. 2012, 08:27
Liderii statelor G20 pun accentul pe stabilizarea băncilor în discuţiile privind criza din Europa

Marile economii emergente şi-au crescut contribuţia la resursele FMI, la summit-ul G20 de la Los Cabos, Mexic, unde discuţiile au fost dominate de criza datoriilor de stat din zona euro şi de posibile măsuri de restaurare a încrederii în moneda unică.

Preşedintele Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit în ajunul summit-ului, după un schimb de replici în prealabil privind asumarea responsabilităţii pentru criza din Europa. SUA şi statele europene fac presiuni asupra Germaniei şi cancelarului Merkel, încercând să determine cea mai mare economie europeană să accepte măsuri suplimentare pentru rezolvarea crizei.

„Preşedintele a fost încurajat de ceea ce a auzit privind discuţiile din Europa despre strategiile pe care le urmează pentru a soluţiona criza”, a declarat la Los Cabos purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

O întâlnire separată între Obama şi liderii celor patru ţări europene din G20, Germania, Franţa, Italia şi Spania, a fost anulată după ce participanţii la summit au convenit că au discutat destul despre criză, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

China, Brazilia, Mexicul, India şi Rusia au anunţat contribuţii suplimentare la FMI pentru a consolida „a doua linie de apărare”, a declarat într-un comunicat directorul general al instituţiei, Christine Lagarde. China va aduce 43 miliarde dedolari, potrivit agenţiei Xinhua, iar celorlalte patru state le revin contribuţii de câte 10 miliarde de dolari.

„Există îngrijorări că mecanismele de apărare disponibile ar putea fi inadecvate pentru a face faţă revărsării efectelor crizei. Resursele care pot fi mobilizate în prezent de Europa şi de FMI sunt mai mici decât ceea ce estimam cu un an în urmă, iar criza este mai serioasă”, a declarat, la summit, premierul indian Manmohan Singh.

Costul de finanţare a Spaniei pe 10 ani a crescut în ultimele zile la niveluri record de la introducerea euro, depăşind pragul psihologic de 7% la care Grecia, Portugalia şi Irlanda au solicitat finanţare externă de la UE şi FMI. Rezultatul „pro-euro” al alegerilor de duminică din Grecia nu a calmat tensiunile din piaţă, randamentele obligaţiunilor spaniole continuând să urce luni. Guvernul spaniol a cerut weekendul trecut o linie de finanţare de 100 miliarde euro de la statele zonei euro pentru salvarea băncilor din Spania, solicitare acceptată în principiu de miniştrii Finanţelor din zona euro.

Germania continuă să respingă categoric posibilitatea introducerii obligaţiunilor comune la nivelul zonei euro, cât şi creşterea cheltuielilor publice pentru a stimula economia. Între timp, Obama a afirmat recent că criza din zona euro încetineşte rata de creştere a numărului de locuri de muncă din SUA.

Europa face eforturi pentru „a rupe cercul vicios” dintre bănci şi datoriile guvernamentale, care agravează criza Spaniei, a declarat Lael Brainard, negociatorul şef pe probleme internaţionale al Trezoreriei Statelor Unite.

„Vedem o tranziţie notabilă a discuţiilor din Europa către stimularea creşterii economice şi progresul către uniunea financiară”, a afirmat oficialul american.

Statele euro din cadrul G20 îşi vor asuma în faţa partenerilor internaţionali angajamentul de a proteja uniunea monetară, potrivit unor extrase dintr-o variantă în lucru a comunicatului pregătit pentru finalul summit-ului din Mexic, care se va încheia marţi.

Ţările G20 membre ale zonei euro „vor lua toate măsurile necesare pentru a apăra integritatea şi stabilitatea uniunii, pentru a îmbunătăţi condiţiile din pieţele financiare şi a rupe spirala antrenată între datoriile de stat şi bănci”, potivit documentelor citate.

Liderii UE se vor reuni peste 10 zile la Bruxelles, unde sunt aşteptate discuţii privind o mai puternică integrare politică şi economică la nivelul zonei euro. Merkel s-a distanţat însă de propunerile privind o uniune bancară, afirmând că măsuri precum asigurarea în comun a depozitelor sau obligaţiuni unice la nivelul zonei euro nu pot asigura disciplina fiscală şi creşterea competitivităţii economice.

Totodată, Merkel a respins zvonurile că condiţiile din acordul de finanţare a Greciei ar putea fi relaxate.

„Este important ca noul guvern să respecte angajamentele asumate. Aceste măsuri de reformă nu pot fi relaxate”, a afirmat cancelarul german.

Alegerile de duminică din Grecia au fost câştigate la limită de partidele Noua Democraţie şi PASOK, care vor forma probabil un guvern fidel programului fiscal şi economic convenit cu UE, FMI şi BCE.

China şi Indonezia, două dintre cele mai mari economii emergente, au dat tonul întâlnirii din Mexic arătându-se exasperate de criza datoriilor de stat din zona euro, care durează de doi ani şi reprezintă o ameninţare tot mai serioasă pentru creşterea economică mondială.

A venit timpul „să ne asigurăm că facem cu toţii ceea ce este necesar pentru a stabiliza sistemul financiar mondial”, a declarat preşedintele SUA, însă liderii europeni au protestat, afirmând că nu sunt exclusiv responsabili pentru încetinirea creşterii economice globale.

Premierul italian Mario Monti a spus că nimeni nu crede că UE este „singura sursă a problemei”, notând că „criza îşi are originile în dezechilibre din alte ţări, inclusiv din SUA”.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...