Liderii tehnologiei 5G: cine conduce cursa pentru brevetele esenţiale?

Lidia Neagu - mar, 02 mart. 2021, 22:39
Liderii tehnologiei 5G: cine conduce cursa pentru brevetele esenţiale?

Considerată o tehnologie care va schimba regulile jocului, 5G-ul are potențialul de a accelera transformarea multor industrii, de la automobile până la medicină și este unul dintre pilonii celei de-a patra revoluții industriale. Se ridică, aşadar, întrebarea: cine conduce cursa globală pentru 5G? O modalitate de a răspunde la această întrebare este analizarea numărului de brevete 5G deținute de diferite companii. 

Cu peste 15% din cererile de brevete globale acordate, producătorul chinez Huawei ocupă primul loc în lume, conform unui studiu al companiei IPlytics.

Deoarece procesul de brevetare poate dura câțiva ani, aceste procente s-ar putea schimba pe măsură ce se acordă mai multe brevete.

Producătorii din Coreea de Sud, o țară în care reţeaua 5G a fost implementată mai rapid decât aproape oriunde altundeva, se află în partea de sus a listei (Samsung – locul 2 şi LG – locul 5), la fel ca un alt furnizor chinez, ZTE (locul 6). Companiile din epoca telefoanelor Ericsson (locul 8) și Nokia (locul 3) fac, de asemenea, progrese în tehnologia 5G. Americanii de la Qualcomm se află pe locul 4.

Următoarea revoluție industrială va avea o convergență tehnologică în creștere pe măsură ce tehnologiile de conectivitate sunt integrate treptat în produsele mecanice. De exemplu, deși importanța modulelor de conectivitate în mașini poate fi în prezent mică, experții consideră că vehiculele conectate ale viitorului vor schimba atenția consumatorilor de la automobilul însuși la problema mai largă a transportului.

Potrivit autorilor studiului, vom vedea, de asemenea, importanța tot mai mare a tehnologiei 5G în alte industrii în care fabricile inteligente, casele inteligente, contoarele inteligente și chiar dispozitivele medicale inteligente se vor baza pe conectivitatea 5G.

În curând, majoritatea industriilor în care conectivitatea va depinde în mare măsură de standardizare şi, adesea, de patente standardizate, care sunt dezvoltate în organizații de dezvoltarea a standardelor, deschise, bazate pe consens. Înțelegerea peisajului brevetelor 5G este, prin urmare, crucială pentru oricare dintre profesioniștii din domeniul PI din verticală, deoarece brevetele esențiale incluse în standardul tehnologic acceptat (SEP – Standard-Essential Patent) 5G sunt încălcate atunci când implementează tehnologia standardizată 5G.

Proprietarii de SEP vor solicita redevențe pentru patentele lor și recentele litigii privind brevetele din industria auto arată atât cât de profitabilă este piața de licențiere SEP cât și modul în care războaiele din industria smartphone-urilor  s-au mutat în industria auto, cu potențialul de a se extinde în alte industrii (de exemplu electrocasnice, producție și energie).

Analiza s-a bazat pe datele furnizate până la 1 februarie 2021 de către Institutul European de Standarde în Telecomunicații (ETSI).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody's a îmbunătăţit luni la "Baa3" ratingul pe termen lung atribuit companiei naţionale de transport a energiei electrice ...
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Cel mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo SpA, ar putea ajuta la finanţarea proiectului Arctic LNG 2 al firmei ruse ...
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Guvernul ceh a anunţat miercuri o înăsprire a controalelor şi restricţiilor sanitare, ca răspuns la o recrudescenţă ...