Liderii zonei euro vor protecţie mai eficientă în faţa turbulenţelor financiare

Reprezentanţi ai principalelor state din zona euro au încercat să găsească soluţii de consolidare a măsurilor de protejare a ţărilor periferice vulnerabile.
Economica.net - joi, 03 nov. 2011, 20:04

Liderii din zona euro au discutat joi despre accelerarea măsurilor de protejare în faţa turbulenţele de pe piaţa obligaţiunilor suverane, la o întâlnire pe marginea summit-ului G20 de la Cannes.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai Franţei, Germaniei, Italiei, instituţiilor Uniunii Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional.

Discuţiile s-au concentrat pe consolidarea măsurilor de protejare a ţărilor periferice vulnerabile din uniunea monetară.

„Atenţia a fost orientată către accelerarea şi întărirea unor măsuri de protecţie a zonei euro, posibil şi prin linii de credit mai mari pentru ţările periferice”, a spus un oficial spaniol.

Acesta a precizat ulterior că s-a referit la o prevedere de natură tehnică potrivit căreia Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (FESF) trebuie folosită, în ordine, pentru achiziţia de obligaţiuni, susţinerea băncilor şi în al treilea rând pentru punerea la dispoziţie a unor linii de creditare.

El a arătat că aceste linii de creditare nu au fost discutate joi decât ca una dintre opţiunile FESF.

Liderii din zona euro au convenit în iulie să extindă prerogativele Facilităţii, astfel încât să poată acorda împrumuturi, dar numai în cazul în care ţările respective nu mai au acces pe pieţele financiare.

Prevederea, aprobată luna trecută de Parlamentele naţionale, nu a fost încă folosită, dar cei mai probabili beneficiari ar fi Italia şi Spania.

Un oficial prezent la summit-ul G20 a declarat joi că FMI a propus crearea unei noi linii de credit pentru susţinerea ţărilor expuse şocurilor economice.

Te-ar mai putea interesa și
FT: Chinezii de la BYD vor să depăşească la vânzări de mașini electrice Volkswagen, Tesla şi Stellantis în Europa, până în 2030
FT: Chinezii de la BYD vor să depăşească la vânzări de mașini electrice Volkswagen, Tesla şi Stellantis în Europa, ...
BYD vrea să depăşească Volkswagen, Tesla şi Stellantis şi să devină în acest deceniu cel mai mare vânzător de vehiculele electrice pe baterii (BEV) din Europa, a afirmat Michael Shu,......
ONRC: 1.675 de soicietăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru în România
ONRC: 1.675 de soicietăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru în România
Un număr de 1.675 societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România, în primele trei luni din 2024, în ...
Report cumulat la Noroc de peste 1,9 milioane de euro, la extragere de duminică
Report cumulat la Noroc de peste 1,9 milioane de euro, la extragere de duminică
Un report cumulat care depăşeşte 9,46 milioane de lei (peste 1,9 milioane de euro) este în joc la extragerea Noroc de ...
Cod galben de ploi și vijelii în 14 județe, duminică. Vreme rece în București până luni dimineata.
Cod galben de ploi și vijelii în 14 județe, duminică. Vreme rece în București până luni dimineata.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică ...