Liderul sindical de la Oltchim susţine că pe listele de disponibilizări sunt 1.020 de salariaţi

Liderul sindical de la Olchim Râmnicu Vâlcea, inginerul Mihai Diculoiu, spune că pe listele de disponibilizări de la combinat sunt 1.020 de salariaţi şi le cere acestora să nu semneze actele, susţinând că decizia de trimitere în şomaj este "ilegală".
Economica.net - lun, 01 apr. 2013, 19:07
Liderul sindical de la Oltchim susţine că pe listele de disponibilizări sunt 1.020 de salariaţi

Potrivit preşedintelui Sindicatului Liber Oltchim, inginerul Mihai Diculoiu, hotărârea de disponibilizare a administratorului judiciar nu este conform legii deoarece nu a fost elaborat planul de reorganizare a societăţii şi, în consecinţă, nu a fost aprobat de către Adunarea Generală a Creditorilor.

„Cer oamenilor să nu semneze preavizul şi niciun document privind disponibilizarea. Se încalcă Contractul Colectiv de Muncă şi Legea 62/2011 privind dialogul social. Această decizie de disponibilizare a administratorului judiciar nu respectă legea, nu a fost elaborat planul de reorganizare a societăţii şi nu a fost aprobat de către Adunarea Generală a Creditorilor. Decizia este ilegală”, a declarat preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, inginerul Mihai Diculoiu.

La rândul său, liderul sindicatului „Victoria” din cadrul combinatului Oltchim, inginerul Corneliu Cernev a confirmat că este vorba despre 1.020 de salariaţi care urmează să fie disponibilizaţi, iar o ordonanţă pentru plata salariilor restante „va intra în şedinţa de Guvern de miercuri”.

„Salariile compensatorii se acordă conform contractelor colective de muncă. Angajaţii primesc 6, 12 sau 18 salarii compensatorii, în funcţie de vechime. Vom discuta timp de două săptămâni despre listele cu disponibilizări, acestea nu au fost făcute publice, dar există şi este vorba despre 1.020 de salariaţi din cadrul Oltchim care urmează să fie trimişi în şomaj. Ordonanţa pentru plata salariilor restante va intra în şedinţa de Guvern de miercuri”, a declarat Cernev.

Conducerea executivă a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, administratorii judiciari şi preşedinţii sindicatelor din societate s-au întâlnit, luni, la sediul Ministerului Economiei cu Varujan Vosganian, cu care au avut o discuţie privind perspectivele societăţii.

Câteva sute de angajaţi ai Oltchim s-au adunat, luni dimineaţă, în faţa sediului administrativ al combinatului, după care au plecat în marş spre zona de nord a oraşului. Oamenii spuneau că luni ar urma să fie anunţată disponibilizarea a aproximativ 1.000 de salariaţi.

La un moment dat, salariaţii au blocat DN 67 Râmnicu Vâlcea – Horezu – Târgu Jiu, traversând şoseaua în mod repetat, pe o trecere de pietoni, traficul rutier fiind deviat pe rute ocolitoare. După aproximativ o oră, ei au plecat în marş spre DN 64, scandând „Jos Guvernul Ponta!” şi „Vrem să muncim”, traficul în zonă fiind, de asemenea, blocat.

Oamenii au cerut ca premierul Victor Ponta să vină în combinat pentru a dezamorsa conflictul.

Angajaţii Oltchim au protestat şi pe parcursul săptămânii trecute, când au blocat traficul pe Drumul Naţional 64.

Comisia Europeană a emis un aviz negativ pentru un ajutor de stat la Oltchim, deoarece compania a mai beneficiat de un astfel de sprijin, iar Guvernul nu a primit nicio intenţie de cumpărare, astfel că singura soluţie este restructurarea cu disponibilizări, a anunţat, vineri, premierul Victor Ponta.

El a precizat că statul încearcă să atragă finanţare de la bănci şi traderi pentru activele funcţionale ale Oltchim.

Angajaţii Oltchim au primit, vineri, 45 la sută din lichidarea pe luna februarie.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...