Lidl a luat amendă pentru reacţie lentă în cazul brânzeturilor ucigaşe

Patru persoane s-au îmbolnăvit şi una dintre ele a decedat după consumul de brânză Harz, cumpărată de la Lidl, în 2009. Compania a fost găsită vinovată pentru că a reacţionat prea lent în retragerea produsului din rafturi şi anunţarea consumatorilor.
Economica.net - sâm, 19 ian. 2013, 07:57
Lidl a luat amendă pentru reacţie lentă în cazul brânzeturilor ucigaşe

Lidl nu a luat măsuri suficient de repede în 2009, atunci când în brânzeturile sale Harz (un produs al companiei austriece Prolactal) a fost descoperită bacteria Listeria, a declarat, marţi, Tribunalul Administrativ din Heilbronn, Germania, citat de publicaţia germană în limba engleză The Local.

Procurorii au declarat că patru consumatori s-au îmbolnăvit de listerioză după ce au mâncat din brânzeturi, iar unul dintre aceştia a murit în urma intoxicaţiei alimentare.

Listeria este o bacterie – de regulă eliminată prin procesul de pasteurizare – care cauzează infecţii serioase în oameni şi care pot duce la deces în cazul persoanelor care suferă de alte boli, gravidelor, nou-născuţilor sau persoanelor cu o imunitate scăzută.

În momentul în care a aflat că în produsul respectiv a fost descoperită bacteria, Lidl a spus că a cerut Prolactal o inspecţie şi că a primit de la acea companie rezultate negative după testare. Supermarketul a scos brânzeturile din rafturile sale, dar nu a făcut apel la cumpărători să returneze produsele până în ianuarie 2010, când autorităţile austriece au emis un avertisment.

Tribunalul a decis că Lidl trebuia nu doar să fi retras produsele mai devreme – cel mai târziu la sfârşitul anului 2009 – dar să fi şi dat mesaje pentru returnarea produselor deja cumpărate. Lanţul de magazine a fost amendat cu 1,5 milioane de euro pentru nerespectarea îndatoririlor sale legale.

Patru angajaţi au fost, de asemenea, puşi să plătească amenzi cuprinse între 27.000 şi 58.000 de euro. Cu toate acestea, tribunalul a decis că Lidl nu a avut nicio răspundere legală sau penală pentru bolile sau moartea cauzate de intoxicaţiile alimentare.

Un purtător de cuvânt a declarat că Lidl şi-a îndeplinit întotdeauna obligaţiile legate de inspectarea mărfurilor, dar a admis că reacţia a fost prea lentă şi a acceptat decizia tribunalului.

Decizia vine în aceeaşi zi în care autorităţile irlandeze au precizat că au găsit carne de cal în burgeri vânduţi în mai multe supermarketuri din Irlanda şi Anglia, inclusiv în supermarketurile Lidl şi Aldi.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți ziariști care l-au vizitat pe Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra au dat în judecată CIA pentru că i-ar fi spionat
Mai mulți ziariști care l-au vizitat pe Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra au dat în judecată CIA pentru că ...
Un grup de jurnalişti şi avocaţi au dat în judecată Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) şi pe fostul ei director Mike Pompeo (foto) sub acuzaţia că aceştia i-au spionat atunci......
Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este cucerirea totală a regiunii Donbas din Ucraina
Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este cucerirea totală a regiunii Donbas din Ucraina
Obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas, a reafirmat luni preşedintele rus Vladimir Putin, ...
Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus cu rachete o bază a grupului de mercenari Wagner
Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus cu rachete o bază a grupului de mercenari Wagner
Ucraina a anunţat luni că a lovit o bază a grupării paramilitare Wagner, ai cărei membri sunt acuzaţi de Kiev că luptă ...
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în ...