Lidl România vs Ungaria. Unde este mai ieftin să faci cumpărături

Același coș de cumpărături achiziționat de la retailerul germna Lidl poate costa cu până la 10% mai puțin în România decât în Ungaria.
Ion Dobreanu - joi, 21 oct. 2021, 15:41
Lidl România vs Ungaria. Unde este mai ieftin să faci cumpărături

Revista de știri economice G7 a analizat prețurile practicate de  retailerul german Lidl în  mai multe state europene, comparând valoarea unui coș de cumpărături în România cu cel din Ungaria. Diferența astfel obținută este de aproximativ 5 euro ( 10,6%), în favoarea românilor. Totuși, dacă ne raportăm la câștigurile salariale ungurii trăiesc mai bine – coșul Lidl  reprezenta 9,2% din salariul  lunar în România și numai 6,8% în Ungaria.

Mai exact, în timp ce în Budapesta costul total al unui coș de cumpărături este de 14. 328 HUF (mai puțin de 40 EUR), România costul total al unui coș de cumpărături este de 12. 800 HUF (35 EUR).

Valoarea coșului românesc este determinată în principal de prețul foarte scăzut al legumelor din Ungaria, în timp ce produsele lactate și carnea tind să fie mai scumpe acolo decât în România.

Menționăm însă că din coșul românesc  au fost omise sau modificate anumite produse, deoarece gama de produse Lidl și obiceiurile de cumpărare din România diferă de cele din Ungaria în mai multe domenii.

Totuși, metodologia de colectare a datelor a fost similară. Jurnaliștii G7 au luat în calcul produsele care nu erau la reducere, criteriul de selecție în cazul ofertelor multiple fiind prețul cel mai mic per unitate ( kilogram sau litru).

Franța vs. Ungaria

Potrivit G7, diferențe de preț apar și între magazinele Lidl din Ungaria vs cele din Franța. Pentru un cumpărător francez, untul, smântâna, roșiile, merele, cafeaua, spaghetele, ceapa și brânza Maasdam sunt mai ieftine în termeni absoluți decât pentru un cumpărător maghiar.  Pentru coșul G7 diferența ajunge până la 38% în favoarea ungurilor care plătesc 14 393 HUF (40 EUR) față de 19 865 HUF (55 EUR) cât plătesc francezii. Totuși, comparația între Franța și Ungaria nu este exactă, reușind doar în proporție de 80%, deoarece gama de produse Lidl din Franța este foarte diferită de cea din Ungaria.

Site-ul a constatat că nouă din 33 de produse erau mai ieftine în Franța.

Lidl operează pe plan local peste 300 de supermarketuri și are aceeași ofertă de preț în toate magazinele sale.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...