Lightyear, prima mașină alimentată de propriile panouri solare, a înregistrat 150 de precomenzi înainte de intrarea în producție – VIDEO

03 12. 2022
Lightyear 0 (4) panouri solar mașini

Considerat primul vehicul 100% electric de serie din lume care poate fi alimentat de la propriile panouri solare, Lightyear 0 a strâns deja 150 de precomenzi, însă ritmul asamblării este extrem de redus.

Așa cum scria LifeNews.ro în luna iunie, start-up-ul olandez Atlas Technologies, dezvoltatorul modelului Lightyear 0, a început asamblarea autoturismului cu un preț de 250.000 de euro într-un ritm redus. Abia la jumătatea anului viitor este estimată atingerea unei cadențe de cinci unități pe săptămână, ceea ce înseamnă că majoritatea celor 150 de clienți își vor primi mașinile până la finalul lui 2023.

Lex Hoefsloot, CEO și cofondator al proiectului Lightyear, a declarat pentru Bloomberg că asamblarea mașinilor este realizată la uzina Valmet din Finlanda, între dezvoltator și producător existând un contract pentru doar 1.000 de unități. În funcție de cerere, acest volum ar putea fi majorat.

Deocamdată, Atlas Technologies se concentrează pe asamblarea modelelor Lightyear 0, însă, în paralel, a dezvoltat și modelul Lightyear 2, mult mai accesibil. Acest al doilea vehicul are în prezent un preț estimat la 30.000 de euro însă producția lui nu va demara mai devreme de 2025. Spre deosebire de Lightyear 0, al doilea model are deja clienți inclusiv printre companiile de leasing și car-sharing. Conform lui Lex Hoefsloot, există deja precontracte cu companiile LeasePlan și MyWheels.

Oficialul a explicat că modelul Lightyear 0, aflat deja în producție, poate fi condus, fără reîncărcare de la priză, circa două luni de vară în Amsterdam și până la șapte luni în Portugalia. Asta pentru că, pe lângă un sistem de alimentare clasic pentru mașinile electrice, acest vehicul își poate asigura prin panourile curbate amplasate pe plafon și capota motorului o autonomie zilnică de aproximativ 70 km.

În cazul necesității parcurgerii unor distanțe mai lungi, Lightyear 0 se poate deplasa peste 700 km cu o singură încărcare. Asta pentru că la autonomia de 625 km (WLTP) asigurată de baterie după o încărcare completă se adaugă cei 70 km generați de panourile solare.

Scepticilor care consideră că o baterie de doar 60 kWh nu poate susține deplasarea unui automobil electric pe o distanță atât de mare, cei de la Atlas Technologies le aduce ca argumente coeficientul aerodinamic de doar 0,19, greutatea de 1.575 kg, foarte mică pentru o mașină electrică având o lungime de cinci metri, dar și consumul de numai 10,5 kWh / 100 km înregistrat la o viteză de 110 km/h.