Limbile străine care îţi asigură acum un loc de muncă

Candidaţii care au cunoştinţe solide de poloneză, cehă, olandeză, suedeză sau germană sunt angajabili imediat, pentru că sunt foarte puţini pe piaţă iar cererea de personal cu aceste competenţe e foarte mare în prezent, în România.
Cristina Şomănescu - mie, 05 iun. 2013, 12:20
Limbile străine care îţi asigură acum un loc de muncă

Candidaţii care vorbesc fluent poloneza, ceha, olandeza, suedeza sau germana sunt cel mai greu de găsit pe piaţa muncii, în acest moment. Compania americană de outsourcing CGS spune că numărul candidaţilor care vorbesc una din limbile străine menţionate mai sus şi care au şi aptitudini tehnice e semnificativ mai mic, motiv pentru care sunt şi foarte greu de recrutat.

„Vorbitorii de poloneză, cehă, olandeză, suedeză sau germană sunt cel mai greu de găsit pe piaţa muncii din România, situaţia cea mai dificilă fiind în cazul ultimei limbi străine, pentru care şi cererea de personal este mare”, a declarat Vladimir Sterescu, country manager al companiei americane CGS, cel mai mare furnizor de soluţii de outsourcing din România.

Limbile străine de care avem cea mai mare nevoie ca şi număr de angajaţi sunt engleza, franceza, germana, spaniola şi italiana, dar cererea nu se limitează la acestea, a spus Vladimir Sterescu.

Candidaţii vorbitori de o limbă nordică (mai precis daneza, norvegiana sau suedeza) care au cunoştinţe sau măcar aptitudini tehnice sunt cel mai greu de găsit de către compania americană CGS.
Candidaţii care vorbesc foarte bine olandeza sau limba germană şi care au aptitudini tehnice sunt şi ei foarte rari pe piaţă, adaugă oficialii CGS.

„Având în vedere că pentru peste 70% dintre joburi cerem din start candidaţilor să vorbească perfect o limbă străină, în majoritatea cazurilor nu mai punem alte condiţii obligatorii, cum ar fi o experienţă strictă sau un nivel înalt al altor competenţe. Trainingurile pe care le susţinem împreună cu companiile-clienți asigură dezvoltarea profesională, inclusiv pe latura tehnică”, explică Vladimir Sterescu.

Clienţii companiilor de outsourcing sunt firmele care aleg să îşi externalizeze o serie de servicii, de la vânzări, suport tehnic, diferite servicii comerciale etc. De obicei, acestea sunt firme mari, care au pieţe de desfacere pe toate continentele. Ca să poată interacţiona „natural” cu clienţii, angajaţii companiilor de outsourcing trebuie să vorbească fluent limbile străine din statele respective.

Procesul de recrutare la CGS durează în general între două şi patru săptămâni, funcţie de poziţia ofertată de companie.

Ce studii au angajaţii din contact-centerele CGS

Majoritatea angajaţilor din contact-centere sunt studenţi sau absolvenţi ai facultăţilor de limbi străine sau ai facultăţilor cu profil economic.
„Electronica şi telecomunicaţiile, relaţiile publice şi, respectiv, automatica şi calculatoarele se numără, de asemenea, printre cele mai întâlnite specializări pe care le au angajaţii noştri. Peste 60% dintre ei vorbesc o limbă străină, iar aproape 15% dintre ei vorbesc două limbi străine”, explică Vladimir Sterescu.

Pe piaţa muncii din România, cererea de limbi străine, în special nordice şi asiatice, va fi în continuă creştere în anii următori, iar necesarul pe limba germană este departe de a fi acoperit, au conchis oficialii CGS.

Te-ar mai putea interesa și
Falimentul City Insurance. Procurorii au intrat în sediul fostului lider RCA. ASF se duce marți în Parlament  să prezinte cum și de ce s-a ajuns aici
Falimentul City Insurance. Procurorii au intrat în sediul fostului lider RCA. ASF se duce marți în Parlament să prezinte ...
Procurorii sesizați de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au descins în sediul fostului lider al pieței asigurărilor pentru a ridica documente. Partea penală a celui mai mare faliment......
Şeful Moderna: Pandemia de coronavirus se va încheia peste un an
Şeful Moderna: Pandemia de coronavirus se va încheia peste un an
Directorul general al grupului farmaceutic american Moderna Inc, Stephane Bancel, a declarat joi că, în opinia sa, pandemia ...
Stocurile de gaze ale Europei se află la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani
Stocurile de gaze ale Europei se află la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani
Stocurile de gaze ale Europei se află la cel mai redus nivel din cel puţin 10 ani, înaintea sezonului de iarnă, amplificând ...
INSP: În ultima săptămână, 75,8% dintre cazurile confirmate de COVID-19 au fost înregistrate la persoane nevaccinate
INSP: În ultima săptămână, 75,8% dintre cazurile confirmate de COVID-19 au fost înregistrate la persoane nevaccinate
Mai mult de o treime (35,5%) din totalul cazurilor de COVID-19 s-au înregistrat, în săptămâna 13 - 19 septembrie, în ...