Limita e cerul! Prețul spot al energiei electrice a ajuns la cel mai mare nivel din istorie, chiar și după o lună iunie în care a plouat mult

378 de lei/MWh. Acesta este prețul mediu al pieței spot de la București pentru luna care tocmai se încheie. Este de două ori și jumătate peste prețul de acum un an și cel mai mare preț lunar înregistrat vreodată.
Mihai Nicuţ - mar, 29 iun. 2021, 22:07
Limita e cerul! Prețul spot al energiei electrice a ajuns la cel mai mare nivel din istorie, chiar și după o lună iunie în care a plouat mult

Nici luna iunie, care tocmai s-a încheiat și în care am avut precipitații semnificative, nu a adus o ieftinire a prețurilor la energia electrică în piața spot, care continuă tendința de creștere susținută vizibilă de la începutul acestui an.

Prețul mediu al PZU a fost, în mai 2021, de 378 de lei/MW, potrivit datelor centralizate de pe platforma OPCOM, cu 89 de lei peste prețul din luna mai.

Prețul din luna iunie este cel mai mare preț lunar înregistrat vreodată, ca medie, pe piața pentru ziua următoare de la București, cel puțin din anul 2007 încoace, potrivit datelor centralizate de noi. Deci, cel mai probabil de când există această piață. Amintim că în ianuarie 2017, moment când s-a vorbit despre criza de pe piața energiei care a condus la falimentul mai multor furnizori de energie electrică, prețul mediu al PZU a fost de 337 de lei/MWh.

Prețul din iunie 2021 este de două ori și jumătate mai mare comparativ cu prețul din iunie 2020 (lună care, este adevărat, a fost una marcată de restricțiile pandemiei), când s-a înregistrat un preț de 146 de lei/MWh.

În primele șase luni ale acestui an, prețul mediu al pieței pentru ziua următoare a fost de 291 de lei/MWh, cu aproape 80% peste media primei jumătăți a anului trecut. De asemenea, este cel mai mare preț calculat ca medie al primei jumătăți de an, tot calculat din 2007 încoace, deci cel mai probabil de când există piața.

Deși există într-adevăr efectul de bază generat de pandemie – prețurile au fost în scădere în 2020, media ponderată a primelor șase luni arată foarte clar trendul: energia se scumpește constant și accelerat în România.

Contextul lunii iunie

De reținut că acestă explozie a prețurilor a survenit într-o lună în care a plouat semnificativ, a fost o hidraulicitate bună, a re-intrat în funcțiune Unitatea 2 de la Cernavodă și au fost momente în care România a exportat energie electrică. Totuși, nu a fost suficient.

Dincolo de cauzele particulare ale României, dintre care deficitul din ce în ce mai mare de generare pare a fi cea mai importantă, este vorba despre un context european. Prețurile la energia electrică cresc în toată Europa, la fel ca și prețurile materiilor prime energetice, ca gazul și petrolul, pe fondul revenirii economiilor. Pe de altă parte, piața noastră spot este cuplată și, din din această lună mecanismul de cuplare a fost extins. Dacă până acum piața din România funcționa în regim cuplat cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia, acum acest mecanism de cuplare a fost extins și la piețele din Germania, Austria, și Polonia. În piețele cuplate există tendința de a se diminua diferențele de prețuri dintre regiuni.

De asemenea, nu trebuie uitat și efectul creșterii cotației certificatelor de emisii de CO2, care au ajuns la circa 55 de euro, pe unitate.

„Jumătate din achiziţii se fac acum pe piaţa spot, la preţurile de acum. Este greu de spus că se vor schimba lucrurile pe termen lung pentru că totul s-a scumpit, materiile prime, gazul, tot. Mai mult, pieţele sunt cuplate, deci regiunea absoarbe energie şi la preţul acesta“, spunea Teofil Mureşan, deținătorul grupului E-INFRA, care controlează furnizorul Nova Power and Gas, citat de Ziarul Financiar acum o săptămână.

Și, tot ca o particularitate pentru România, în iunie a fost consemnată solicitarea de intrare în insolvență a Getica 95 Com, unul dintre cei mai mari furnizori de energie, cu o cotă de 12% din piața concurențială, lucru care a contribuit și el la presiunea pe prețurile spot.

 

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...