Limitare severă: Micii antreprenori şi proprietarii de locuinţe pe credit nu pot monta panouri fotovoltaice subvenţionate de stat

Mult așteptatul program guvernamental prin care românii își pot monta acasă panouri fotovoltaice cu 20.000 de lei subvenție de la stat a fost ciuntit, pentru ca Guvernul să nu poată fi acuzat că oferă ajutoare de stat. Categorii importante din populația activă a țării nu pot accesa acest program: antreprenorii care au sediul firmei acasă și cei care au ipotecă pe locuință.
Mihai Nicuţ - mar, 23 iul. 2019, 18:50
Limitare severă: Micii antreprenori şi proprietarii de locuinţe pe credit nu pot monta panouri fotovoltaice subvenţionate de stat

“Imobilul pe care se implementează proiectul nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice”.

Aceasta este modificarea care este adusă “Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională”, printr-un Ordin al Ministerului Mediului, aflat încă în dezbatere publică.

Aceasă ajustare a Ghidului este de natură a limita accesul la programul de instalare a panourilor fotovoltaice subvenționate a două categorii de beneficiari, care fac parte din cea mai activă pătură a populației. Iată de ce.

Imediat după publicarea pe site-ul Mediului al acelui proiect de ordin, unii potențiali beneficiari și-au pus problema ce înseamnă “imobil afectat de sarcini”, iar răspunsul pe care l-am obținut confirmă temerile lor: nu vor putea accesa programul persoanele care au ipotecă pe imobil, consitituită în favoarea unei bănci, dacă au cumpărat/construit locuința pe credit ipotecar, și nici micii antreprenori care au sediul social al firmei în imobilul pe care și-ar fi dorit să instaleze panourile fotovoltaice.

Confirmarea ne-a fost oferită de președintele Administrației Fondului de Mediu (AFM), instituția prin care se derulează programul. “Nu merge, nu se califică”, ne-a răspuns Cornel Brezuică, pentru fiecare dintre cele două cazuri. “Sunt condiții obligatorii, nu pot să spun decât că ele se vor respecta, nu pot eu să vă spun dacă e corect sau nu”, a fost singurul comentariu al lui Brezuică, întrebat despre justețea acestor excluderi.

O explicație apare în referatul de aprobare a acelui Ordin. Pe scurt, Guvernul vrea să se ferească de posibilitatea de fi acuzat că oferă un ajutor de stat nelegal, în condițiile în care finanțarea programului se va face din fonduri europene.

“Introducerea condiției ca imobilul pe care se va instala sistemul de panouri fotovoltaice să nu fie afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice, ținând cont că o astfel de sarcină ar crea premisele incidenței unui ajutor de stat/minimis; de asemenea, această obligație trebuie menținută și pe perioada de monitorizare și trebuie anunțată către terți potențiali dobânditori”, se arată în referat.

Citește și:

Prosumatorii apar în sfărşit în statistici în România. Câtă energie electrică vând micii producători cu fotovoltaice acasă

Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice presupune o subvenţie de până la 20.000 de lei (maximum 90% din valoarea investiţiei) acordată de AFM persoanelor fizice care îşi instalează acasă sisteme fotovoltaice. Programul se derulează însă prin intermediul firmelor de instalatori validate de AFM, cele care instalează,iniţial pe banii lor şi în mai mică măsură ai solicitanţilor, echipamentele beneficiarilor şi apoi primesc subvenţia de la stat. Fondurile, circa 150 de milioane de euro, acoperă circa 30.000 de solicitanţi, la nivel national

În momentul de față, pentru persoanele fizice programul “stă să înceapă”, după cum a spus Brezuică. AFM a trimis cererea de finanțare către Ministerul Dezvoltării, iar “săptămâna viitoare sper să avem în Guvern aprobat bugetul AFM”. Ulterior, AFM va publica lista finală cu instalatorii care au fost validați, iar persoanele fizice pot începe să acceseze programul prin intermediul unei aplicații informatice.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în......
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...