Linie nouă de metrou în Bucureşti. A fost aprobat studiul pentru Gara de Nord – Gara Progresu

Metrorex a avizat Studiul de Prefezabilitate (SPF) pentru extinderea Magistralei 4 de la Gara de Nord până la Gara Progresu. Construcţia tronsonului nou este estimată la 1,12 miliarde de euro şi ar putea fi gata din 2028.
Economica.net - mie, 27 iun. 2018, 20:55
Linie nouă de metrou în Bucureşti. A fost aprobat studiul pentru Gara de Nord – Gara Progresu

Studiul de Prefezabilitate aferent Magistralei 4 de metrou: Lac Străuleşti – Gara Progresu, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu a fost avizat în Consiliul Tehnico-Economic al Metrorex SA în data de 21 mai 2018, a spus pentru ECONOMICA.NET Dumitru Şodolescu, directorul general al Metrorex.

Acesta a precizat că valoarea investiției, conform Studiului de Prefezabilitate, este estimată la 1,12 miliarde de euro.

Noul tronson de metrou va avea o lungimea totală de aproximativ 11 kilometri, 14 stații și un depou.

Principalele concluzii ale Studiului de Prefezabilitate sunt:
• Crearea unui sistem eficient de transport la nivelul orașului.
• Reducerea impactului activităților de transport asupra mediului.
• Îmbunătățirea siguranței sistemului de transport din București.
• Reducerea traficului de călători de pe Magistrala 2 de metrou prin creșterea capacității de transport public de-a lungul coridorului nord-sud.
• Îmbunătățirea accesibilității transportului public în zonele cu densitate mare a populației din partea de sud a Bucureștiului.

În continuarea Studiului de Prefezabilitate se efectuează Studiul de Fezabilitate, ce are ca termen de finalizare al doilea semestru din 2019, ulterior urmând a se întreprinde toate acțiunile pentru aprobare prin Hotărâre de Guvern și obținerea finanțării, explică şeful Metrorex.

Durata de realizare a investiției este estimată astfel:
– 2 ani – licitația și realizarea serviciilor de proiectare;
– 6 ani – licitația și execuția lucrărilor.

Proiectul este inclus atât în Strategia de Dezvoltare a Metrorex, aprobată de Ministerul Transporturilor, cât și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București – Ilfov 2016-2030.

În septembrie 2017, Metrorex a semnat cu asocierea româno – elveţiană Metroul SA – Amberg Engineering AG contractul pentru servicii de proiectare, asistenţă şi consultanţă de specialitate aferente studiului de pre-fezabilitate (SPF) şi studiului de fezabilitate (SF) pentru construcţia Liniei 4 de metrou: Lac Străuleşti – Gara Progresu, tronson Gara de Nord – Gara Progresu, în valoare de 19,71 milioane de lei, fără TVA. 

Contractul pentru aceste studii este finanţat din fonduri elveţiene, în baza unui acord semnat în 2013 de reprezentanţi ai statului român cu oficiali elveţieni. Reprezentanţii Metrorex spuneau atunci că, odată cu finalizarea Magistralei 4 şi conectarea cu linia metroului de la Aeroportul Otopeni, Capitala va dispune de cea mai lungă diametrală de metrou pe axa Nord-Sud, în lungime de circa 33 km şi 28 de statii cu puncte intermodale de transport.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...