Lion’s Head Investments, care a parafat cea mai mare tranzacţie pe piaţa de birouri, ţinteşte un portofoliu de peste 500 mil. euro într-un an

Lion’s Head Investments, un joint-venture dintre cea mai veche firmă de asigurări de viaţă din Africa de Sud și cea mai mare companie imobiliară din Bulgaria, au finalizat achiziţia proiectului de birouri Oregon Park din nordul Bucureştiului. Cu tot cu birourile cumpărate pe plan local, dar şi cele din Bulgaria, compania are un portofoliu evaluat la 310 milioane de euro. Iar oficialii se aşteaptă la dublarea acestei valori în decurs de un an. 
Andrada Ghira - mie, 27 iun. 2018, 20:55
Lion's Head Investments, care a parafat cea mai mare tranzacţie pe piaţa de birouri, ţinteşte un portofoliu de peste 500 mil. euro într-un an

Portofoliu de proprietăţi de peste o jumătate de miliard de euro. Aceasta este ţinta unui nou jucător de pe piaţa imobiliară din România. Lion’s Head Investments, un joint-venture în care Old Mutual Property este majoritar şi AG Capital, una dintre cele mai mari companii imobiliare din Bulgaria, au finalizat pe 14 iunie achiziţia proiectului de birouri Oregon Park din apropierea staţiei de metrou Aurel Vlaicu din Capitală. Tranzacţia este estimată la 170-180 de milioane de euro, cea mai mare realizată pe piaţa locală, pe acest segment. 

Tranzacţia dintre Lion’s Head Investments şi dezvoltatorii proiectului, Portland Trust şi Ares Management LP prevede achiziţia primelor două clădiri deja finalizate şi închiriate aproape în totalitate, dar şi cea de-a treia clădire, aflată în construcţie, şi al cărei termen de livrare este prevăzut pentru anul viitor. În total, proiectul va avea 70.000 de mp suprafaţă închiriabilă. 

Pe lângă proiectul din Bucureşti, Lion’s Head Investments mai deţine două clădiri de birouri în Sofia – Polygraphya Office Center şi Megapark. În total, compania are un portofoliu de cinci clădiri cu o suprafaţă închiriabilă de 235.000 de mp, cu o valoare de 310 milioane de euro. 

Valoare pe care investitorul vrea să o dubleze într-un an. Şi pentru asta se poartă deja discuţii cu proprietarii altor proprietăţi de pe piaţa locală, finalizate şi nefinalizate. Invesitorii ţintesc clădiri mari, iar ca valoare trebuie să treacă de pragul de 30 de milioane de euro. 

„Avem în plan să dublăm valoarea portofoliului. De la 300 de milioane de euro cât e acum, ţelul nostru este să ajungem la peste o jumătate de miliard de euro într-un an. Dar depinde de tranzacţiile pe care le putem face aici. Ne putem dubla valoarea aici sau în altă parte, pentru că nu putem investi în proprietăţi ale căror preţuri sunt apropiate celor din Varşovia sau Praga”, a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa de la Bucureşti, Christo Iliev, preşedintele executiv al AG Capital şi CEO al Lion’s Head Investment. 

Deocamdată, compania nu are în plan dezvoltarea propriilor proiecte. 

„Din punctul de vedere al riscului, partenerul nostru, care nu este obişnuit cu regiunea, preferă să înceapă cu clădiri finalizate şi închiriate, iar dezvoltarea nu e considerată ca fiind una dintre opţiuni. Poate pe viitor”, spune Sergey Koinov, CEO Lion’s Head Management.

În ultimii ani, România şi ţările din regiune au devenit magnet pentru invesitorii din Africa de Sud, în căutare de randamente mai bune şi de pieţe unde competiţia nu este la fel de mare ca în vestul Europei. Old Mutual a căutat un partener local pentru a-şi plasa banii în imobiliarele româneşti şi ales să facă acest lucru alături de compania bulgară AG Capital. 

Chiar dacă Old Mutual are participaţie majoritară în parteneriat, la nivel de management atribuţiile sunt împărţite în proporţie de 50/50. Iar pe viitor, noi investiori vor fi atraşi în acest parteneriat, mai spune Christo Iliev, care a pornit AG Capital în urmă cu 25 de ani. La început a fost o agenţie imobiliară, care treptat a crescut şi a ajuns la peste 800 de agenţi imobiliari în toată ţara. În timp, compania s-a îndreptat şi spre dezvoltări imobiliare şi este cel mai mare jucător de pe segmentul rezidenţial. Pe lângă Bulgaria şi România, AG Capital mai are operaţiuni în Serbia şi Macedonia. 

Negocierile cu sud-africanii de la Old Mutual au început în urmă cu doi ani, povesteşte Iliev, atunci când se uitau spre noi oportunităţi în regiunea noastră, aşa cum au făcut-o şi alte companii. 

Nu doar România este ţinţa investitorilor, ci orice ţară la sud de Ungaria şi până la Grecia. 

Ce fonduri din Africa de Sud mai sunt prezente în România

Primul fond de investiţii din Africa de Sud care şi-a făcut intrarea pe piaţa din România este NEPI, care treptat a ajuns să fie cel mai mare proprietar de spaţii comerciale din România. Anul trecut, NEPI a finalizat fuziunea cu un alt fond de investiţii sud-african: Rockcastle.

De asemenea, cel mare grup imobiliar listat pe Bursa de la Johannesburg, Growthpoint Properties, a cumpărat la sfârşitul lui 2016 aproape 27% din gigantul Globalworth, creat de omul de afaceri Ioannis Papalekas. Sud-africanii au plătit 186 de milioane de euro pentru acţiunile deţinute în compania listată pe Bursa de la Londra.

Anul trecut, şi fondul de investiţii Atterbury a primit undă verde de la Consiliul Concurenţei pentru a prelua 50% din firmele prin care au fost construite mallurile Iulius de către antreprenorul român Iulian Dascălu, dar şi jumătate prin proiectul Openville din Timişoara.

Un alt parteneriat pe piaţa locală l-a stabilit şi fondul de investiţii MAS REI, care împreună cu Prime Kapital, companie fondată de doi foşti executivi ai NEPI, Martin Slabbert şi Victor Semionnov, dezvoltă mai multe centre comerciale în România şi au planuri şi pentru construcţia a două proiecte rezidenţiale la Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...