Lipsa de semiconductori a forțat uzina Ford din Craiova să producă doar 7.156 de mașini în septembrie

Datele ACAROM privind producția de mașini din România arată că în luna septembrie au fost asamblate la uzinele Dacia și Ford doar 29.077 de autoturisme.
Robert Stan - lun, 11 oct. 2021, 11:00
Lipsa de semiconductori a forțat uzina Ford din Craiova să producă doar 7.156 de mașini în septembrie

În ciuda speranțelor multor producători auto că penuria de semiconductori se va atenua în toamna acestui an, datele de producție arată că problema tinde să devină chiar mai presantă.

Așa cum majoritatea companiilor din lume au anunțat stopări temporare ale producției sau un ritm de lucru mult redus față de normal, și cele două uzine din România s-au văzut nevoite să asambleze mai puține mașini decât era estimat inițial.

Astfel, conform Asociației Constructorilor Români de Automobile (ACAROM) în luna septembrie au fost asamblate în România doar 29.077 de autoturisme. Asta după ce, în iunie, de exemplu, cele două uzine – Automobile Dacia din Mioveni și Ford din Craiova – scoteau de pe liniile de asamblare 45.005 de mașini.

Producție mică la Ford Craiova

Mai grav chiar, din totalul de 29.077 de autoturisme produse în septembrie, doar 7.156 de unități au fost asamblate de uzina Ford din Craiova. Cu unele zile în care nu au fost produse deloc vehicule și altele în care s-a lucrat într-un singur schimb, la Craiova s-au asamblat mult mai puține vehicule comparativ cu capacitatea de producție.

Cu toate acestea, uzina din Craiova este un caz fericit în grupul Ford grație deținerii în portofoliu a unuia dintre cele mai cerute SUV-uri de mici dimensiuni de pe piața europeană. Pentru comparație, uzina din Koln a companiei americane, cea care produce modelul Fiesta, a stat mai mult oprită începând cu iulie, iar pe 1 octombrie, oficialii mărcii au anunțat că producția nu va fi reluată înainte de 1 noiembrie.

Chiar dacă reușit să producă în septembrie 21.921 unități, uzina Automobila Dacia din Mioveni trece și ea prin momente dificile. Un calcul al LifeNews.ro bazat pe datele furnizate de companie arată că, în primele nouă luni din acest an, fabrica a fost oprită 35 de zile. Practic, mai bine de o lună din nouă, la Mioveni nu au fost asamblate vehicule. Și asta în anul cu cele mai multe noutăți lansate de Dacia pe piață.

În plus, nici luna octombrie nu a început mai bine, ultima oprire programată și confirmată de cei de la dacia având loc pe 8 octombrie.

În acest context, în primele nouă luni ale anului, producția de autoturisme a României a fost de doar 315.115 de unități, dintre care 194.497 au fost Dacia și 120.618 unități au purtat marca Ford.

Te-ar mai putea interesa și
România şi alte şase state membre UE obţin 2,4 miliarde de euro din Fondul pentru modernizare
România şi alte şase state membre UE obţin 2,4 miliarde de euro din Fondul pentru modernizare
Fondul pentru modernizare al UE a plătit 2,4 miliarde de euro către 31 de proiecte din şapte ţări beneficiare, inclusiv România, pentru a ajuta la modernizarea sistemelor lor energetice, la......
Afacerile SII România, specializată în servicii şi soluţii IT, au urcat cu 68%, la 33 mil. euro
Afacerile SII România, specializată în servicii şi soluţii IT, au urcat cu 68%, la 33 mil. euro
SII România, companie multinațională specializată în servicii și soluții IT, a încheiat anul fiscal 2022 – 2023 ...
Compania lui Teszari, RCS-RDS, a accesat un credit sindicalizat de 250 de milioane de euro, la care Unicredit Bank a fost aranjor principal
Compania lui Teszari, RCS-RDS, a accesat un credit sindicalizat de 250 de milioane de euro, la care Unicredit Bank a fost ...
Alături de alte bănci din România, UniCredit Bank a participat la acordarea unui credit sindicalizat grupului RCS-RDS ...
Salariile de bază ale personalului din sănătate, asistenţă socială, apărare şi ordine publică se majorează de la 1 iunie
Salariile de bază ale personalului din sănătate, asistenţă socială, apărare şi ordine publică se majorează de la 1 iunie
Salariile de bază ale personalului din sănătate şi asistenţă socială şi din apărare, ordine publică şi securitate ...