Lipsa tot mai acută de lichiditate a companiilor a determinat avansul incidentelor de neplată cu 90%

Lipsa de lichiditate a companiilor, care s-a accentuat în ultima perioadă, a condus la o creştere cu 90%, în 2012, a numărului incidentelor de neplată a partenerilor Coface în relaţia cu clienţii lor, fiind afectate şi firmele medii şi mari, cu afaceri de peste zece milioane de euro.
Economica.net - joi, 18 oct. 2012, 14:58
Lipsa tot mai acută de lichiditate a companiilor a determinat avansul incidentelor de neplată cu 90%

„Lipsa lichidităţilor din piaţă cu care se confruntă companiile din România conduce la o încasare dificilă a creanţelor proprii şi determină companiile să caute soluţii cu ajutorul cărora să se protejeze împotriva unor dezechilibre financiare ale partenerilor, care ar produce efecte directe asupra propriilor afaceri”, se arată într-un comunicat al Coface.

În acest an, companiile mari sunt mai puternic afectate de problemele de lichiditate, comparativ cu anul anterior, înregistrându-se totodată o scădere a tranzacţiilor între firme realizate prin instrumente de plată.

Astfel, în primele opt luni ale anului valoarea incidentelor de plată înregistrate la Centrala Incidentelor de Plăţi a crescut cu 29%, reprezentând cecuri şi bilete la ordin nedecontate datorită lipsei de lichidităţi la emitent.

Volumul tranzacţiilor realizate prin instrumente de plată a scăzut în ultimii ani, contracţia înregistrată în 2011 fiind de 25% faţă de anul anterior, situaţie care reflectă un volum mai mic de tranzacţii între companii, dar şi o prudenţă mai ridicată a firmelor în a emite instrumente de plată.

Deşi lichiditatea este slabă, companiile sunt reticente faţă de accesarea de noi credite pentru susţinerea activităţii, în condiţiile în care numărul de interogări transmise de bănci către Centrala Riscurilor Bancare a scăzut cu 21% în acest an faţă de anul precedent, indicând cererea de credite noi.

Totodată, creditele neperformante acordate firmelor au înregistrat un avans de 20% în primele nouă luni ale anului, rata acestor împrumuturi situându-se la 17,4%, faţă de 14,4% în decembrie 2011.

Avansul a fost alimentat de creşterea creditelor neperformante în special pe segmentul de IMM-uri. Ponderea restanţelor înregistrate de către marile corporaţii în totalul restanţelor companiilor active era de aproape 10% la sfârşitul lunii iulie 2012, deşi reprezintă mai puţin de 0,1% din numărul total al firmelor active.

„Investiţiile pe termen lung sunt direct impactate de înrăutăţirea condiţiilor de finanţare. Companiile mici şi mijlocii au un potenţial de finanţare limitat, iar companiile medii şi mari înregistrează vulnerabilităţi faţă de şocurile externe”, se spune în comunicat.

Companiile cu o cifră de afaceri sub un milion de euro înregistrează pierderi la nivelul întregului sistem, deşi se observă o uşoară îmbunătăţire în ultimii doi ani.

Perioada de recuperare a creanţelor, care indică lichiditatea companiilor, a avut o evoluţie mixtă în 2011, cu o înrăutăţire pentru microîntreprinderi şi o uşoară îmbunătăţire pentru companiile medii şi mari, însă pentru 2012 Coface estimează o înrăutăţire a acestui indicator pentru toate categoriile de companii.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...