Lipsesc antibiotice din farmacii, mai ales cele pentru copii – Asociația Farmaciilor Independente Ethica

Printre medicamentele pentru copii, care lipsesc de pe piață sau se găsesc în cantități insuficiente, mai ales sub formă de sirop sau suspensie orală, se numără amoxicilina cu acid clavulanic, cefuroxima, cefaclor, cefalexina, claritromicina, fenoximetilpenicilina, ibuprofen sirop, atrage atenţia Asociația Farmaciilor Independente Ethica într-o luare de poziţie trimisă Economica.net.
Economica.net - lun, 31 oct. 2022, 11:42
Lipsesc antibiotice din farmacii, mai ales cele pentru copii - Asociația Farmaciilor Independente Ethica

„Odată cu începerea școlii și întoarcerea copiilor în colectivități, suprapuse peste sezonul rece, infecțiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite și realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic. Vorbim despre cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele antibiotice, în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situație extrem de gravă, iar noi ca farmaciști ne vedem neputincioși în a o rezolv”, a declarat Cristina Pavel, președintele Asociației Farmaciilor Independente Ethica.

Farmaciile comunitare fac constant eforturi pentru a se aproviziona corespunzător cu medicamentele necesare – și prin eforturi înțelegem faptul că o foarte mare parte a timpului unui farmacist este ocupată cu procurarea de medicamente – fie discutând cu fiecare distribuitor în parte, fie direct cu producătorii, fie întrebând alți colegi farmaciști, fie chiar prin sesizări către Agenția Națională a Medicamentului. Cu toate acestea, nu de puține ori se întâmplă ca anumite produse să nu se găsească pentru o perioadă de timp mai lungă sau în anumite regiuni geografice, spun oficialii Asociației Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) într-o luare de poziţie trimisă Economica.net.

„Pacienții sau aparținătorii lor de foarte multe ori sunt nevoiți să se întoarcă la medic pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor sau sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri în speranța că vor găsi medicamentele necesare pe stocul vreunei farmacii. Probabil, dacă situația nu se rezolvă, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult mai mulți copii la urgențe sau internați în spital pentru afecțiuni care puteau fi tratate acasă. Autoritățile trebuie să fie informate și trebuie să ia măsuri pentru minimizarea efectelor acestei crize și pentru a readuce pe piața din România cantitățile necesare de antibiotice”, a semnalat Cristina Pavel, președintele AFIE.

Asociația Farmaciilor Independente Ethica solicită Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului să rezolve această situație gravă cu care părinții copiilor se confruntă.

„Un alt produs care lipsește în ultima perioadă, cu un impact semnificativ asupra persoanelor care suferă de afecțiuni din sfera neurologică sau psihiatrică, este carbamazepina. Chiar dacă în ultima lună produsul a început să reapară în stocuri, din păcate cantitățile sunt insuficiente pentru nevoia pacienților, iar de multe ori farmaciile sunt condiționate de achiziționarea a altor produse pentru a putea procura carbamazepina”, a adăugat Cristina Pavel.

Economica.net a scris deja despre riscul dispariţiei unor medicamente din farmacii din cauza costurilor ridicate la energie şi gaze.

 

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...