Lisiecki, TriGranit: Bucureştiul va asista la revenirea lichidităţilor pe piaţa românească

Dezvoltatorul ungar TriGranit, care în 2011 îşi suspendase activitatea pe piaţa din România pentru o perioadă de trei ani, revine cu investiţii şi vrea să construiască proiecte premium. 
Andrada Ghira - lun, 15 dec. 2014, 22:03
Lisiecki, TriGranit: Bucureştiul va asista la revenirea lichidităţilor pe piaţa românească

Tomas Lisiecki, (foto) directorul de dezvoltare al TriGranit, declara la sfârşitul săptâmânii trecute pentru propertyeu.info că dezvoltatorul îşi doreşte să revină pe piaţa imobiliară din România, unde a dezvoltat centre comerciale, şi că se uită la Bucureşti, pe care îl consideră un oraş atractiv şi unde caută dezvoltări de nişă. 

ECONOMICA.NET a adresat câteva intrebari directorului de dezvoltare, care a spus că „în România, TriGranit se va concentra doar pe proiecte selective în Bucureşti, precum proprietati de birouri si de retail trofeu (premium n.red.)”. 

Compania din Ungaria se va concentra mai mult pe proiecte în Capitală, acolo unde vede un flux de lichidităţi.

„Ţinând cont de atragerea de fonduri pentru dezvoltări imobiliare şi, la fel de important, de o strategie de exit, se pare că Bucureştiul este cel care va asista, cel mai probabil, la revenirea lichidităţilor pe piaţa românească„, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET Tomas Lisiecki, directorul de dezvoltare în cadrul TriGranit Development Corporation.

Întrebat care este valoarea investiţiilor luată în calcul pentru piaţa românească, Lisiecki spune că aceasta depinde de oportunităţile care apar. „Nu avem o sumă stabilită pentru investiţiile într-un oraş sau într-o ţară, ci mai degrabă o continuare a strategiei noastre de a dezvolta proeicte dominante în centrul oraşului, iar dacă cel mai bun loc pentru a face acest lucru este Bucureştiul, atunci vom demara un astfel de proiect”, adaugă directorul de dezvoltare al TriGranit.

„Potrivit Wikipedia, în prezent sunt planuri de construcţie a unui departament de justiţie pe acel teren”

TriGranit este un nume cunoscut mai ales bucureştenilor pentru mega-proiectul de un miliard de euro care urma să fie construit de companie în zona Unirii: Esplanada. Problemele juridice au dus la întârzierea lucrărilor de construcţie şi la eşecul acestui parteneriat public-privat. În aprilie 2011, TriGranit îşi suspenda activitatea din România pentru o perioadă de trei ani.

„TriGranit a câştigat licitaţia pentru proiectul Esplanada în 2004 şi am negociat cu succes contractul cu caracter obligatoriu în 2008, care a fost aprobat de Guvernul român, dar de Primăria Bucureştiului nu. Mai târziu, guvernul a decis suspendarea proiectului pe o perioadă nedeterminată. Potrivit Wikipedia, în prezent sunt planuri de construcţie a unui departament de justiţie pe acel teren”, este răspunsul oficialului TriGranit.

Proiectul Esplanada urma să fie construit pe un teren de aproape 11 hectare. Acum, autorităţile intenţionează dezvoltarea unui district de justiţie, a unei săli de concerte şi chiar a unui centru de afaceri. Rămâne de văzut dacă Primăria va găsi fondurile necesare dezvoltării unui proiect pe terenul din centrul Bucureştiului.

Grupul TriGranit este controlat de milionarii Sándor Csányi şi Sándor Demján şi a investit 250 de milioane de euro în România. Anul trecut, grupul Demján, controlat tot de cei doi milionari, a preluat controlul centrului comercial Atrium Center din Arad şi a încheiat un acord cu TriGranit pentru asigurarea administrării mallului. Compania din Ungaria a mai dezvoltat şi centrele comerciale Polus Center Cluj şi Maritimo Shopping Center Constanţa, care au intrat apoi în portofoliul Immofinanz, care face parte din acţionariatul TriGranit. Compania mai deţine în România şi 382 ha de teren în oraşe precum Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Braşov.

CITEŞTE ŞI Atrium Center Arad, preluat de o firmă deţinută de omul de afaceri maghiar Sandor Demjan


Sándor Csányi are o avere estimată la 500 milioane dolari în acest an şi este cel mai bogat ungur. El mai deţine participaţii la OTP Bank şi compania petrolieră MOL. Sándor Demján avea în 2012 o avere de 332 milioane de euro şi este fondatorul grupului Demján din care fac parte printre altele companiile TriGranit, Gránit Bank şi Arcadom.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...