Analizele care li se vor face bolnavilor de Covid-19 în centrele de evaluare şi tarifele decontate de CNAS pentru acestea

Casa de Asigurări de Sănătate va deconta centrului de evaluare Covid-19 între circa 205 lei şi 670 de lei pentru bolnavul de Covid-19 evaluat şi, după caz, tratat în unitatea sanitară. Suma decontată centrului pentru fiecare pacient evaluat şi, dacă e cazul, tratat variază în funcţie de complexitatea cazului şi, corelativ, a serviciilor acordate pacientului în centrul de evaluare. De exemplu, cel mai mic tarif decontat centrului de evaluare, cel de 205 de lei, acoperă următoarele servicii acordate pacientului confirmat cu noul coronavirus: consultaţie, pulsoximetrie, hemoleucograma completă, glicemie, creatinină şi uree serică, proteina C reactivă, TGP, TGO şi EKG, reiese dintr-un Ordin comun al MS şi CNAS. Economica.net vă aminteşte că pentru bolnavul de Covid-19 serviciile primite în centrul de evaluare sunt gratuite indiferent că e sau nu e asigurat la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Cristina Şomănescu - Dum, 23 ian. 2022, 08:50
Analizele care li se vor face bolnavilor de Covid-19 în centrele de evaluare şi tarifele decontate de CNAS pentru acestea

Serviciile medicale care vor fi acordate bolnavilor de Covid-19, în centrele de evaluare, în regim de spitalizare de zi şi tarifele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate centrelor de evaluare pentru fiecare pacient tratat şi episod de îmbolnăvire de Covid-19 gestionat în aceste unităţi sanitare au fost reglementate prin Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi CNAS nr. 113/32 din 2022, în vigoare din 20 ianuarie, dată oficializării actului normativ prin publicarea sa în Monitorul Oficial.

Context

La 3 ianuarie 2022 a intrat în vigoare noul plan prin care Ministerul Sănătăţii (MS) vrea să ţină sub control îmbolnăvirile cu Sars-CoV-2, reglementat prin Ordinul MS nr. 3009 din 2021. Un rol important în noua abordare a guvernului de gestionare a îmbolnăvirilor de Covid-19 îl vor avea centrele de evaluare pentru oamenii depistaţi cu noul coronavirus. Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect aici. 

  • Ministerul Sănătăţii a adus câteva modificări planului de gestionare a îmbolnăvirilor de Covid-19 printr-un nou act normativ (Ordinul MS nr. 35 din 2022), în vigoare din 9 ianuarie 2022. Una dintre principalele modificări aduse prin Ordinul MS 35 din 2022 se referă la scurtarea perioadei de izolare la domiciliu pentru pacienţii depistaţi cu Sars-Cov-2 care fie sunt vaccinaţi antiCovid-19, fie au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Amănunte, în actualizarea făcută în acest articol.

Ordinul MS nr 35 din 2022 detaliază traseul pacientului depistat cu noul coronavirus şi situaţiile în care poate fi evaluat şi tratat în centrele de evaluare.

La centrul de evaluare se pot prezenta doar persoanele cu rezultat pozitiv pentru Covid-19.

În ce constă consultaţia pacientului în centrului de evaluare:

– evaluarea clinică a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturația sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate;

– identificarea factorilor de risc:

  • boli cardiovasculare, inclusiv HTA;
  • diabet zaharat tip 1 și 2;
  • obezitate cu indice de masă corporală peste 30%;
  • boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronșic;
  • insuficiență renală cronică, pacienții cu dializă cronică;
  • hepatopatii cronice;
  • imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA;
  • vârsta peste 65 de ani;
  • copiii de 12—17 ani cu patologii severe asociate;

– evaluarea antecedentelor personale patologice/medicație pentru afecțiuni cronice, dacă este cazul;

– interpretarea rezultatelor de laborator și rezultate imagistice.

Oamenii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se vor putea prezenta în centrele de evaluare fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției cu noul coronavirus printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent că sunt sau nu asiguraţi la sănătate, se arată în HG nr. 80 din 2022, oficializată odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial. HG 80 din 2022 stabileşte regulile de contractare şi decontare a serviciilor acordate în aceste centre de evaluare. Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect aici.

Vineri, 14 ianuarie, a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 86 care prevede condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească centrele de evaluare ca să fie avizate de DSP, precum şi ghidul medicilor din aceste centre, care tratează pacienţi depistaţi cu infecţia Covid-19.

  • Centrele de evaluare sunt structuri funcționale, organizate în unități sanitare cu paturi, în care se acordă servicii medicale de tip spitalizare de zi, cu scopul evaluării şi tratării pacienților confirmaţi cu boala Covid-19.
  • Centrele de evaluare sunt organizate separat faţă de zona de spitalizare continuă şi spitalizare de zi non-Covid-19, cu acces facil la ambulatoriu, serviciul de primiri urgențe, laboratoarele de investigații, scrie în Ordinul MS nr. 86/2022, consultat de Economica.net.
  • Centrul de evaluare are cel puţin următoarea structură: cabinet/cabinete de consultații, săli de tratamente, saloane, rezerve cu minimum două paturi pentru spitalizare de zi, spații administrative și, după caz, laborator de analize medicale și laborator de radiodiagnostic, conform Ordinului MS 86/2022, consultat de Economica.net.

Ghidul de tratament al pacienţilor cu boala Covid-19 în centrele de evaluare a fost oficializat. Ce prevede documentul

Noutatea

Joi, 20 ianuarie, a intrat în vigoare Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi CNAS nr. 113/32 din 2022 care reglementează serviciile medicale acordate în centrele de evaluare pacienţilor depistaţi cu boala Covid-19 şi tarifele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru pentru fiecare pacient şi episod de infectare cu Sars-Cov-2, gestionat în centrul de evaluare Covid-19.

Pacient confirmat cu boala Covid-19, care nu primeşte tratament în centrul de evaluare. Tariful decontat per pacient şi episod de îmbolnăvire de Casa de Asigurări de Sănătate e de 205,37 de lei, reiese din Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi CNAS nr. 113/32 din 2022, consultat de Economica.net. Tariful cuprinde:

  • consultație medicală de specialitate;
    hemoleucogramă completă — hemoglobină, hematocrit, numărătoare eritrocite, numărătoare leucocite, numărătoare trombocite, formulă leucocitară, indici eritrocitari;
    TGO;
    TGP;
    glicemie;
    creatinină serică;
    uree serică;
    proteina C reactivă;
    EKG;
    pulsoximetrie.

Pacient confirmat cu SARS-CoV-2, pentru care medicaţia necesară e asigurată prin Ministerul Sănătății.
Suma decontată de Casa de Asigurări de Sănătate pentru fiecare pacient depistat cu Covid-19, tratat în centrul de evaluare, şi pentru un episod de îmbolnăvire e de 215,37 de lei, potrivit Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi CNAS nr. 113/32 din 2022. Tariful de 215,37 de lei include:

  • consultație medicală de specialitate
    hemoleucogramă completă — hemoglobină, hematocrit, numărătoare eritrocite, numărătoare leucocite, numărătoare trombocite, formulă leucocitară, indici eritrocitari
    TGO
    TGP
    glicemie
    creatinină serică
    uree serică
    proteina C reactivă
    EKG
    pulsoximetrie
    administrare de medicamente injectabil, perfuzii.
    medicamente cu acțiune antivirală administrate parenteral, oral: anticorpi monoclonali neutralizanți, molnupiravir, paxlovid sau alte medicamente achiziționate de Ministerul Sănătății și distribuite gratuit centrului de evaluare.

Tariful antemenţionat nu cuprinde costul medicamentelor care sunt distribuite gratuit de către Ministerul Sănătății (MS) unității sanitare și transferate în gestiunea centrului de evaluare în baza documentelor justificative prevăzute de legislația în vigoare.

 

Pacient depistat cu boala Covid-19, evaluat şi tratat într-un centru de evaluare, care are nevoie de CT şi pentru care medicaţia e asigurată prin MS. Suma decontată de Casa de Asigurări de Sănătate per pacient şi episod de infectare cu Sars-CoV-2 e de 390,37 de lei, conform Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi CNAS nr. 113/32 din 2022, consultat de Economica.net.

Tariful acoperă:

  • consultație medicală de specialitate;
    hemoleucogramă completă — hemoglobină, hematocrit, numărătoare eritrocite, numărătoare leucocite, numărătoare trombocite, formulă leucocitară, indici eritrocitari;
    TGO, TGP;
    glicemie;
    creatinină serică;
    uree serică;
    proteina C reactivă;
    computer tomografie torace;
    EKG;
    pulsoximetrie;
    administrare de medicamente injectabil, perfuzii;
    medicamente cu acțiune antivirală administrate parenteral, oral: anticorpi monoclonali neutralizanți, molnupiravir, paxlovid sau alte medicamente achiziționate de Ministerul Sănătății și distribuite gratuit centrului de evaluare.

 

 

Captură Economica.net din Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi CNAS nr. 113/32 din 2022, oficializat prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 64, partea I din 20 ianuarie 2022.

Citeşte şi:

Regulile de contractare şi decontare a serviciilor acordate în centrele de evaluare oamenilor depistaţi cu boala Covid-19, stabilite prin HG nr. 80

Lista centrelor de evaluare pentru bolnavii de Covid-19, organizate deocamdată doar în 16 judeţe din ţară

Ghidul de tratament al pacienţilor cu boala Covid-19 în centrele de evaluare a fost oficializat. Ce prevede documentul

Ghid despre tratamentul cu antivirale orale pentru unele forme de Covid-19; eficienţă, efecte adverse posibile, interacţiuni cu alte medicamente – Ministerul Sănătăţii

Protocolul de tratament pentru Covid-19 a fost actualizat. Antiviralele molnupiravir şi paxlovid – introduse în schema de tratament

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...