Lista cu medicamentele şi materialele sanitare achiziţionate centralizat va putea fi actualizată

Ministerul Sănătăţii (MS) va elabora lista cu medicamentele, materialele sanitare şi echipamentele medicale care vor fi achiziţionate, pe acord cadru, pentru unităţile sanitare, aceasta putând să fie actualizată anual, în funcţie de necesităţi, arată un proiect de ordin al MS.
Economica.net - mar, 04 dec. 2012, 17:56
Lista cu medicamentele şi materialele sanitare achiziţionate centralizat va putea fi actualizată

Instituţia a făcut public, pe site-ul propriu, proiectul de act normativ ce reglementează metodologia de organizare a licitaţiilor centralizate, care va fi în dezbatere publică până la 4 ianuarie 2013.

Conform documentului afişat pe www.ms.ro, toate licitaţiile care vor fi organizate la nivel centralizat se vor derula, transparent, electronic, prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (www.seap.ro).

Lista cu medicamentele, materialele sanitare şi echipamentele medicale care vor fi achiziţionate, pe acord cadru, pentru unităţile sanitare va fi elaborată de Ministerul Sănătăţii şi va putea fi actualizată anual, în funcţie de necesităţi, se arată în proiect.

Comisii ale Ministerului Sănătăţii, alcătuite din câte cinci persoane (trei experţi tehnici şi doi reprezentanţi ai ministerului), vor elabora documentaţiile de atribuire şi specificaţiile tehnice pentru produsele ce vor fi achiziţionate, potrivit proiectului.

Documentaţiile de atribuire vor fi transmise, pentru evaluare, unor experţi independenţi, care vor avea un punct de vedere tehnic asupra acestora.

În cazul în care există puncte de vedere diferite asupra conţinutului caietelor de sarcini, vor fi organizate şedinţe de mediere pentru definitivarea materialelor, se mai precizează în proiectul de ordin.

Proiectul mai prevede că toate procedurile se vor finaliza electronic şi că, înainte cu zece zile de demararea procedurilor de achiziţie de către firmele participante la licitaţii, vor fi organizate conferinţe de consens, mai exact întâlniri între operatorii economici interesaţi şi comisiile de realizare a documentaţiilor de atribuire, în scopul formulării de propuneri şi observaţii privind conţinutul acestor documente.

Tot în ceea ce priveşte organizarea licitaţiilor, participanţilor la licitaţie le vor fi solicitate mostre din produsele ofertate. De asemenea, vor fi specificaţii exacte privind serviciile de depozitare, distribuire sau service ale produselor licitate, după caz.

Mai mult, în premieră, firmele câştigătoare vor semna un angajament etic. Dacă operatorul economic nu va respecta codul etic, riscă să nu mai poată participa la licitaţii organizate de către Ministerul Sănătăţii, în următorii ani, se mai arată în proiect.

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat, luni, că spitalele îşi mai pot face propriile achiziţii doar pentru şase luni, ulterior acestea urmând să fie realizate centralizat, pentru mai mulţi ani, de către Ministerul Sănătăţii.

„Ordinul privind achiziţiile centralizate este la avizat în Ministerul Sănătăţii. Lucrăm inclusiv pe codul etic. Va ieşi ordinul pentru materialele pe care le vom achiziţiona în următorii ani. Pentru început, ordinul vizează achiziţiile foarte scumpe, dar şi cele ieftine, dar prin care se iau în cantităţi foarte mari”, a mai spus Arafat.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...