Lista celor mai mari investiţii din România în acest an. Pe regiuni

Investiţiile străine majore anunţate pentru acest an vor fi de 1,44  miliarde de euro la care se adaugă alte proiecte semnificative de 152 de milioane de euro derulate de investitori locali, potrivit unui raport făcut la începutul acestui an de Andreea Paul, consilierul fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu. Raportul a contabilizat datele trimise de prefecturi.
Florin Cojocaru - mie, 09 mai 2012, 21:05
Lista celor mai mari investiţii din România în acest an. Pe regiuni

Potrivit documentului investiţiile mari anunţate pentru acest an vor contribui la crearea a circa 7.500 de locuri de muncă.
Pe regiuni geografice cele mai mari investiţii se anunţă  în Nord-Est. Pentru acest an se anunţă investiţii majore de peste 600 de milioane de euro, toate în producţia de energie „verde”. Cea mai mare va fi la Păltiniş, judeţul Botoşani, unde o firmă offshore începe construcţia unui parc eolian de 500 MW care va costa peste 500 de milioane de euro. Alte două parcuri eoliene mai mici vor fi construite la Drăguşeni, Iaşi, şi Capu Câmpului, Suceava. Primul este o investiţie de 40 de milioane de euro a firmei Montana Energy cu acţionariat luxemburghez iar al doilea costă 30 de milioane de euro şi este deţinut de Wind Energy Power Service IS o societate deţinută în coproprietate de un cetăţean român şi unul francez. Toate proiectele de parcuri eoliene au avizele necesare funcţionării.

În Muntenia cea mai mare investiţie anunţată pentru acest an va fi cea de la Dărmăneşti, Dâmboviţa.. Compania Eurotion Electronics deţinută de Karakan Ibrahim şi Ion Amaria investeşte 180 de milioane de euro pentru a produce componente electronice. Fabrica va crea 2.200 de locuri de muncă.
La Costeştii de Vale, Dâmboniţa Solar Energy Omicrom va incepe construcţia un parc solar de 15,2 milioane de euro.

În Oltenia cea mai mare investiţie anunţată pentru acest an este o centrală electrică pe biomasă de 68 de milioane de euro. Va fi construită la Corabia, Olt, de Olt Energy, firmă deţinută de sibiencele Ramona Pescar şi Raluca Soima.
Tot la Corabia se vor construi mai multe silozuri de cereale în urma unor investiţii de 20 de milioane de euro.

În Sud-Estul ţării, la Brăila, se vor construi trei centrale solare, fiecare dintre ele fiind o investiţie de 20 de milioane de euro care va genera câte patru locuri de muncă. Fiecare parc solar este construit de altă firmă însă toate sunt în proprietatea aceluiaşi grup de investitori italieni.
În Vest, compania Silurus începe o investiţie de 100 de milioane de euro la Dieci, Arad în domeniul energiilor regenerabile. Tot în Arad, la Dieci, începe construcţia unei fabrici de produse lactate de 27 de milioane de euro care va crea 100 de locuri de muncă, investitorul fiind Lacto-Prod.
Mai jos, în Caraş-Severin se ridică un parc eolian de 38 de milioane de euro care va genera 120 de locuri de muncă. Proprietarul este Compania Eoliană a unui grup de investitori italieni.

În Nord-Vestul ţării se aşteaptă investiţii de circa 100 de milioane de euro.  Cele mai mari sunt în Cluj-Napoca în construcţii şi la Satu Mare în producţia de componente auto. Nemţii de la Draxlmaier vor începe unei noi unităţi de producţie de componente auto care va costa 36 de milioane de euro şi va genera, ulterior, 1.000 de locuri de muncă.

Centru ţării se anunţă a fi cel mai sărac în investiţii directe  – circa 11 milioane de euro. Mare parte vor proveni de la o nouă fabrică de componente auto la Sânpaul în Mureş în care Dreixman va investi 10 milioane de euro şi care va genera 1.200 de locuri de muncă.
Potrivit raportului, investiţiile străine directe din România vor scădea, în 2012, pentru al patrulea an consecutiv. Astfel, 2012 va contabiliza, potrivit estimărilor investiţii de 1,44 miliarde de euro, cu 25% mai puţin decât anul trecut. În 2008, volumul ISD era de 9,4 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Capitala a atins o incidenţă COVID-19 de 2,05 la mia de locuitori. Ce restricţii ar putea fi impuse
Capitala a atins o incidenţă COVID-19 de 2,05 la mia de locuitori. Ce restricţii ar putea fi impuse
Subprefectul Municipiului Bucureşti Florela-Antonela Ghiţă a declarat că DSP a comunicat vineri o incidenţă COVID-19 de 2,05 la mia de locuitori pentru Capitală....
De teama problemelor de aprovizionare, industria vaccinurilor din UE vrea să îşi transfere producţia acasă
De teama problemelor de aprovizionare, industria vaccinurilor din UE vrea să îşi transfere producţia acasă
Companiile europene care joacă un rol crucial în producţia de vaccinuri împotriva COVID-19 lucrează să îşi aducă ...
Autoritatea şefului FMI riscă să fie afectată de o anchetă cu privire la presiuni în favoarea Chinei
Autoritatea şefului FMI riscă să fie afectată de o anchetă cu privire la presiuni în favoarea Chinei
Kristalina Georgieva riscă să vadă că autoritatea sa de preşedinte al Fondului Monetar Internaţional este subminată ...
Cîţu: Soluţia privind utilizarea certificatului verde COVID este la îndemână, nu vreau să închid economia
Cîţu: Soluţia privind utilizarea certificatului verde COVID este la îndemână, nu vreau să închid economia
Soluţia privind utilizarea certificatului verde COVID în plan intern în cazul desfăşurării unor activităţi economice ...