Lista salariilor cu care s-au făcut angajări în FMCG în 2013, ce posturi şi candidaţi s-au căutat în acest an

ECONOMICA.NET vă prezintă radiografia angajărilor în FMCG în 2013: lista salariilor nete lunare cu care consultanţii Manpower au recrutat candidaţi în FMCG, în acest an, care a fost profilul candidaţilor vânaţi de angajatori în acest an şi pe ce tip de contract de muncă s-au făcut cele mai multe angajări în 2013, în industria bunurilor de larg consum (FMCG) din România.
Cristina Şomănescu - lun, 09 sept. 2013, 21:06
Lista salariilor cu care s-au făcut angajări în FMCG în 2013, ce posturi şi candidaţi s-au căutat în acest an

Salariile cu care s-au făcut angajări în sectorul distribuţiei de bunuri de larg consum (FMCG) în 2013 sunt relativ similare celor ofertate de angajatorii din industrie în 2012. Însă, acolo unde au crescut în raport cu 2012, nivelul cu care au urcat este sub aşteptările angajaţilor, aşteptări fundamentate pe eforturile şi rezultatele muncii lor în companie, a spus pentru ECONOMICA.NET Irina Pânzaru, manager de agenţie în cadrul ManpowerGroup România.

Există în continuare diferenţe mari între salariile oferite de companiile locale şi salariile oferite de multinaţionale, a adăugat Irina Pânzaru.

Poziţiile pentru care angajatorii din FMCG au făcut cele mai multe recrutări în acest an

Poziţiile de junior sales reprezentative şi sales representative au fost cele mai căutate din FMCG (n. red. de către angajatori), urmate de posturile din achiziţii (cu precădere buyer) şi cele din trade marketing (mai ales merchandiser), au mai spus pentru ECONOMICA.NET recrutorii ManpowerGroup România, jucător mare din piaţa românească de recrutare.

„Această cerere susţinută nu este neapărat efectul unei creşteri a consumului şi, implicit, a vânzărilor, ci mai degrabă a fluctuaţiei de personal pentru posturile de acest nivel,” ne-a spus George Păunescu, managerul agenţiei Manpower Craiova.

Profilul candidaţilor vânaţi de angajatorii din FMCG în 2013

„În FMCG, angajatorii au căutat, în general, persoane flexibile, mobile şi motivate, persoane care să înţeleagă noile concepte de vânzări şi ideile fresh de promovare a produselor”, a spus pentru ECONOMICA.NET Iancu Polverea, managerul agenţiei Manpower Timişoara.

Mixul de abilităţi cerut la angajare pare să indice dorinţa sau nevoia angajatorilor de a lucra cu persoane care pot acoperi mai mult decât o singură arie de activitate, a completat Irina Pânzaru.

Cei mai mulţi oameni angajaţi în FMCG în 2013 au contracte de muncă pe perioadă nedeterminată

Pentru anul 2013 în FMCG predomină angajările permanente, cu o perioadă de probă în medie de trei luni, au spus recrutorii Manpower pentru ECONOMICA.NET.

Recrutorii Manpower ne-au descris şi o tendinţă din ce în ce articulată pe piaţa românească, în ceea ce priveşte structura angajării în FMCG în 2013.

Concret, angajările în acest an în FMCG încep cu un contract pe perioadă determinată care se întinde, în general, pe şase luni, şi care dublează practic perioada în care angajatul îşi demonstrează calităţile profesionale şi continuă cu un contract pe perioadă nedeterminată, în măsura în care candidatul a confirmat că răspunde cerinţelor angajatorului, ne-au explicat consultanţii Manpower.
Această practică preia un model occidental foarte răspândit care este preferat de angajatori, pentru că îşi pot optimiza periodic organigrama, funcţie de nevoile pieţei, şi le permite să ofere poziţii permanente doar angajaţilor performanţi, au conchis recrutorii Manpower.

Salariile oferite în această industrie sunt foarte eterogene

Piaţa forţei de muncă în domeniul bunurilor de larg consum este printre cele mai eterogene, atât din punct de vedere al nevoilor angajatorilor, cât şi al nivelelor salariale oferite de diverse companii pentru acelaşi tip de post. Diferenţele sunt atât de mari, încât reperele valorice înregistrate în 2013 nu trebuie privite ca indicatori fermi ai salariilor la care se pot aştepta cei ce-şi caută un loc de muncă în domeniu, au atras atenţia recrutorii ManpowerGroup România.

Principalii factori de care depinde nivelul salarizării în FMCG sunt poziţia de piaţă şi forţa financiară a companiei angajatoare, tipul şi nivelul de job şi complexitatea acestuia, pregătirea, experienţa şi abilităţile candidatului, valoarea adăugată de respectivul rol profesional în companie, dar şi numărul de candidaţi disponibili pe piaţă pentru respectivul tip de poziţie”, a spus pentru ECONOMICA.NET Irina Pânzaru.

Salariile nete lunare cu care Manpower a făcut recrutări în vânzări în 2013

Precizăm de la bun început că majoritatea poziţiilor din domeniul vânzărilor sunt remunerate cu venituri formate dintr-o parte fixă şi o parte variabilă, şi că valorile din tabelul de mai jos se referă la partea fixă a veniturilor, ne-au explicat oficialii ManpowerGroup România.

Cuantumul părţii variabile (deseori numită „comision” de către candidaţi) variază funcţie de motivaţia şi performanţa individuală, în limitele trasate de politica companiei angajatoare, iar ponderea celor doua părţi în totalul pachetului de compensare a angajatului variază şi ea extrem de mult. Astfel se explică diferenţele mari între minimul şi maximul net detaliat în continuare, avertizează oficialii ManpowerGroup România.

Iată salariile nete lunare cu care ManpowerGroup România a recrutat candidaţi în vânzări în 2013

Poziţie

Minim (net)

Maxim (net)

Junior Sales Representative

150 euro

400 euro

Sales Representative

200 euro

400 euro

Senior Sales Representative

250 euro

500 euro

Regional Sales Manager / Aria Sales Manager

400 euro

1000 euro

Sales Manager

500 euro

1000 euro

Sales Director

950 euro

1300 euro

„În 2013 am constatat că angajatorii pun din ce în ce mai mult accentul pe componenta variabilă a salariilor, calculată ca procent din vânzări şi, mai ales, din încasări”, ne-a spus George Păunescu.

George Păunescu ne-a explicat că în acest an angajatorii caută tot mai mult oameni de vânzări deja formaţi care să aducă plusvaloare companiei la scurt timp de la angajare şi că din ce în ce mai puţine companii sunt dispuse şi îşi permit să investească timp şi resurse în candidaţii entry-level.

 „Angajatorii caută candidaţi „plug and play” care să se poată adapta şi, eventual, să poată produce rezultate imediat, în vreme ce candidaţii caută companii care să le ofere programe bune de on-boarding şi de training”, a adăugat Irina Pânzaru.

Salariile nete lunare cu care ManpowerGroup România a recrutat candidaţi în marketing în 2013

Poziţie

Minim (net)

Maxim (net)

Junior Brand Manager

350 euro

750 euro

Brand Manager

450 euro

1000 euro

Senior Brand Manager

800 euro

1100 euro

Group Brand Manager

800 euro

1100 euro

Marketing Manager

900 euro

1200 euro

Marketing Director

800 euro

1200 euro

 
Salariile nete lunare cu care ManpowerGroup România a recrutat candidaţi în logistică în 2013

Poziţie

Minim (net)

Maxim (net)

Logistics Executive

150 euro

450 euro

Logistics Manager

700 euro

1400 euro

Logistica a fost unul dintre cele mai flexibile domenii din punct de vedere al angajării în 2013, ne-a spus Iancu Polverea, managerul agenţiei Manpower Timişoara.

Salariile nete lunare cu care ManpowerGroup România a recrutat candidaţi în purchasing în 2013

Poziţie

Minim (net)

Maxim (net)

Junior buyer

350 euro

530 euro

Buyer

400 euro

630 euro

Senior Buyer

600 euro

870 euro

Purchasing Manager

800 euro

1000 euro

Supply Chain Manager

1100 euro

1800 euro

Supply Chain Director

1100 euro

1800 euro

 
Salariile nete lunare cu care ManpowerGroup România a recrutat în 2013 candidaţi în channel/trade/point of sale

Poziţie

Minim (net)

Maxim (net)

Merchandiser

200 euro

400 euro

Trade marketing proffesional

600 euro

800 euro

Trade marketing coordinator

600 euro

900 euro

Trade marketing manager

800 euro

1000 euro

Category manager executive

1100 euro

1400 euro

Category manager

1100 euro

2000 euro

 
În acest domeniu sunt căutaţi frecvent promoterii, de obicei angajaţi temporar, care pot lucra simultan pe mai multe proiecte. Câştigurile lunare ale promoterilor se pot încadra între 20 şi 400 de euro, funcţie de numărul de ore lucrate şi durata proiectului, ne-au spus consultanţii în resurse umane ai firmei de recrutare Manpower.

Fast Moving Consumer Goods – Bunurile de consum cu mișcare rapidă sunt bunurile de larg consum cel mai des achiziționate (mâncare, produse cosmetice și de igienă) care au o durată redusă de stocare.

Te-ar mai putea interesa și
Lidl retrage de la vânzare toate loturile unui sortiment de napolitane contaminate cu Salmonella
Lidl retrage de la vânzare toate loturile unui sortiment de napolitane contaminate cu Salmonella
Retailerul Lidl România a anunţat că retrage de la vânzare şi de la clienţi toate loturile unui sortiment de napolitane produse de Pak Rampart d.o.o, pentru că s-a constatat prezenţa......
Guvernul înleşneşte schimbarea locurilor de muncă avute de cetăţenii extracomunitari aduşi la muncă în România
Guvernul înleşneşte schimbarea locurilor de muncă avute de cetăţenii extracomunitari aduşi la muncă în România
Executivul a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă care simplifică schimbarea locurilor de muncă avute de cetăţenii ...
Nuclearelectrica va vira în acest an statului de zece ori mai multe taxe, 1,7 miliarde de lei
Nuclearelectrica va vira în acest an statului de zece ori mai multe taxe, 1,7 miliarde de lei
Nuclearelectrica, unul dintre marii producători de energie electrică din România, controlat de stat, și-a refăcut calculele ...
Ce face Blue Air cu avioanele rămase în flotă: va zbura pentru Aeroitalia, care are un parteneriat și cu AirConnect
Ce face Blue Air cu avioanele rămase în flotă: va zbura pentru Aeroitalia, care are un parteneriat și cu AirConnect
Blue Air, care a anunțat recent că nu poate relua zborurile din România din 10 octombrie, a semnat un parteneriat ACMI ...